Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Allt om frukt
Äpplen, päron, bananer och apelsin. Det är några frukter du antagligen har hört talas om. Men det finns så många fler varianter. Här listar vi svenska frukter, exotiska frukter, frukter som egentligen är bär och massa massa mer. Recept blir det också såklart!
Vill du veta mer om frukt? Frukt och grönt i säsong.
Vad är frukt?
När vi pratar om ätlig frukt i vardagligt sammanhang, menar vi vanligtvis den söta eller syrliga delen av en växt som vi äter som mellanmål, dessert eller som del i matlagning. Frukt kommer i många former, färger och smaker, men gemensamt är att de oftast är saftiga, smakrika och rika på naturligt socker, vitaminer och fibrer.
Svensk frukt

Äpple
Vårt älskade lilla äpple. Kanske den svenskaste frukten vi har? Säsongen sträcker sig mellan augusti till oktober och lagras sedan till våren. Några svenska varianter är bland annat Ingrid Marie, Aroma, Saga och Rubinola. Grejerna man kan göra med äpplen är lika många som det finns stjärnor i rymden....sa ingen någonsin men nästan!
Några favoritrecept med äpple: Knäckig äppelpaj, äppelmos, tonfiskröra med äpple, morotsfrallor med äpple, äppelkaka och ugnsbakad gröt med äpple.
Plommon
Plommon kan både vara stora och små. Den gemesamma nämnaren är att de är så oerhört goda och passar så bra i både mat och bakverk. Säsongen för plommon är mellan augusti och september och några vanliga sorter är Victoria och Opal.
Några favoritrecept med plommon: Plommon och mandelgalette, fläskytterfilé med plommonsås, knäckig plommonpaj, plommonmarmelad och yoghurtglass med kanelplommon.
Päron
Päronets säsong sträcker sig mellan september och oktober. Det finns många olika varianter men de mest kända svenska sorterna är Carola, Clara Frijis, Göteborgs diamant, Esperens Herre och Bonne Louise. Nu kanske du undrar vad man kan göra med denna ljuvliga frukt? Då kan vi berätta för dig att det finns en uppsjö med recept och här är några av våra favoriter:
Päronrecepten du måste testa: Filodegspaj med brie, päron och rosmarin, päronkaka, päronkompott, inkokta päron och koreansk råbiff (japp, du hittar päron i det receptet).
Körsbär
Körsbär, du lilla somriga, syrliga och helt fabulösa frukt! Populärast blir den i söta bakverk men passar också fint till en ostbricka eller i en likör. Säsongen för körsbären är i juli så det är då du ska passa på att frossa i denna goda frukt.
Våra favoritrecept med körsbär: Körsbärssylt, körsbärspaj, pavlova med körsbär och vit choklad och körsbärssaft.

Jordgubbar
Rent botaniskt är jordgubbar inte en frukt i traditionell mening – och det låter kanske konstigt! Den röda delen som vi äter är inte själva frukten. Det är snarare en uppsvälld blommbotten. De små "prickarna" på ytan (som ofta tas för frön) är de egentliga frukterna – och de kallas nötter eller nötliknande frukter. Men det struntar vi i nu!
Här är våra godaste recept med jordgubbar: Jordgubbstårta, Rice Krispies-tårta, marängtårta i långpanna, jordgubbssallad, rabarber- och jordgubbspaj, eton mess, mozzarella med jordgubbar, basilika och rostade solroskärnor, sangria med rabarber, glasstårta med jordgubbar och maräng, jordgubbssmoothie och semifreddo med fläder och jordgubbar.
Citrusfrukt
Apelsin
Här har vi en av världens mest populära frukter. Och vi förstår varför. Den är gullig, orange, söt, syrlig och passar till så mycket. Den är också rik på c-vitamin vilket gör den här frukten till helt och hållet fulländad.
Här är några favoritrecept med apelsin: Laxsashimi med citrus, kapris och pepparrot, spareribs, falafelsallad med apelsinsallad, kycklingfilé med apelsin och chili, morotssoppa och apelsin- och pepparkakscheesecake.
Pomelo
Frukten pomelo tillhör grapefruktfamiljen och är en spännande bekantskap i fruktdisken. I pomelofamiljen ingår Chandler, Goliath, Oroblanco/Sweetie och Ugli...japp det är namnet.
Våra favoritrecept med pomelo: Fryst pomelo med grädde, maränger och mynta,och Chiabowl med yoghurt, pomelo och kanelhavre.

Clementin
En oftast nästan helt kärnfri variant av mandarin. Den är syrlig och samtidigt söt. Många förknippar nog clementinen med jul. Det tunna skalet gör det här till en frukt som är perfekt att ta med sig när man behöver en liten extra skjuts!
Våra favoritrecept med clementin: Kålsallad med clementin och saffransdressing, clementinkaka, clementincurd, clementinmarmelad och clementinpannacotta.
Mandarin
Mandarinen är en av de äldsta och mest älskade citrusfrukterna i världen. Med sitt lösa skal, härligt sötsyrliga smak och lagom lilla storlek är det inte konstigt att den blivit en favorit.
Vårt favoritrecept med mandarin: Budapestrulle.
Citron
Citronen är kanske den mest mångsidiga av alla citrusfrukter. Med sin friska syra, intensiva doft och klargula färg har den blivit en självklar ingrediens i både matlagning, bakning och dryck – världen över.
Våra favoritrecept med citron: Krämig citronrisoni, fläderblomssaft, minipavlova med lemoncurd, citronkladdkaka, fryst citronmoussetårta med passionsfrukt, citronmarängpaj, kycklingsoppa med ris och citron, pasta med zucchini, timjan och citron och kycklingbullar med persilja och citron.
Lime
Lime må vara liten, men den bär på en kraftfull smak som sätter tonen i allt från exotiska maträtter till friska drinkar. Frukten härstammar från Sydostasien, men odlas idag i stora delar av världen, främst i tropiska och subtropiska klimat. Den vanligaste sorten i svenska butiker är den så kallade persiska limen – rund, kärnfri och med ett tunt grönt skal.
Våra favoritrecept med lime: Krossad gurka med lime, lax Asian style med broccoli, lime och cashewnötter, ceviche med avokado och mango, key lime pie i glas, pico de gallo, röd linssoppa med kokos och tomat och guacamole.
Grapefrukt
Grapefrukten är en citrusfrukt som man antingen älskar eller hatar. Med sin stora runda form, rosa eller gulaktiga fruktkött och karaktäristiska beska är den en frukt som tar plats i citrusvärlden.
Den uppstod som en naturlig korsning mellan apelsin och pomelo, och upptäcktes på 1700-talet i Karibien.
Våra favoritrecept med grapefrukt: Karamelliserad grapefrukt, Burrata med citrus- och fänkålssallad, Apelsin (och grapefrukt)sallad med fetaost, avokado och granatäpple, pannacotta med grapefrukt, frukostbowl med yoghurt och grapefrukt och sallad med grapefrukt och avokado

Yuzu
Yuzu är kanske inte lika vanlig i svenska fruktkorgar som citron eller lime, men för den som en gång har upplevt dess unika smak och doft blir den snabbt oförglömlig. Med sin distinkta syrlighet, blommiga ton och nästan parfymartade karaktär har yuzu blivit en älskad ingrediens i såväl det japanska köket som i moderna västerländska restauranger.
Våra favoritrecept med yuzu: Yuzusill med jordnötter, yuzumarinerad laxpasta med pasta och pecorino och kålrabbi med brynt yuzusmör och sesamfrö.
Tropiska frukter
Banan
Bananen är en av de mest välkända frukterna i världen – och det med god anledning. Den är lätt att ta med, enkel att äta, naturligt söt och mättande. Bananen kommer ursprungligen från Sydostasien, men odlas idag i stora delar av tropikerna – framför allt i länder som Ecuador, Colombia, Filippinerna, Indien och Brasilien.
Våra favoritrecept med banan: Flygande Jacob (vår för evigt konstigaste men mest älskvärda rätt), saftig banankaka, banoffee paj, marängswiss, bananplättar, banangröt med blåbär, fyllda fattiga riddare och bananpannkakor.
Mango
Mango! Med sitt gyllengula till djupt orange fruktkött, saftiga sötma och lena konsistens är den en självklar favorit världen över. Den har en doft som påminner om solmogna blommor och en smak som rör sig någonstans mellan persika, ananas och citrus – men ändå helt sin egen. Det finns hundratals olika sorters mango, med olika smak, storlek, färg och konsistens. Några är små och mycket söta, medan andra har en syrligare ton. Den mango som oftast säljs i svenska butiker är av sorter som Kent, Keitt eller Tommy Atkins
Våra favoritrecept med mango: Mangosalsa med koriander och chili, yum cha pancakes, mangomousse, mango chutney, enkel glasstårta och mangoplättar.
Ananas
Trots sitt taggiga yttre är ananasen en riktig mjukis inuti. Fruktköttet är saftigt, gyllene och fullt av naturlig sötma, balanserad med en lätt syra. Den äts färsk,den grillas, den är en oerhört viktig ingrediens i Piña Colada, den mixas i smoothies och används i rätter som på den legendariska hawaiipizzan.
Fler goda recept med ananas: Glace au four med ananas, ananaspaj, frozen daiquiri med ananas, sticky chicken med ananas och fläskkottlett hawaii.
Kokosnöt
Kokosnöten kommer från kokospalmen, som trivs längs kusterna i tropiska delar av världen. Palmen tros ha sitt ursprung i Sydostasien och Stillahavsområdet, men har spridits naturligt via havet och människors resor till nästan alla tropiska länder – från Indien och Indonesien till Karibien, Afrika och Centralamerika. Kokosnöten används på många olika sätt som färsk kokos där fruktköttet äts som snacks, rivs till matlagning eller torkas till kokosflingor. Vi dricker kokosvattnet och vi blandar kokosköttet med vatten så att det blir kokosmjölk. Det är också vanligt med kokosolja som används både till hudvård och i matlagning.
Våra favoritrecept med kokos: Silviakaka, pumpakaka med kokosfrosting, asiatiska kycklingköttbullar i röd curry med kokosris, Daal med linser, kokos och äpple, kokosgryta med kyckling och kokostoppar.
Papaya
Papaya är en tropisk frukt som är uppskattad för sitt mjuka fruktkött och milda, sötaktiga smak. Den har sitt ursprung i Centralamerika, men odlas idag i många tropiska länder som Mexiko, Indien, Brasilien, Thailand och Filippinerna. Frukten är oftast avlång eller päronformad, med ett skal som skiftar från grönt till gult eller orange när den mognar.
Våra favoritrecept med papaya: Papayasallad, sockersaltad lax med papayasallad och papayasalsa.

Passionsfrukt
Den här lilla skrynkliga frukten med aromatiskt, geléliknande innehåll passar utmärkt att käka bara som den är, i fruktsallad eller i en smoothie. Den odlas främst i Brasilien, Colombia, Kenya, Sydafrika och Indien, men finns i olika varianter över hela tropikerna.
Våra favoritrecept med passionsfrukt: Enkel påsktårta med passionsfruktsgrädde, marängtårta med passionscurd, mango- och passionsfruktssås, enkel glasstårta, passionscheesecake, alkoholfri paloma med passionsfrukt och glass med kondenserad mjölk.
Vattenmelon
Vattenmelon är en av de mest populära frukterna under sommaren. Frukten är stor, rund och med ett tjockt, grönt skal. Inuti finns ett rött eller rosa fruktkött, ofta med svarta eller vita kärnor, även om kärnfria sorter blivit allt vanligare. Vattenmelon består till ungefär 90–92 % av vatten, vilket gör den till en naturlig törstsläckare.
Våra favoritrecept med vattenmelon: Agua fresca med vattenmelon och jordgubbar, grillad melon med fetasost och citron, vattenmelonsallad med basilika och chipotle, grillostspett med melon och sallad med melon och gurka.

Rambutan
Frukten är ungefär lika stor som en plommon och har ett rött till gulaktigt skal täckt av mjuka, böjliga "taggar". Rambutan har ett vitt, genomskinligt fruktkött med en kärna som man inte ska äta. Smaken är mild, söt och lätt aromatisk – ofta jämförd med litchi, men med en lite krämigare ton.

Litchi
Litchi (eller lychee) är en tropisk frukt som ursprungligen kommer från Kina, där den har odlats i över 2000 år. Idag odlas litchi även i länder som Indien, Thailand, Vietnam, Sydafrika och Mexiko.
Frukten är liten, ungefär som en stor körsbärstomat, med ett tunnare, knottrigt skal som är rosa till rödaktigt när den är mogen. Inuti finns ett genomskinligt, vitt fruktkött med saftig konsistens och en stor brun kärna i mitten. Fruktköttet äts, medan skal och kärna tas bort.

Sharonfrukt
Frukten är rund till något plattrund och har ett slätt, blankt orange skal. Den liknar en tomat till utseendet, men är betydligt sötare i smaken. Sharonfrukt är kärnfri, ätbar med skalet på, och till skillnad från vissa andra kakisorter är den inte sträv eller bitter även när den inte är helt mogen.
Artiklar Visar 1734 stycken
Allt om hjärtsallad
Guide
Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.
Här kommer fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsinen.
Guide till persilja
Guide!
Allt du behöver veta om persilja hittar du här!
Allt om blodapelsin
Blodröd kärlek!
Här har vi samlat fakta, tips och recept om blodapelsin.
Lär dig mer om morötter!
Morotsfakta
För dig som har en outröttlig törst för kunskap om moroten och suktar goda morotsrecept!
Olika päronsorter och recept
Pärongudie!
Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa?
Citrusfakta
Citrusfakta
Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.
Superfrukten kiwi
Allt du vill veta!
Är kiwi nyttigt? Kan man äta skalet på kiwin? Hur växer egentligen kiwi? Vi djupdyker i superfrukten (som egentligen är ett bär) och delar dessutom med oss av goda recept du kan göra med kiwi.