Banoffee paj

Storfavoriten banoffee paj är en perfekt kombination av sött och salt! Dulce de leche med flingsalt på en botten av digestive toppas med skivor av krämig banan och fluffigt vispad grädde. Dekorera pajen med riven mörk choklad.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2021

Ingredienser
ca 12 bitar
Botten
100 g smör
1/3 dl strösocker
200 g digestivekex
Fyllning
1 burk dulce de leche eller karmelliserad mjölk (à 397 g)
1/2 tsk flingsalt
2 bananer
3 dl vispgrädde
50 g mörk choklad (70 %)
Gör så här
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Bra grundrecept! Men jag gjorde några modifikationer. Jag använde inget socker i botten, och jag tog 2 dl grädde istället för 3. Hade också vaniljextrakt i grädden, och hade hackade pistagenötter ovanpå, tillsammans med den rivna chokladen. Jag tycker att smaken blev mer balanserad och inte så fasligt söt. Gjorde också Mer botten (150g smör och 250g digistive) då originalreceptet inte riktigt räckte till min pajform.
Hjalmar
2025-03-17Väldigt söt, fungerar bra som barndessert. Så här i efterhand hade jag skippat sockret och tillsatt extra banan istället. Möjligen lite hackade hasselnötter på toppen också.
Karin
2025-03-10Väldigt uppskattad av alla som provade! Ett tips är att skippa sockret, och ta en extra banan ovanpå.
Camilla
2024-12-10