Pärongudie!

Päronsorter, säsong och recept

När är olika sorters päron i säsong egentligen? Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa om man har ett dignande päronträd i trädgården? Inspireras här!
Tips: här hittar du alla våra recept med päron

Päronsorter och säsong

  • Päronsäsong

    Svenska päron är i säsong augusti till oktober.

  • Päronsorter

    Alexander Lucas
    En av de mest populära päronsorterna. Alexander Lucas är ett stort, helgrönt päron med blankt, tjockt skal. Det har vitt, saftigt fruktkött och en söt smak.

    Anjou
    Anjoupäronet är medelstort, runt och har ett tunt gulgrönt skal. Fruktköttet är saftigt och har en söt smak.

    Augustipäron
    Denna päronsort har fått sitt namn av det faktum att den mognar i augusti. Augustipäron är små, ljust gröna och har en svagt syrlig smak.

    Bonne Louise
    En sen höstsort med ganska stora frukter som är avlångt päronformade. Skalet är gulgrönt med brunröda till röda fläckar. Bonne Louise har gulvitt, saftigt fruktkött och söt, något syrlig smak.

    Carola
    En av de mest populära päronsorterna, som döptes 1983 efter artisten Carolas första vinst i Melodifestivalen. Stora frukter med grovt, gulgrönt skal som är delvis täckt med orangerött. Carola har gulvitt fruktkött och en balanserad smak av syra och sötma.

    Clara Frijs
    Den mest populära svenska päronsorten. Frukten har vitt, mjukt och saftigt fruktkött med söt smak. Det är ett medelstort runt päron med ett kort skaft. Sorten har glatt, ljust gulgrönt skal.

    Conference
    En av de mest populära päronsorterna är Conference – en sen höstsort som är medelstort, har en långsmal form och har ljust, gröngult skal med guldbruna fläckar. Frukten har saftigt fruktkött som ofta saknar kärnor och en söt smak som kan liknas vid melon.

    Doyenne de Comice
    Ett vinterpäron som klassats som världens finaste päron. Det är ett gulgrönt päron med inslag av brunrött. Frukten är droppformad och fruktköttet gulvitt, saftigt och något grynigt. Doyenne de Comice har en väldigt söt smak med lite syra.

    Greve Moltke
    En höstsort som är vanligt förekommande i trädgårdar. Frukten är stor, äggformad och bred och skalet är tjockt. Den är gröngul till gul med vissa orangeröda till violettröda skiftningar. Greve Moltke har vitt, saftigt, sött fruktkött som smälter i munnen.

    Gråpäron
    Är ovanligt i fruktdisken men desto vanligare i trädgårdar runtom i landet. Gråpäron är små och har en söt smak. Fruktköttet är gult, saftigt och kornigt, skalet är grågrönt och grovt.

    Göteborgs Diamant
    I trädgårdar är denna sort vanlig. Frukterna är ganska stora och skalet fast och i nyanser av gult, grönt och rött. Fruktköttet är vitt, saftigt och sött med något grynig textur.

    Williamspäron
    Williamspäron är stora och har en klumpig form och fyllig, aromatisk smak. Fruktköttet är gulvitt, fint, saftigt och skalet är ljusgrönt till gröngult.

Goda recept med päron

  1. Sticky toffee pudding med päron

    1. Sticky toffee pudding med päron

    Betyg 4.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Sticky toffee pudding är en klassisk brittisk dessert som består av en mjuk, saftig kaka gjord på dadlar som ger dess karaktäristiska smak och som toppas med en klibbig kolasås. Här är en variant med katrinplommon och färska päron!

    Sticky toffee pudding med päron
  2. Päronkaka

    2. Päronkaka

    Betyg 4.1 av 5.
    99 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer.

    Baka en saftig päronkaka med mandelmassa som dessutom är glutenfri. Den är både enkel att baka och vacker att titta på. Servera med lättvispad grädde eller glass, perfekt när du vill bjuda på glutenfritt fika.

    Päronkaka
  3. Päronlemonad

    3. Päronlemonad

    Betyg 4 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Letar du efter ett nytt recept med päron? Gör egen päronlemonad att släcka törsten med! Citron och päron sätter smak på denna svalkande lemonad som blandas med kolsyrat vatten och is vid servering.

    Päronlemonad
  4. Päronkompott

    4. Päronkompott

    Betyg 4.4 av 5.
    26 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Har du mogna päron över? Då är det här ett recept för dig! Koka päronen med citron, socker, kanel och vatten till en päronkompott som är supergod till frukost – vare sig du äter yoghurt eller gröt – eller dessert.

    Päronkompott
  5. Inkokta päron med vanilj

    5. Inkokta päron med vanilj

    Betyg 4.7 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Att göra inkokta päron är ett perfekt sätt att konservera säsongens päron. Här sätter vanilj och ingefära smak på den sockerlag som päronen kokas i. Servera med en salt kolasås och du har en ljuvlig efterrätt med päron!

    Inkokta päron med vanilj
  6. Päronflarn med citron och mandelmassa

    6. Päronflarn med citron och mandelmassa

    Betyg 4.6 av 5.
    34 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Päronflarn är en ljuvlig och enkel dessert på smördeg och päron smaksatt med mandelmassa, kardemumma och citron. Denna efterrätt är lätt att göra utan gluten genom att välja en glutenfri smördeg. Servera det nygräddade flarnet med lättvispad grädde eller glass och njut!

    Päronflarn med citron och mandelmassa
  7. Sallad med kålrabbi, päron, burrata och grillad citron

    7. Sallad med kålrabbi, päron, burrata och grillad citron

    Betyg 4.7 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Salladsperfektion på en tallrik! En fräsch sallad som kombinerar söta och syrliga smaker där krispig kålrabbi och saftiga päron tillsammans med krämig burrata och grillad citron skapar en perfekt balans.

    Sallad med kålrabbi, päron, burrata och grillad citron
  8. Pärondrink med mynta

    8. Pärondrink med mynta

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Säsongens söta, saftiga päron gör sig utmärkt i en bubblig spritz! Skåla med en läskande pärondrink på mousserande vin smaksatt med färsk mynta för extra friskhet.

    Pärondrink med mynta
  9. Bakad ost med cruditésallad

    9. Bakad ost med cruditésallad

    Betyg 5 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Crudité är franska och betyder råa, krispiga grönsaker. I detta recept består cruditésalladen av päron, fänkål och selleri som blandas med en syrlig vinägrett och serveras som tillbehör till krämig, brieost i ugn.

    Bakad ost med cruditésallad

Artiklar (9)

Månadens like-raketer

Mest gillat på Instagram

Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!

Sommarens bär

Fakta om björnbär

Lär dig mer om sommarens favoritbär björnbär och få intressanta fakta och goda recept.

Söndagspreppen

Vegoprepp med majsbiffar

Månadens meny är lakto-ovo-vegetarisk och bjuder på bland annat majsbiffar, pasta och grilled cheese.