Citrusförvirring!

Clementin, mandarin eller satsumas?

Kliar du dig i huvudet över skillnaden mellan clementin, mandarin och satsumas? Lugn bara lugn, vi guidar dig rätt i citrusdjungeln och tipsar om smarriga citrusrecept!
Tips: läs om ICAs egna citrusfrukter.

Vad är skillnaden? 

Småcitrus är det svenska samlingsnamnet för clementiner, satsumas och tangeringer. Här reder vi ut vad som skiljer dessa älskade små citrusar åt! 

  • Clementin

    Clementin - söt och kärnfri

    Clementinen är en saftig citrusfrukt med söt och frisk smak. Den är nästan kärnfri och har ett tjockare skal. Att vi förknippar clementinen med jul är kvarleva från när den endast importerades från Sydeuropa under vinterhalvåret. Den clementinsort vi allra oftast förknippar med julen är Clemenules.

    Säsong: oktober-december från Spanien, under juni-juli från Sydamerika och Sydafrika.

  • Satsumas

    Satsumas - en syrlig rackare

    Satsumas kommer ursprungligen från Satsumaområdet i Japan. Den har en något syrligare smak än clementinen och ett tunnare skal. När en satsumas är mogen och redo att skördas är den fortfarande helt grön i skalet. Det krävs kalla nattemperaturer och varma dagar för att skalet ska bli gult. Eftersom många tror att grönt skal betyder att frukten är omogen så behandlar man traditionellt den satsumas som skördas tidigt på säsongen med naturlig etylengas som gör att det gröna klorofyllet försvinner och skalet skiftar till gult.

    Säsong: september-januari från Spanien. Under april-maj importerar vi från Sydamerika och Sydafrika.

  • mandarin

    Mandarin - engelska för småcitrus

    Det är inte helt klarlagt var småcitrusens ursprung ligger, troligast är från sydvästra Kina, där de odlats i flera tusen år. Det som stärker denna teori är det engelska samlingsnamnet för småcitrus, Mandarin. Mandarin kallades de kejserliga ämbetsmännen som gick klädda i orange dräkt, samma orangea färg som de välfärgade frukterna. Mandarin benämns fortfarande de konserverade satsumasklyftor som säljs på burk, eller den juice som gjorts på småcitrus. Att man använder satsumas är för att de nästan alltid är kärnfria.

Recept med citrus:

Passa på under citrussäsongen att göra dessa smarriga recept.

  • Citrussallad med mangosorbet och pistagenötter

    Citrussallad med mangosorbet och pistagenötter

    Betyg 5 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Denna citrussallad är perfekt när man är sugen på en enkel och fräsch efterrätt. Skiva och filea grapefrukt, apelsin och mango, ringla över marinerade russin och passionsfrukter och servera med en kula mangosorbet och pistagenötter.

    Citrussallad med mangosorbet och pistagenötter
  • Kycklingsoppa med ris och citron

    Kycklingsoppa med ris och citron

    Betyg 4.2 av 5.
    78 personer har röstat
    Receptet har 22 kommentarer.

    Kycklingsoppa är en värmande och underbart god, matig soppa! Här är ett lättlagat recept på kycklingsoppa där vi också tillsätter ris samt citron för en fräsch smak.

    Kycklingsoppa med ris och citron
  • Clementinkompott med grädde

    Clementinkompott med grädde

    Betyg 3.7 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En efterrätt med ett uns av nostalgi och inte så lite julkänsla. Du gör enkelt en kompott av skivade clementiner som får dra ihop med en sockerlag kryddad med kardemumma. Serveras tillsammans med fluffigt vispad grädde.

    Clementinkompott med grädde
  • Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin

    Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin

    Betyg 3.3 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Läckra fiskspett där torskrygg varvas med avokado och halstras snabbt i pannan. Servera med en läcker sallad som görs på broccolibuketter, apelsin, ärtskott och en snabb dressing. Servera med ris och naturell yoghurt.

    Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin
  • Lax med citron- och dillsås

    Lax med citron- och dillsås

    Betyg 4.3 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Det är faktiskt inte mycket som kan konkurrera med en riktigt god sås till middagens fisk! Här har vi satsat på säkra smaksättare; citron och dill! Smaklig spis.

    Lax med citron- och dillsås
  • Smörbakad purjolök med citron och dragon

    Smörbakad purjolök med citron och dragon

    Betyg 4.4 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Ugnsbakad purjolök blir mild och len i smaken. Speciellt när den bakas i ugnen med de bästa smakkompisarna, smör, salt och lite citron. Den smörbakade purjolöken kryddar du vid servering med färsk dragon. Purjolökens härliga och smöriga smak passar perfekt att servera till fisk.

    Smörbakad purjolök med citron och dragon
  • Bulgursallad med halloumi och citrusröra

    Bulgursallad med halloumi och citrusröra

    Betyg 4.4 av 5.
    181 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Bulgursallad med halloumi och citrusröra är en fräsch, snabb och mättande vego rätt med högt proteininnehåll tack vare ingredienser som halloumi och citrusröra med kvarg. Perfekt att avnjuta efter en hektisk dag på jobbet eller ett krävande träningspass!

    Bulgursallad med halloumi och citrusröra
  • Rhum baba med saffran och clementin

    Rhum baba med saffran och clementin

    Betyg 4 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ett sött, muffinsliknande bakverk smaksatt med saffran, rom och clementiner. En julig variant av det klassiska franska bakverket baba au rhum som är en romkaka. Denna kaka behöver lite extra kärlek och tålamod, men är väl värd det!

    Rhum baba med saffran och clementin
  • Clementinpannacotta

    Clementinpannacotta

    Betyg 4.4 av 5.
    63 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer.

    Det finns inget som doftar lika mycket jul som en clementin. I detta recept får denna älskade citrusfrukt sätta smak på en annan älskad dessert, pannacotta. Resultatet blir en julig pannacotta med grädde som serveras med krispig solroskrokant och mörk choklad.

    Clementinpannacotta

Artiklar (153)

Mumsigt julpyssel!

Fruktgran till jul

Bygg en ståtlig, ätbar gran av frukt och bär. Suveränt gott att doppa i chokladfondue.

Matskola!

Knäck med mandel

Läckert söt och härligt seg. Här visar vi hur du kokar den perfekta knäcken!

Tips!

Koka många ägg

Till stora högtider äter vi många goda ägghalvor. Bästa tipsen för att koka perfekta ägg!