Pärongudie!

Päronsorter, säsong och recept

När är olika sorters päron i säsong egentligen? Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa om man har ett dignande päronträd i trädgården? Inspireras här!
Tips: här hittar du alla våra recept med päron

Päronsorter och säsong

 • Päronsäsong

  Svenska päron är i säsong augusti till oktober.

 • Päronsorter

  Alexander Lucas
  En av de mest populära päronsorterna. Alexander Lucas är ett stort, helgrönt päron med blankt, tjockt skal. Det har vitt, saftigt fruktkött och en söt smak.

  Anjou
  Anjoupäronet är medelstort, runt och har ett tunt gulgrönt skal. Fruktköttet är saftigt och har en söt smak.

  Augustipäron
  Denna päronsort har fått sitt namn av det faktum att den mognar i augusti. Augustipäron är små, ljust gröna och har en svagt syrlig smak.

  Bonne Louise
  En sen höstsort med ganska stora frukter som är avlångt päronformade. Skalet är gulgrönt med brunröda till röda fläckar. Bonne Louise har gulvitt, saftigt fruktkött och söt, något syrlig smak.

  Carola
  En av de mest populära päronsorterna, som döptes 1983 efter artisten Carolas första vinst i Melodifestivalen. Stora frukter med grovt, gulgrönt skal som är delvis täckt med orangerött. Carola har gulvitt fruktkött och en balanserad smak av syra och sötma.

  Clara Frijs
  Den mest populära svenska päronsorten. Frukten har vitt, mjukt och saftigt fruktkött med söt smak. Det är ett medelstort runt päron med ett kort skaft. Sorten har glatt, ljust gulgrönt skal.

  Conference
  En av de mest populära päronsorterna är Conference – en sen höstsort som är medelstort, har en långsmal form och har ljust, gröngult skal med guldbruna fläckar. Frukten har saftigt fruktkött som ofta saknar kärnor och en söt smak som kan liknas vid melon.

  Doyenne de Comice
  Ett vinterpäron som klassats som världens finaste päron. Det är ett gulgrönt päron med inslag av brunrött. Frukten är droppformad och fruktköttet gulvitt, saftigt och något grynigt. Doyenne de Comice har en väldigt söt smak med lite syra.

  Greve Moltke
  En höstsort som är vanligt förekommande i trädgårdar. Frukten är stor, äggformad och bred och skalet är tjockt. Den är gröngul till gul med vissa orangeröda till violettröda skiftningar. Greve Moltke har vitt, saftigt, sött fruktkött som smälter i munnen.

  Gråpäron
  Är ovanligt i fruktdisken men desto vanligare i trädgårdar runtom i landet. Gråpäron är små och har en söt smak. Fruktköttet är gult, saftigt och kornigt, skalet är grågrönt och grovt.

  Göteborgs Diamant
  I trädgårdar är denna sort vanlig. Frukterna är ganska stora och skalet fast och i nyanser av gult, grönt och rött. Fruktköttet är vitt, saftigt och sött med något grynig textur.

  Williamspäron
  Williamspäron är stora och har en klumpig form och fyllig, aromatisk smak. Fruktköttet är gulvitt, fint, saftigt och skalet är ljusgrönt till gröngult.

Goda recept med päron

 1. Päronkaka

  1. Päronkaka

  Betyg 4 av 5.
  97 personer har röstat
  Receptet har 23 kommentarer.

  Baka en saftig päronkaka med mandelmassa som dessutom är glutenfri. Den är både enkel att baka och vacker att titta på. Servera med lättvispad grädde eller glass, perfekt när du vill bjuda på glutenfritt fika.

  Päronkaka
 2. Päronlemonad

  2. Päronlemonad

  Betyg 4 av 5.
  8 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Letar du efter ett nytt recept med päron? Gör egen päronlemonad att släcka törsten med! Citron och päron sätter smak på denna svalkande lemonad som blandas med kolsyrat vatten och is vid servering.

  Päronlemonad
 3. Päronmacka med nutella

  3. Päronmacka med nutella

  Betyg 5 av 5.
  2 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Vad blir dåligt med nutella på? Inte dessa päronmackor i alla fall. Tunna päronskivor, rostade brödskivor och nutella passar utmärkt som ett lite lyxigare mellanmål!

  Päronmacka med nutella
 4. Päronkompott

  4. Päronkompott

  Betyg 4.3 av 5.
  19 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  Har du mogna päron över? Då är det här ett recept för dig! Koka päronen med citron, socker, kanel och vatten till en päronkompott som är supergod till frukost – vare sig du äter yoghurt eller gröt – eller dessert.

  Päronkompott
 5. Inkokta päron med vanilj

  5. Inkokta päron med vanilj

  Betyg 4.7 av 5.
  11 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Att göra inkokta päron är ett perfekt sätt att konservera säsongens päron. Här sätter vanilj och ingefära smak på den sockerlag som päronen kokas i. Servera med en salt kolasås och du har en ljuvlig efterrätt med päron!

  Inkokta päron med vanilj
 6. Päronflarn med citron och mandelmassa

  6. Päronflarn med citron och mandelmassa

  Betyg 4.7 av 5.
  33 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Päronflarn är en ljuvlig och enkel dessert på smördeg och päron smaksatt med mandelmassa, kardemumma och citron. Denna efterrätt är lätt att göra utan gluten genom att välja en glutenfri smördeg. Servera det nygräddade flarnet med lättvispad grädde eller glass och njut!

  Päronflarn med citron och mandelmassa

Artiklar (1540)

Chockerande fakta!

Grönsaker är frukter

Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Makalöst gott!

Päron - tips och recept

Vi har samlat matnyttig tips och 11 ubergoda recept som bara väntar på att bli testade.