Under våra kallaste månader är de solmogna blodapelsinerna som allra bäst. Vi nördar ner oss i varför det heter just blodapelsin, hur man bäst förvarar blodapelsiner och vad de passar bra ihop med!
Tips: inspireras av
nyttiga recept med citrus
Nästan alla blodapelsiner odlas på Sicilien i Italien och det italienska namnet för blodapelsin är Arancia Rossa. Det är nära vulkanen Etna som blodapelsinen får sin speciella sötma och saftighet från det sicilianska mikroklimatet med kalla nätter, varma dagar och en bra blandning av regn och sol.
Ju kallare nätterna är på Sicilien, desto rödare blir blodapelsinerna. Det är de stora temperaturskillnaderna som gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin. Ämnet skyddar mot kylan och ger också den vackra röda färgen som gett uphov till fruktens namn. Apelsin betyder nämligen ”äpple från Kina” och blodapelsinen har fått sitt tillägg från det rödfärgade fruktköttets färg!
Blodapelsiner mår bäst av att förvaras svalt, längst ner i kylskåp. Om du ska göra juice av dem är det däremot smart att ta fram de en stund i förväg så blir de lättare att pressa!
Den röda färgen i blodapelsinen är antioxidanten antocyanin som styrs av temperatur. Siciliens svala bergssluttningar passar utmärkt för blodapelsinodlingar men först när nätterna blir tillräckligt svala framträder den röda färgen i fruktköttet. Det är därför blodapelsinerna i början av säsongen, när nätterna fortfarande är varma, är ganska bleka.