Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Avancerad

Citronmarängpaj

Missa inte dessa sötsyrliga tartletter! Ett skal av mördeg fylls med en len citronkräm och toppas med fluffig italiensk maräng. Vi har lagat receptet i portionsformar, men det går lika bra att baka en stor paj.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 10 små pajer portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mördeg: Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smör, socker, mjöl och salt i en bunke till en smulig deg.
  2. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev några msk kallt vatten. Lägg i plastfolie i kylen 30 minuter.
  3. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta och stansa ut 10 små rundlar (för 10 st) och tryck ut i tartlettformar, ca 8 cm i diameter. Nagga med en gaffel och ställ i frysen 30 minuter.  
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Grädda tartletterna 5–10 minuter tills de är gyllene. Låt svalna.
  6. Citroncurd: Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  7. Blanda citronjuice och -skal, socker, äggulor och ägg i en kastrull. Sjud på medelvärme under omrörning tills den tjocknar 3–5 minuter.
  8. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen och sedan smöret, lite i taget. Sila genom en finmaskig sil.
  9. Fyll curden i skalen och låt stelna i kylen minst 2 timmar.
  10. Italiensk maräng: Vispa sakta upp äggvitor till en maräng i en maskin eller med elvisp.
  11. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till 121°C.
  12. Öka hastigheten på vispningen och tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan och vispa 5–10 minuter tills marängen svalnar.
  13. Spritsa eller bred ut marängen på pajerna och bränn av med en gasolbrännare. Förvara i kylen till servering.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Näringsvärdet är beräknat per paj.

Tips

Istället för små pajer, gör en stor paj i en ca 28 cm stor form (för 10-12 bitar) grädda i ca 10-15 minuter.

Ingredienser

Portioner: ca 10 små pajer
Mördeg
  • 200 g kallt smör
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
Citroncurd
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl färskpressad citronjuice
  • 3 msk finrivet citronskal
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 4 ägg
  • 150 g smör
Italiensk maräng
  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3/4 dl vatten
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 2817 kJ / 674 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer