Allt du behöver veta om svenska äpplen
Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
När är olika sorters päron i säsong egentligen? Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa om man har ett dignande päronträd i trädgården? Inspireras här!
Tips: här hittar du alla våra recept med päron
Svenska päron är i säsong augusti till oktober.
Alexander Lucas
En av de mest populära päronsorterna. Alexander Lucas är ett stort, helgrönt päron med blankt, tjockt skal. Det har vitt, saftigt fruktkött och en söt smak.
Anjou
Anjoupäronet är medelstort, runt och har ett tunt gulgrönt skal. Fruktköttet är saftigt och har en söt smak.
Augustipäron
Denna päronsort har fått sitt namn av det faktum att den mognar i augusti. Augustipäron är små, ljust gröna och har en svagt syrlig smak.
Bonne Louise
En sen höstsort med ganska stora frukter som är avlångt päronformade. Skalet är gulgrönt med brunröda till röda fläckar. Bonne Louise har gulvitt, saftigt fruktkött och söt, något syrlig smak.
Carola
En av de mest populära päronsorterna, som döptes 1983 efter artisten Carolas första vinst i Melodifestivalen. Stora frukter med grovt, gulgrönt skal som är delvis täckt med orangerött. Carola har gulvitt fruktkött och en balanserad smak av syra och sötma.
Clara Frijs
Den mest populära svenska päronsorten. Frukten har vitt, mjukt och saftigt fruktkött med söt smak. Det är ett medelstort runt päron med ett kort skaft. Sorten har glatt, ljust gulgrönt skal.
Conference
En av de mest populära päronsorterna är Conference – en sen höstsort som är medelstort, har en långsmal form och har ljust, gröngult skal med guldbruna fläckar. Frukten har saftigt fruktkött som ofta saknar kärnor och en söt smak som kan liknas vid melon.
Doyenne de Comice
Ett vinterpäron som klassats som världens finaste päron. Det är ett gulgrönt päron med inslag av brunrött. Frukten är droppformad och fruktköttet gulvitt, saftigt och något grynigt. Doyenne de Comice har en väldigt söt smak med lite syra.
Greve Moltke
En höstsort som är vanligt förekommande i trädgårdar. Frukten är stor, äggformad och bred och skalet är tjockt. Den är gröngul till gul med vissa orangeröda till violettröda skiftningar. Greve Moltke har vitt, saftigt, sött fruktkött som smälter i munnen.
Gråpäron
Är ovanligt i fruktdisken men desto vanligare i trädgårdar runtom i landet. Gråpäron är små och har en söt smak. Fruktköttet är gult, saftigt och kornigt, skalet är grågrönt och grovt.
Göteborgs Diamant
I trädgårdar är denna sort vanlig. Frukterna är ganska stora och skalet fast och i nyanser av gult, grönt och rött. Fruktköttet är vitt, saftigt och sött med något grynig textur.
Williamspäron
Williamspäron är stora och har en klumpig form och fyllig, aromatisk smak. Fruktköttet är gulvitt, fint, saftigt och skalet är ljusgrönt till gröngult.
Sticky toffee pudding är en klassisk brittisk dessert som består av en mjuk, saftig kaka gjord på dadlar som ger dess karaktäristiska smak och som toppas med en klibbig kolasås. Här är en variant med katrinplommon och färska päron!
Sticky toffee pudding med päronBaka en saftig päronkaka med mandelmassa som dessutom är glutenfri. Den är både enkel att baka och vacker att titta på. Servera med lättvispad grädde eller glass, perfekt när du vill bjuda på glutenfritt fika.
PäronkakaLetar du efter ett nytt recept med päron? Gör egen päronlemonad att släcka törsten med! Citron och päron sätter smak på denna svalkande lemonad som blandas med kolsyrat vatten och is vid servering.
PäronlemonadHar du mogna päron över? Då är det här ett recept för dig! Koka päronen med citron, socker, kanel och vatten till en päronkompott som är supergod till frukost – vare sig du äter yoghurt eller gröt – eller dessert.
PäronkompottAtt göra inkokta päron är ett perfekt sätt att konservera säsongens päron. Här sätter vanilj och ingefära smak på den sockerlag som päronen kokas i. Servera med en salt kolasås och du har en ljuvlig efterrätt med päron!
Inkokta päron med vaniljPäronflarn är en ljuvlig och enkel dessert på smördeg och päron smaksatt med mandelmassa, kardemumma och citron. Denna efterrätt är lätt att göra utan gluten genom att välja en glutenfri smördeg. Servera det nygräddade flarnet med lättvispad grädde eller glass och njut!
Päronflarn med citron och mandelmassaSalladsperfektion på en tallrik! En fräsch sallad som kombinerar söta och syrliga smaker där krispig kålrabbi och saftiga päron tillsammans med krämig burrata och grillad citron skapar en perfekt balans.
Sallad med kålrabbi, päron, burrata och grillad citronSäsongens söta, saftiga päron gör sig utmärkt i en bubblig spritz! Skåla med en läskande pärondrink på mousserande vin smaksatt med färsk mynta för extra friskhet.
Pärondrink med myntaCrudité är franska och betyder råa, krispiga grönsaker. I detta recept består cruditésalladen av päron, fänkål och selleri som blandas med en syrlig vinägrett och serveras som tillbehör till krämig, brieost i ugn.
Bakad ost med cruditésalladÄppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!
Lär dig mer om sommarens favoritbär björnbär och få intressanta fakta och goda recept.
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Har du mycket plommon hemma och undrar vad du ska laga med dem? Här hittar du massor av goda tips!
Enkla vardagsrätter för alla oss som inte kan stå i timmar i köket.
Månadens meny är lakto-ovo-vegetarisk och bjuder på bland annat majsbiffar, pasta och grilled cheese.