Marängtårta i långpanna
Ska du laga tårta till många? Gör en marängtårta i långpanna! Mellan lager av maräng och sockerkaka lägger vi krämigt vispad grädde och färska jordgubbar. Den godaste desserten till sommarfesten!
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2019
Ingredienser
10 portioner
Botten
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk (3%)
1/2 dl hackad mandel
Maräng
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
Topping
3 dl vispgrädde
1 l jordgubbar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1357 KJ / 324 kCal
Fett14 g
Salt0.42 g
Kolhydrater45 g
Protein4 g
Kommentarer
Håller med Eva om att måtten på hur stor botten ska vara. Mina tips: Jag använde bakplåt med bakplåtspapper, bredde ut smeten i rektangel 25 x 35 cm. Gräddade i ugnen 175 grader 20 min då marängen var ljusbrun på ytan, sänkte då till 150 grader och gräddade i ytterligare 10-12 min Marängen flöt ut precis över sockerkanas kanter, och färgen på marängen blev perfekt. Bättre att baka på plåt istället för långpannan, för att dra över smörpappret till galler där den får svalna. Drog tillbaka den till plåten innan jag skar upp den i tre bitar, utan att marängen sprack. Tog 5 dl grädde, för de två lagren grädde samt och spritsad grädde på sidorna. Garnerade även med halva jordgubbar på sidorna av tårtan. Blev verkligen uppskattad, både för utseende smak och konsistens! Bäst att äta tårtan direkt medan marängen i mellanlagren är något frasig. Det som blev över åt vi dagen efter då var den fortfarande vacker, men inte lika god då det i lagren mellan nu var som grädde och sockerlag. Lycka till!
Hans
2024-06-25Hej, skriv gärna måttet på långpannan. Min var för stor och därmed stämde inte tiden och tårtbottnen blev lite bränd i kanten.
Eva
2024-06-20Hej Eva! Supertråkigt att den brändes! Vi anväder oss av en långpanna som är 30x40 cm. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-06-25Hur många räcker den till?
Annika
2024-05-19Hej Annika! Tårtan är för 10 personer. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-05-20