Citronmarängpaj

74
17
Citronmarängpaj

Missa inte dessa sötsyrliga tartletter! Ett skal av mördeg fylls med en len citronkräm och toppas med fluffig italiensk maräng. Vi har lagat receptet i portionsformar, men det går lika bra att baka en stor paj.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2019

Citronmarängpaj

Ingredienser

ca 10 små pajer

Mördeg

200 g kallt smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg

Citroncurd

2 gelatinblad
2 dl färskpressad citronjuice
3 msk finrivet citronskal
3 1/2 dl strösocker
4 äggulor
4 ägg
150 g smör

Italiensk maräng

4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
3/4 dl vatten

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Näringsvärdet är beräknat per paj.

Gör så här

Tips

Istället för små pajer, gör en stor paj i en ca 28 cm stor form (för 10-12 bitar), smörj och bröa formen och grädda i ca 10-15 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

74

Kommentarer

Veronica

2022-03-04

Som kommentar till tidigare inlägg - italiensk maräng blir inte spröd som marängtoppar (fransk maräng), äggvitan är redan tillagad så marängen blir mjuk, går att spritsa ut snyggt så den håller formen. Sen ska den bara få en snygg yta i ugnen, vilket inte tar så lång tid. Så marängen här ska vara en mjuk fluffig kräm med litet lätt seg, gyllenbrun yta.

Sanna shamsad j

2022-01-24

Note to self: använd aldrig detta recept igen! Tog hela mitt liv att göra i ordning och fixa, när den väl var ”klar” så var det tok för mycket maräng (så att de inte direkt blev maräng utan bara smet, då man inte kan vänta på att marängen ska stelna rakt igenom för då bränner man toppen) tog en hel natt för att skiten skulle stelna annars vart den inte fast. Och aa degen gick också åt helvete.... Så nej GRYMT för mycket tid och INGA bra resultat.

Fanny

2022-01-21

För den som undrar så använde jag gelésocker istället för gelatinblad, fungerade utmärkt, krämig konsistens. Jag gjorde bara halva satsen och bytte då ut 1 dl av sockret i lemoncurden med gelésocker. Man kan ju testa sig fram till den konsistens man gillar bäst. Var noga med att det verkligen sjuder ordentligt, sen hällde jag över allt i en mindre behållare och hade i smöret, körde med stavmixer tills det blev slätt, redan då hade curden konsistens med "fasta toppar".

Näringsvärde per portion

Energi 2817 KJ / 674 kCal
Fett 34 g
Salt 0.73 g
Kolhydrater 83 g
Protein 9 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept

Krämbulle
Katalaner
Rabarberbulle
Marängpaj med citron
Paris brest