Det här med morötter, är det så himla bra? Vad kan man göra med morötter och vilka recept är bäst med morötter? För den som har en outröttlig törst för kunskap om moroten - den här är till er.
Tips: här hittar du alla våra
morotsrecept!
Kan jag äta morötter varje dag? Vad är morötter bra för? Svaret på det och mycket därtill hittar du nedan!
Vad är det för fråga! Moroten är grönsakernas heliga graal... Morotens skalkostym innehåller en massa nyttigheter så hejda dig med skalandet. En annan sak är att tillagade morötter är nyttigare än råa. Det beror på att strukturen mjukas upp och då blir näringsämnena mer lättåtkomliga. En annan sak om moroten: Det finns myter om morötter där en menar att moroten är naturens tandborste och att man alltså kan borsta tänderna med morötter men det stämmer icke. Så, nu har vi fått det ur världen.
Den ständiga undran, hur mycket morötter kan man egentligen äta. Och svaret på den frågan är att du i princip kan äta morötter tills det sprutar ur öronen på dig. Så även om moroten innehåller betakaroten som är ett förstadie till A-vitamin så finns det ingen risk att det kan bli för mycket. Däremot ska du ju inte endast äta morötter. En varierad kost är A och O.
Jaaa vad kan man göra med morötter förutom kanske världens godaste morotsmat. Du kan ju såklart också, om du känner dig våghalsig, testa att bygga ett litet miniatyrhus med morotsstavar alternativt spela plockepinn med dem innan du slänger ner dem i en god morotssoppa.
Förvara dem helst i svalt. Antingen i kylskåpet, i garaget eller i en jordkällare. Innan du lägger in morötterna i kylskåpet så skär av morotens kjol (blasten) för annars så vissnar de TOTALT på dig och på tillvaron. Och en till bra grej: Ledsen morot kan livas upp genom att man chockar den med iskallt vatten.
Som en liten liten koalabjörn... Nej SKÄMTÅSIDO. En liten morot väger ungefär 45 gram medan en större kan väga uppemot 145 gram. Varsågod för superintressant samtalsämne nästa gång du träffar någon morotsintresserad.
Skulle man ställa den här frågan direkt till moroten så skulle hen bli rasande. Moroten är givetvis en grönsak. Men i begreppet grönsaker ryms också rotfrukter. Dessutom klassas moroten även som en frukt inom EU då det var nödvändigt för att morotsmarmelad skulle kunna bli officiellt godkänt som marmelad.
Morötter äts över hela världen och började odlas för ungefär 5000 år sedan i Persiska riket och Turkiet. Då var man mest intresserad av blad och frön. I egyptiska målningar från 2000-talet före Kristus finns det lila morötter avbildade. I Sverige odlade man lila morötter från stenåldern och fram till 1700-talet, då den orange-röda moroten som utvecklats i Holland introducerades. Den blev snabbt populär eftersom den har en sötare smak och inte färgar av sig.
I Sverige har folk ätit morötter i ungefär tusen år. De har funnits i vår matkultur mycket längre än potatis, som blev vanlig först på 1800-talet. I svensk husmanskost paras morötter ihop med dill, persilja, kryddpeppar, brynt smör och syrlighet från ättika eller vinäger. I Asien har morötterna ingått i mathållningen ännu längre. Härifrån kan man hämta smakkamrater som till exempel curry, spiskummin, kardemumma, saffran, citron, apelsin, garam masala, ingefära och mynta. Sötma från exempelvis honung lockar fram mer av morotens söta smak.