Bild laddas
Citrusförvirring!

Clementin, mandarin eller satsumas?

Kliar du dig i huvudet över skillnaden mellan clementin, mandarin och satsumas? Lugn bara lugn, vi guidar dig rätt i citrusdjungeln och tipsar om smarriga citrusrecept!
Tips: läs om ICAs egna citrusfrukter.

Vad är skillnaden? 

Småcitrus är det svenska samlingsnamnet för clementiner, satsumas och tangeringer. Här reder vi ut vad som skiljer dessa älskade små citrusar åt! 

 • Bild laddas

  Clementin - söt och kärnfri

  Clementinen är en saftig citrusfrukt med söt och frisk smak. Den är nästan kärnfri och har ett tjockare skal. Att vi förknippar clementinen med jul är kvarleva från när den endast importerades från Sydeuropa under vinterhalvåret. Den clementinsort vi allra oftast förknippar med julen är Clemenules.

  Säsong: oktober-december från Spanien, under juni-juli från Sydamerika och Sydafrika.

 • Bild laddas

  Satsumas - en syrlig rackare

  Satsumas kommer ursprungligen från Satsumaområdet i Japan. Den har en något syrligare smak än clementinen och ett tunnare skal. När en satsumas är mogen och redo att skördas är den fortfarande helt grön i skalet. Det krävs kalla nattemperaturer och varma dagar för att skalet ska bli gult. Eftersom många tror att grönt skal betyder att frukten är omogen så behandlar man traditionellt den satsumas som skördas tidigt på säsongen med naturlig etylengas som gör att det gröna klorofyllet försvinner och skalet skiftar till gult.

  Säsong: september-januari från Spanien. Under april-maj importerar vi från Sydamerika och Sydafrika.

 • Bild laddas

  Mandarin - engelska för småcitrus

  Det är inte helt klarlagt var småcitrusens ursprung ligger, troligast är från sydvästra Kina, där de odlats i flera tusen år. Det som stärker denna teori är det engelska samlingsnamnet för småcitrus, Mandarin. Mandarin kallades de kejserliga ämbetsmännen som gick klädda i orange dräkt, samma orangea färg som de välfärgade frukterna. Mandarin benämns fortfarande de konserverade satsumasklyftor som säljs på burk, eller den juice som gjorts på småcitrus. Att man använder satsumas är för att de nästan alltid är kärnfria.

Bild laddas

Clementiner i nät

10:- st

Clementiner i nät. ICA. Spanien/Grekland.

Gäller 28/11-4/12

Juliga recept med citrus:

Passa på under citrussäsongen att göra dessa smarriga recept lagom till jul. 

 • Salt kolapannacotta, chokladmousse och citrus

  149
  10
  Denna ljuvligt lyxiga dessert har allt och lite till. Söt och salt kolapannacotta, len chokladmousse med en bitter touch och så syrliga clementiner. Smula över några chokladcookies på toppen för gott crunch.
  Salt kolapannacotta, chokladmousse och citrus
 • Clementinpannacotta

  47
  8
  Det finns inget som doftar lika mycket jul som en clementin. I detta recept får denna älskade citrusfrukt sätta smak på en annan älskad dessert, pannacotta. Resultatet blir en julig pannacotta med grädde som serveras med krispig solroskrokant och mörk choklad.
  Clementinpannacotta
 • Glöggsangria

  12
  1
  Goda nyheter! Du behöver inte dra till Spanien i jul, för med en glöggsangria i handen kommer stranden till dig. Fler goda nyheter! Den är jätteenkel att göra: Apelsin- och clementinskivor, Ginger ale och glögg. Och avsluta med isbitar. Skål!
  Glöggsangria
 • Rhum baba med saffran och clementin

  0
  0
  Ett sött, muffinsliknande bakverk smaksatt med saffran, rom och clementiner. En julig variant av det klassiska franska bakverket baba au rhum som är en romkaka. Denna kaka behöver lite extra kärlek och tålamod, men är väl värd det!
  Rhum baba med saffran och clementin
 • Clementinbubbel med rosmarin 

  23
  4
  En läskande bubbeldrink med clementin och rosmarin som är både törstsläckande och himmelskt god! Servera denna festliga drink på glöggmingel, fest eller självaste nyårsafton.
  Clementinbubbel med rosmarin 
 • Chokladdoppade clementiner

  16
  2
  Choklad och citrus är två smaker som verkligen lyfter varandra. Det här makalöst goda julgodiset passar utmärkt att göra på vinterns söta clementiner.
  Chokladdoppade clementiner
 • Clementinkompott med grädde

  4
  1
  En efterrätt med ett uns av nostalgi och inte så lite julkänsla. Du gör enkelt en kompott av skivade clementiner som får dra ihop med en sockerlag kryddad med kardemumma. Serveras tillsammans med fluffigt vispad grädde.
  Clementinkompott med grädde
Mumsigt julpyssel!

Fruktgran till jul

Bygg en ståtlig, ätbar gran av frukt och bär. Suveränt gott att doppa i chokladfondue.
Bild laddas