Allt om frukt

Äpplen, päron, bananer och apelsin. Det är några frukter du antagligen har hört talas om. Men det finns så många fler varianter. Här listar vi svenska frukter, exotiska frukter, frukter som egentligen är bär och massa massa mer. Recept blir det också såklart!
Vill du veta mer om frukt? Frukt och grönt i säsong.

Vad är frukt?

När vi pratar om ätlig frukt i vardagligt sammanhang, menar vi vanligtvis den söta eller syrliga delen av en växt som vi äter som mellanmål, dessert eller som del i matlagning. Frukt kommer i många former, färger och smaker, men gemensamt är att de oftast är saftiga, smakrika och rika på naturligt socker, vitaminer och fibrer.

Svensk frukt

Citrusfrukt

Tropiska frukter

  • Bananplättar med skivad banan på toppen.

    Banan

    Bananen är en av de mest välkända frukterna i världen – och det med god anledning. Den är lätt att ta med, enkel att äta, naturligt söt och mättande. Bananen kommer ursprungligen från Sydostasien, men odlas idag i stora delar av tropikerna – framför allt i länder som Ecuador, Colombia, Filippinerna, Indien och Brasilien. 

    Våra favoritrecept med banan: Flygande Jacob (vår för evigt konstigaste men mest älskvärda rätt), saftig banankaka, banoffee paj, marängswiss, bananplättar, banangröt med blåbär, fyllda fattiga riddare och bananpannkakor.

  • En mangosallad med chili och koriander.

    Mango

    Mango! Med sitt gyllengula till djupt orange fruktkött, saftiga sötma och lena konsistens är den en självklar favorit världen över. Den har en doft som påminner om solmogna blommor och en smak som rör sig någonstans mellan persika, ananas och citrus – men ändå helt sin egen. Det finns hundratals olika sorters mango, med olika smak, storlek, färg och konsistens. Några är små och mycket söta, medan andra har en syrligare ton. Den mango som oftast säljs i svenska butiker är av sorter som Kent, Keitt eller Tommy Atkins 

    Våra favoritrecept med mango: Mangosalsa med koriander och chili, yum cha pancakes, mangomousse, mango chutney, enkel glasstårta och mangoplättar.

  • Grillad ananas på spett.

    Ananas

    Trots sitt taggiga yttre är ananasen en riktig mjukis inuti. Fruktköttet är saftigt, gyllene och fullt av naturlig sötma, balanserad med en lätt syra. Den äts färsk,den grillas, den är en oerhört viktig ingrediens i Piña Colada, den mixas i smoothies och används i rätter som på den legendariska hawaiipizzan.

    Fler goda recept med ananas: Glace au four med ananas, ananaspaj, frozen daiquiri med ananas, sticky chicken med ananas och fläskkottlett hawaii.

  • Silviakaka med kokos på toppen. kakorna ligger på ett blått fat.

    Kokosnöt

    Kokosnöten kommer från kokospalmen, som trivs längs kusterna i tropiska delar av världen. Palmen tros ha sitt ursprung i Sydostasien och Stillahavsområdet, men har spridits naturligt via havet och människors resor till nästan alla tropiska länder – från Indien och Indonesien till Karibien, Afrika och Centralamerika. Kokosnöten används på många olika sätt som färsk kokos där fruktköttet äts som snacks, rivs till matlagning eller torkas till kokosflingor. Vi dricker kokosvattnet och vi blandar kokosköttet med vatten så att det blir kokosmjölk. Det är också vanligt med kokosolja som används både till hudvård och i matlagning. 

    Våra favoritrecept med kokos: Silviakaka, pumpakaka med kokosfrosting, asiatiska kycklingköttbullar i röd curry med kokosris, Daal med linser, kokos och äpple, kokosgryta med kyckling och kokostoppar.

  • Papaysallad.

    Papaya

    Papaya är en tropisk frukt som är uppskattad för sitt mjuka fruktkött och milda, sötaktiga smak. Den har sitt ursprung i Centralamerika, men odlas idag i många tropiska länder som Mexiko, Indien, Brasilien, Thailand och Filippinerna. Frukten är oftast avlång eller päronformad, med ett skal som skiftar från grönt till gult eller orange när den mognar.

    Våra favoritrecept med papaya: Papayasallad, sockersaltad lax med papayasallad och papayasalsa.

  • Tårta med passionsfrukt.

    Passionsfrukt

    Den här lilla skrynkliga frukten med aromatiskt, geléliknande innehåll passar utmärkt att käka bara som den är, i fruktsallad eller i en smoothie. Den odlas främst i Brasilien, Colombia, Kenya, Sydafrika och Indien, men finns i olika varianter över hela tropikerna.

    Våra favoritrecept med passionsfrukt: Enkel påsktårta med passionsfruktsgrädde, marängtårta med passionscurd, mango- och passionsfruktssås, enkel glasstårta, passionscheesecake, alkoholfri paloma med passionsfrukt och glass med kondenserad mjölk.

  • Sallad med melon och gurka i en rund skål.

    Vattenmelon

    Vattenmelon är en av de mest populära frukterna under sommaren. Frukten är stor, rund och med ett tjockt, grönt skal. Inuti finns ett rött eller rosa fruktkött, ofta med svarta eller vita kärnor, även om kärnfria sorter blivit allt vanligare. Vattenmelon består till ungefär 90–92 % av vatten, vilket gör den till en naturlig törstsläckare.

    Våra favoritrecept med vattenmelon: Agua fresca med vattenmelon och jordgubbar, grillad melon med fetasost och citron, vattenmelonsallad med basilika och chipotle, grillostspett med melon och sallad med melon och gurka.

  • Rambutan som ligger i en skål.

    Rambutan

    Frukten är ungefär lika stor som en plommon och har ett rött till gulaktigt skal täckt av mjuka, böjliga "taggar". Rambutan har ett vitt, genomskinligt fruktkött med en kärna som man inte ska äta. Smaken är mild, söt och lätt aromatisk – ofta jämförd med litchi, men med en lite krämigare ton.

  • Litchi i närbild.

    Litchi

    Litchi (eller lychee) är en tropisk frukt som ursprungligen kommer från Kina, där den har odlats i över 2000 år. Idag odlas litchi även i länder som Indien, Thailand, Vietnam, Sydafrika och Mexiko.

    Frukten är liten, ungefär som en stor körsbärstomat, med ett tunnare, knottrigt skal som är rosa till rödaktigt när den är mogen. Inuti finns ett genomskinligt, vitt fruktkött med saftig konsistens och en stor brun kärna i mitten. Fruktköttet äts, medan skal och kärna tas bort.

  • Tre sharonfrukter som ligger på ett fat. Orange i färgen.

    Sharonfrukt

    Frukten är rund till något plattrund och har ett slätt, blankt orange skal. Den liknar en tomat till utseendet, men är betydligt sötare i smaken. Sharonfrukt är kärnfri, ätbar med skalet på, och till skillnad från vissa andra kakisorter är den inte sträv eller bitter även när den inte är helt mogen.

Artiklar Visar 1734 stycken

Allt om hjärtsallad

Guide

Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.

Olika päronsorter och recept

Pärongudie!

Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa?

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Superfrukten kiwi

Allt du vill veta!

Är kiwi nyttigt? Kan man äta skalet på kiwin? Hur växer egentligen kiwi? Vi djupdyker i superfrukten (som egentligen är ett bär) och delar dessutom med oss av goda recept du kan göra med kiwi.