Blodröd kärlek!

Blodapelsin - fakta, tips och recept

Under våra kallaste månader är de solmogna blodapelsinerna som allra bäst. Vi nördar ner oss i varför det heter just blodapelsin, hur man bäst förvarar blodapelsiner och vad de passar bra ihop med!
Tips: inspireras av nyttiga recept med citrus

Visste du detta om blodapelsinen?

  • Varifrån kommer blodapelsinen?

    Nästan alla blodapelsiner odlas på Sicilien i Italien och det italienska namnet för blodapelsin är Arancia Rossa. Det är nära vulkanen Etna som blodapelsinen får sin speciella sötma och saftighet från det sicilianska mikroklimatet med kalla nätter, varma dagar och en bra blandning av regn och sol.

  • Varför heter det blodapelsin?

    Ju kallare nätterna är på Sicilien, desto rödare blir blodapelsinerna. Det är de stora temperaturskillnaderna som gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin. Ämnet skyddar mot kylan och ger också den vackra röda färgen som gett uphov till fruktens namn. Apelsin betyder nämligen ”äpple från Kina” och blodapelsinen har fått sitt tillägg från det rödfärgade fruktköttets färg!

  • Hur förvarar man bäst sina blodapelsiner?

    Blodapelsiner mår bäst av att förvaras svalt, längst ner i kylskåp. Om du ska göra juice av dem är det däremot smart att ta fram de en stund i förväg så blir de lättare att pressa!

  • Varför är inte alla blodapelsiner röda inuti?

    Den röda färgen i blodapelsinen är antioxidanten antocyanin som styrs av temperatur. Siciliens svala bergssluttningar passar utmärkt för blodapelsinodlingar men först när nätterna blir tillräckligt svala framträder den röda färgen i fruktköttet. Det är därför blodapelsinerna i början av säsongen, när nätterna fortfarande är varma, är ganska bleka.

  • Vad kan man hitta på för gott med blodapelsin i sin matlagning?

Goda recept med blodapelsin

  1. Blodapelsin-spritzer

    1. Blodapelsin-spritzer

    Betyg 5 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Bjud på en blodapelsin-spritz! Låt säsongens blodapelsiner sätta smak på en bubblig och festlig drink med fläder, gin och mousserande vin för en läskande vintrig cocktail.

    Blodapelsin-spritzer
  2. Blodapelsin- och vallmokaka

    2. Blodapelsin- och vallmokaka

    Betyg 5 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Saftig vallmokaka med blodapelsin är en mumsig kaka som imponerar på fikagästerna. Den får smak av både skal och saft från blodapelsin och dekoreras vackert med en rosa glasyr av florsocker och blodapelsinjuice.

    Blodapelsin- och vallmokaka
  3. Torsk med blodapelsin, fänkål och chili

    3. Torsk med blodapelsin, fänkål och chili

    Betyg 3.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Den något udda kombon blodapelsin, fänkål och dragon blir ett överraskande gott sällskap till mjäll, ugnsbakad torskfilé. Grönsakerna lagas enkelt i panna medan torsken tillagas skonsamt i ugnen tills fiskköttet blir vitt och skivigt. En lättlagad fiskrätt med mycket grönt.

    Torsk med blodapelsin, fänkål och chili
  4. Semifreddo med choklad och blodapelsin

    4. Semifreddo med choklad och blodapelsin

    Betyg 4.2 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En gräddig semifreddo med mörk choklad och knaprig maräng slår det mesta i dessertväg. Orangeröda klyftor av blodapelsin är både bästa smakkompisen och snyggt sällskap till den chokladstinna semifreddon. En perfekt dessert när bara det bästa är gott nog.

    Semifreddo med choklad och blodapelsin
  5. Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    5. Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    Betyg 4.6 av 5.
    74 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Denna syrliga apelsinsallad till jul är gjord på apelsiner och blodapelsin eller grapefrukt som toppas med krämig avokado, salt fetaost, syrliga granatäppelkärnor och knapriga pistagenötter. Alla härliga smaker och texturer i en salig blandning!

    Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 
  6. Pannkakstårta à la crêpes Suzette

    6. Pannkakstårta à la crêpes Suzette

    Betyg 4 av 5.
    60 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En maffig pannkakstårta som smakflirtar med den franska desserten crêpes Suzette. Varva små pannkakor med en krämig vaniljfyllning, toppa med skivad blodapelsin och ringla över en förföriskt god karamellsås med apelsinlikör och ännu mer apelsin!

    Pannkakstårta à la crêpes Suzette
  7. Morotsjuice med ananas, blodapelsin och ingefära

    7. Morotsjuice med ananas, blodapelsin och ingefära

    Betyg 3.3 av 5.
    75 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ananas, apelsin och morot passar fint tillsammans och ingefäran ger ett spännande sting i denna smakrika juice. Juicen blir till en riktig hälsokick, full av fräscha nyttigheter och goda smaker! Använd en råsaftscentrifug för bästa resultat.

    Morotsjuice med ananas, blodapelsin och ingefära
  8. Citrussallad med mynta och chiafrön

    8. Citrussallad med mynta och chiafrön

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En färgglad citrussallad lyser upp i vintermörkret och ger ett fint tillskott till vitaminförrådet. Välj bland dina citrusfavoriter och toppa fruktsalladen med myntablad och lite chiafrön. Med yoghurt blir citrussalladen en pigg start på dagen eller servera som lyxigt mellanmål.

    Citrussallad med mynta och chiafrön
  9. Cottage cheese med blodapelsin, druvor och sesamkakor

    9. Cottage cheese med blodapelsin, druvor och sesamkakor

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Cottage cheese passar till både frukost och mellanmål. Cottage cheese är gott som pålägg på smörgåsen eller tillsammans med färsk frukt. Som i detta recept med blodapelsin, druvor och sesamkakor eller kardemummaskorpor är mums.

    Cottage cheese med blodapelsin, druvor och sesamkakor
Fakta

Visste du att?

  • blodapelsiner har uppstått genom mutationer av vanliga apelsiner
  • sluttningarna av vulkanen Etna på Sicilien lämpar sig extra bra för odling av blodapelsin?
  • C-vitaminhalten i blodapelsin är lika hög som i vanlig apelsin?
  • blodapelsiner generellt är något beskare och mer smakrika än vanliga apelsiner?

Artiklar (1528)

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Pärongudie!

Olika päronsorter och recept

Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa?

Matskola

Filea apelsin

Vi visar hur du gör för att skalar och filear apelsinen på bästa sätt.

Chockerande fakta!

Grönsaker är frukter

Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!

Syrligt, sött, surt

Sugen på citrus?

Lär dig mer om olika syrliga frukter och hur du kan använda citrus i din matlagning.

Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.