Exotiska och goda

Pomelo

Frukten pomelo tillhör grapefruktfamiljen och är en spännande bekantskap i fruktdisken. Här är fyra pomelosorter att lära känna och några härligt friska recept att njuta av!

Pomelofamiljen

  • Chandler

    Chandler

    Är en rödköttig pomelosort med ett skal som är grönt vid början av säsongen men glider över till gult med en antydan till röda kinder ju längre fram på säsongen vi kommer. Frisk och smakrik med en mild sötma som balanseras av en tydlig syra.

  • Goliath

    Goliath

    Har en rugglig yta med ett tjockare skal än Chandler. Genomgår också en förändring av skalfärgen under säsong. Goliath har en päronliknande form med en tydlig topp. Smaken är smultronfrisk och söt.

  • Oroblanco/Sweetie

    Oroblanco/Sweetie

    Korsar du en grapefrukt med pomelo så får du en Oroblanco eller Sweetie som sorten kallas när man odlar den i Israel. Den är mindre i storlek än pomelon. Har ett grönt skal son skiftar färg till gyllengult i slutet av säsongen. Härligt söt och helt bitterfri.

  • Ugli

    Ugli

    Troligen är ugli en korsning mellan småcitrus och grapefrukt. Sitt namn har den fått från engelskans ugly (ful) efter sitt grova fula skal. Den är absolut godaste av alla citrusfrukterna med sitt söta, mjuka och juicerika kött.

Recept med pomelo

  • Fryst pomelo med grädde, maränger och mynta

    Fryst pomelo med grädde, maränger och mynta

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Pomelo är en storvuxen medlem av citrusfamiljen med frisk smak med dragning åt grape. Klyftorna har ganska tjocka hinnor så ett smart sätt att äta pomelo är att dela den och skrapa ut innehållet i klyftorna. Här har vi dessutom fryst fruktköttet som sedan blandas med grädde till en glassig dessert.

    Fryst pomelo med grädde, maränger och mynta
  • Chiabowl med yoghurt, pomelo och kanelhavre

    Chiabowl med yoghurt, pomelo och kanelhavre

    Betyg 5 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Starta dagen med en mättande och fräsch chiabowl! Chiapudding serveras tillsammans med yoghurt och toppas med citrusfrukt, t ex pomelo eller sweetie, passionsfrukt och kanelrostat havre.

    Chiabowl med yoghurt, pomelo och kanelhavre
  • Laxcarpaccio med pomelo och citrusvinägrett

    Laxcarpaccio med pomelo och citrusvinägrett

    Betyg 2.8 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Grapefrukt och avokado är riktigt gott ihop. Pomelo har ett fast fruktkött och bidrar med både vacker färg och fin sötma.

    Laxcarpaccio med pomelo och citrusvinägrett
  • Sallad med grillad piel de sapomelon, grillost och grapefrukt

    Sallad med grillad piel de sapomelon, grillost och grapefrukt

    Betyg 2.2 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Fräsch god sallad där piel de sapomelonens härliga sötma möter grillostens sälta. Extra fräsch blir melonsalladen av grapefruktsskivorna och fänkålen. Ringla över en god senapsdressing och servera salladen.

    Sallad med grillad piel de sapomelon, grillost och grapefrukt
Fakta om pomelo
  • Pomelo tillhör grapefruktfamiljen men är betydligt mindre känd. Pomelofrukterna är en samling storvuxna släktingar till grapefrukten.
  • Ursprungligen kommer pomelo från sydöstra Asien och Malaysia. Introducerades i Kina ca 100 f.kr
  • Trivs bäst i tropisk miljö. Träden är de högsta bland citrusträden och grenarna tyngs ner av de tunga frukterna.
  • Pomelofrukten har 16-18 klyftor i jämförelse med en vanlig grapefrukt som har 10-12 klyftor.
  • Pomelon har ett tjockt skal som är lätt att skala när frukten är mogen.
  • Ta bort den kraftiga och beska klyfthinnan så smakar pomelon som bäst.

Artiklar (1544)

Syrligt, sött, surt

Sugen på citrus?

Lär dig mer om olika syrliga frukter och hur du kan använda citrus i din matlagning.

Citrusförvirring!

Citrusförvirring

Vad är skillnaden på clementin och mandarin? Vi reder ut skillnaden på citrusfrukterna!

Miljösmart mat

Ätbara alger

I havet gömmer sig ett stort grönsaksland fyllt av miljösmart råvaror som är fullproppade med nyttigheter - nämligen ätbara alger! I de asiatiska köken är alger och sjögräs med rätta redan vardagsmat! Här lär du dig mer om ätbara alger.