Riven morot - saker du kan göra med det
Saftigt, gott och nyttigt! Samt prisvärt och finns året om. Här är goda idéer och recept!
Det här med morötter, är det så himla bra? Vad kan man göra med morötter och vilka recept är bäst med morötter? För den som har en outröttlig törst för kunskap om moroten - den här är till er. Längre ner i artikeln hittar du massa smarriga morotsrecept!
Kan jag äta morötter varje dag? Vad är morötter bra för? Svaret på det och mycket därtill hittar du nedan!
Moroten är grönsakernas heliga graal... Morotens skal innehåller en massa nyttigheter så hejda dig med skalandet. En annan sak är att tillagade morötter är nyttigare än råa. Det beror på att strukturen mjukas upp och då blir näringsämnena mer lättåtkomliga. En annan sak om moroten: Det finns myter om morötter där en menar att moroten är naturens tandborste och att man alltså kan borsta tänderna med morötter men det stämmer icke.
Den ständiga undran, hur mycket morötter kan man egentligen äta. Och svaret på den frågan är att du i princip kan äta morötter tills det sprutar ur öronen på dig. Så även om moroten innehåller betakaroten som är ett förstadie till A-vitamin så finns det ingen risk att det kan bli för mycket. Däremot ska du ju inte endast äta morötter, en varierad kost är A och O.
Ja vad kan man göra med morötter förutom kanske världens godaste morotsmat. Du kan ju såklart också, om du känner dig våghalsig, testa att bygga ett litet miniatyrhus med morotsstavar alternativt spela plockepinn med dem innan du slänger ner dem i en god morotssoppa.
Förvara dem helst svalt, antingen i kylskåpet, garaget eller i en jordkällare. Innan du lägger in morötterna i kylskåpet, skär av morotens kjol (blasten). Annars vissnar de lättare. Och en till bra grej! Ledsen morot kan livas upp genom att man chockar den med iskallt vatten.
En liten morot väger ungefär 45 gram medan en större kan väga uppemot 145 gram.
Moroten är en grönsak, men i begreppet grönsaker ryms även rotfrukter. Dessutom klassas moroten även som en frukt inom EU då det var nödvändigt för att morotsmarmelad skulle kunna bli officiellt godkänt som marmelad.
Prova morotsrulltårta – som en klassisk morotskaka men i form av en rulltårta! Lika fin som ljuvligt god, med tunna lager av saftig morotskaka varvade med frisk frosting med färskost.
MorotsrulltårtaMoroten är kanske den smartaste grönsaken vi har, den kan ätas rå, stekt och som i denna enkla rätt, rostad. Med små, knapriga snackmorötter behöver du inte ens skala, bara krydda och smaksätta med honung och vinäger. Strössla med rostade frön och servera som ett tillbehör eller snacks.
Rostade morötter med fröströsselSaftiga och smakrika veggo-biffar baserade på morot och den härliga cypriotiska osten halloumi eller annan grillost. En nypa chiliflakes ger morots- och halloumibiffarna hett sting. Stek dem i ugnen eller i en stekpanna – använd då gärna lite extra olja, så de blir riktigt frasiga.
Morots- och halloumibiffarMorotskakan är en riktig kakklassiker och given favorit till eftermiddagskaffet. En vällagad morotskaka med en perfekt glasyr av färskost, smör, florsocker och citronjuice bakar du faktiskt själv hur enkelt som helst!
MorotskakaSallad på morot och fänkål är en frisk och krispig sallad som passar utmärkt till grillat eller på sommarbuffén. Den går supersnabbt att svänga ihop tillsammans med den enkla dressingen av olja, citron, salt och peppar. Färsk persilja gör morots- och fänkålssalladen komplett!
Morots- och fänkålssalladSmakrika och mättande är dessa morotsplättar som får extra god smak av chiliflakes och färsk oregano. Servera plättarna tillsammans med en fräsch sallad av zucchini och soltorkade tomater samt en krämig fetaoströra.
Morotsplättar med fetaoströra och zucchinisalladMorotsoppa med kokosmjölk är en härligt gul och värmande vardagsrätt med massor av smak! Denna plånboksvänliga soppa serveras med en frasig quesadilla fylld med smält ost och söt majs! Gott vilken dag som helst på året!
Morot- och potatissoppa med kokosmjölkLaga en variant på den klassiska rätten falafel med morot. Morötterna gör falafeln söt och saftig och ger den en vacker orange färg. Servera de nyfriterade bollarna med halloumi, krispig sallad och avokadodressing som får en extra kick av koriander och tahini.
Morotsfalafel med sallad och avokadodressingMorotslimpa är ett ljuvligt bröd med en lite söt smak – perfekt att njuta av till frukosten, som mellanmål eller kanske till soppan. Den vackra färgen kommer från de saftiga morötterna som även ger brödet en härlig smak.
MorotslimpaPasta soffritto är en enkel och rustik pastarätt med en fyllig smak av soffritto, en klassisk italiensk matlagningsbas gjord på lök, selleri och morötter. Denna läckra och mättande måltid passar perfekt som vardagsmiddag!
Pasta soffrittoAlla som älskar morotskaka, se hit! Baka en variant på kladdkaka med söta morötter och smak av kanel och ingefära som självklart toppas med fluffig och krämig frosting på färskost.
MorotskladdkakaJuice på morot, äpple, apelsin och ingefära är ett uppiggande recept för råsaftcentrifugen. Lägg i kylda frukter och grönsaker så får du en god och sval juice.
Morotsjuice med äpple och ingefäraVem gillar inte pasta bolognese? Här en lakto-ovo vegetarisk variant på bolognese, som serveras tillsammans med pasta, rostade morötter och en smakrik parmesankräm.
Pasta bolognese på linser med ugnsrostade morötterBrukar du slänga blasten från knippmorötter? Tänk om! Tillsammans med olivolja, pinjenötter och citron blir de en härlig pesto som gör sig fint till pasta eller som dipp.
Pesto på morotsblastBaka morotsfrallor till helgfrukosten eller soppmiddagen! Dessa frallor bakas med råg- och vetemjöl och smaksätts med morot och äpple. Resultatet blir saftiga frallor med krispig yta och ett mjukt och fluffigt inre.
Morotsfrallor med äppleMorötter äts över hela världen och började odlas för ungefär 5000 år sedan i Persiska riket och Turkiet. Då var man mest intresserad av blad och frön. I egyptiska målningar från 2000-talet före Kristus finns det lila morötter avbildade. I Sverige odlade man lila morötter från stenåldern och fram till 1700-talet, då den orange-röda moroten som utvecklats i Holland introducerades. Den blev snabbt populär eftersom den har en sötare smak och inte färgar av sig.
I Sverige har folk ätit morötter i ungefär tusen år. De har funnits i vår matkultur mycket längre än potatis, som blev vanlig först på 1800-talet. I svensk husmanskost paras morötter ihop med dill, persilja, kryddpeppar, brynt smör och syrlighet från ättika eller vinäger. I Asien har morötterna ingått i mathållningen ännu längre. Härifrån kan man hämta smakkamrater som till exempel curry, spiskummin, kardemumma, saffran, citron, apelsin, garam masala, ingefära och mynta. Sötma från exempelvis honung lockar fram mer av morotens söta smak.
Den 4 april hyllar vi moroten lite extra - det är nämligen morotens dag! Här hittar du recept och inspiration om du också vill fira denna knapriga rotfrukt.
Saftigt, gott och nyttigt! Samt prisvärt och finns året om. Här är goda idéer och recept!
I april firar vi morotens dag, men också surdegens, polkagrisens och linssoppans dag!
Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!
Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.
Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Vi berättar om fördelarna med att skippa skalandet och bjuder på smarriga recept med skal!
Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.