Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Silviakaka

Hembakad silviakaka är en favorit på fikat. För vem kan motstå en så fluffig kaka med vaniljdoftande glasyr och kokosflingor? De här ljuvliga små rutorna kommer gå åt på nolltid, så det är lika bra att baka för många. Silviakaka är den perfekta långpannekakan!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Kaka: Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör snabbt ihop allt till en smet.
  3. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smörj pappret med smör eller margarin. Häll ut smeten i pannan.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i långpannan.
  5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i 1 minut. Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet och värm smeten under omrörning tills första bubblan syns. 
  6. Häll ut glasyren på kakan och bred slätt med en slickepott. 
  7. Garnering: Strö över kokos och låt glasyren stelna, ställ gärna kakan i kylskåpet. 
  8. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Ingredienser

Portioner: 30 bitar
Kaka
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vatten
  • 1 msk smör eller margarin (till formen)
Glasyr
  • 250 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 3 äggulor
Garnering
  • 1 dl kokos
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 824 kJ / 197 kCal