Fruktgran till jul
Bygg en ståtlig, ätbar gran av frukt och bär. Suveränt gott att doppa i chokladfondue.
Kliar du dig i huvudet över skillnaden mellan clementin, mandarin och satsumas? Lugn bara lugn, vi guidar dig rätt i citrusdjungeln och tipsar om smarriga citrusrecept!
Tips: läs om ICAs egna citrusfrukter.
Småcitrus är det svenska samlingsnamnet för clementiner, satsumas och tangeringer. Här reder vi ut vad som skiljer dessa älskade små citrusar åt!
Clementinen är en saftig citrusfrukt med söt och frisk smak. Den är nästan kärnfri och har ett tjockare skal. Att vi förknippar clementinen med jul är kvarleva från när den endast importerades från Sydeuropa under vinterhalvåret. Den clementinsort vi allra oftast förknippar med julen är Clemenules.
Säsong: oktober-december från Spanien, under juni-juli från Sydamerika och Sydafrika.
Satsumas kommer ursprungligen från Satsumaområdet i Japan. Den har en något syrligare smak än clementinen och ett tunnare skal. När en satsumas är mogen och redo att skördas är den fortfarande helt grön i skalet. Det krävs kalla nattemperaturer och varma dagar för att skalet ska bli gult. Eftersom många tror att grönt skal betyder att frukten är omogen så behandlar man traditionellt den satsumas som skördas tidigt på säsongen med naturlig etylengas som gör att det gröna klorofyllet försvinner och skalet skiftar till gult.
Säsong: september-januari från Spanien. Under april-maj importerar vi från Sydamerika och Sydafrika.
Det är inte helt klarlagt var småcitrusens ursprung ligger, troligast är från sydvästra Kina, där de odlats i flera tusen år. Det som stärker denna teori är det engelska samlingsnamnet för småcitrus, Mandarin. Mandarin kallades de kejserliga ämbetsmännen som gick klädda i orange dräkt, samma orangea färg som de välfärgade frukterna. Mandarin benämns fortfarande de konserverade satsumasklyftor som säljs på burk, eller den juice som gjorts på småcitrus. Att man använder satsumas är för att de nästan alltid är kärnfria.
Passa på under citrussäsongen att göra dessa smarriga recept.
Denna citrussallad är perfekt när man är sugen på en enkel och fräsch efterrätt. Skiva och filea grapefrukt, apelsin och mango, ringla över marinerade russin och passionsfrukter och servera med en kula mangosorbet och pistagenötter.
Citrussallad med mangosorbet och pistagenötterKycklingsoppa är en värmande och underbart god, matig soppa! Här är ett lättlagat recept på kycklingsoppa där vi också tillsätter ris samt citron för en fräsch smak.
Kycklingsoppa med ris och citronEn efterrätt med ett uns av nostalgi och inte så lite julkänsla. Du gör enkelt en kompott av skivade clementiner som får dra ihop med en sockerlag kryddad med kardemumma. Serveras tillsammans med fluffigt vispad grädde.
Clementinkompott med gräddeLäckra fiskspett där torskrygg varvas med avokado och halstras snabbt i pannan. Servera med en läcker sallad som görs på broccolibuketter, apelsin, ärtskott och en snabb dressing. Servera med ris och naturell yoghurt.
Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsinDet är faktiskt inte mycket som kan konkurrera med en riktigt god sås till middagens fisk! Här har vi satsat på säkra smaksättare; citron och dill! Smaklig spis.
Lax med citron- och dillsåsUgnsbakad purjolök blir mild och len i smaken. Speciellt när den bakas i ugnen med de bästa smakkompisarna, smör, salt och lite citron. Den smörbakade purjolöken kryddar du vid servering med färsk dragon. Purjolökens härliga och smöriga smak passar perfekt att servera till fisk.
Smörbakad purjolök med citron och dragonBulgursallad med halloumi och citrusröra är en fräsch, snabb och mättande vego rätt med högt proteininnehåll tack vare ingredienser som halloumi och citrusröra med kvarg. Perfekt att avnjuta efter en hektisk dag på jobbet eller ett krävande träningspass!
Bulgursallad med halloumi och citrusröraEtt sött, muffinsliknande bakverk smaksatt med saffran, rom och clementiner. En julig variant av det klassiska franska bakverket baba au rhum som är en romkaka. Denna kaka behöver lite extra kärlek och tålamod, men är väl värd det!
Rhum baba med saffran och clementinHär är den perfekta juldesserten! Den är julig, god, enkel och lätt att förbereda. I denna juliga efterrätt får clementin sätta smak och doft på krämig pannacotta. Resultatet blir en julig pannacotta som serveras i glas med krispig solroskrokant och mörk choklad.
Clementinpannacotta - perfekt juldessertBygg en ståtlig, ätbar gran av frukt och bär. Suveränt gott att doppa i chokladfondue.
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Vi svarar på dina gravidfrågor om vad du kan äta på julbordet när man väntar barn.
Läckert söt och härligt seg. Här visar vi hur du kokar den perfekta knäcken!
Gör din egen trillingnöt, enkelt och riktigt smarrigt!
Till stora högtider äter vi många goda ägghalvor. Bästa tipsen för att koka perfekta ägg!