Syrligt, sött, surt

Guide till olika citrussorter

Vi presenterar åtta vanliga citrussorter och bjuder på goda recept där citrus får spela huvudrollen.
Tips! Här hittar du alla våra recept med citron!

8 vanliga citrussorter

 1. citron med blast ligger på bord

  1. CITRON

  Citroner skördas året runt och finns i många olika sorter. Både skal och juice används i matlagning. Välj gärna ekologiska citroner om skalet ska användas. Är citronen hård så har den ett tjockt skal och är den mjuk så har den ett tunnare skal.
   

 2. lime ligger på bord med rivet skal runt omkring

  2. LIME

  Liksom citron har den en syrlig smak men är något mer saftig och aromatisk. Den vanligaste sorten i butik är Persian eller Tahiti Lime. Det finns även en rad andra varianter såsom röd lime, key lime, fingerlime och kefirlime. Kefirlime odlas främst för bladens skull.

 3. uppskuren yuzu på skärbräda

  3. YUZU

  En syrlig och aromatisk japansk citrussort, som används i matlagning och smaksättning av drycker på ett sätt som liknar lime och citron.
   

 4. Småcitrus ligger på tallrik med blast runt omkring

  4. SMÅCITRUS

  Satsumas, clementin och tangerin går under benämningen småcitrus. Både satsumas och clementin är framodlade för att sakna kärnor och är vanligare än tangerin i butik. Satsumas har en något syrligare smak än clementin och ett tunnare skal.

 5. uppskuren pomelo mot vit bakgrund

  5. POMELO

  En stor rund eller päronformad frukt, ca 20 cm i diameter, med tjockt gulgrönt skal. Klyftornas hinnor är kraftiga och sega och äts därför inte. Smaken är frisk och söt.

 6. skalad grapefrukt mot vit bakgrund

  6. GRAPEFRUKT

  Grapefrukten tros vara en naturlig korsning mellan sötapelsin och pomelo. Den har fått sitt namn från engelskans grape (vindruva), eftersom den växer i klasar. Den vita grapefrukten har en beska som den röda saknar.

 7. uppskuren och skalad apelsin ligger på en tallrik

  7. APELSIN

  Apelsinen står för 54 procent av all odlad citrus. Frukten smakar bäst rumstempererad. Blodapelsin har en kort säsong och odlas bara på några få platser, främst Sicilien. Ämnet antocyanin, som ger den röda färgen, bildas när temperaturen sjunker.

4 goda citrusrecept

 1. ett glas med citrusshot och en uppskuren apelsin ligger bredvid

  1. Citrusshot med gurkmeja

  En färgstark shot med juice av citron, apelsin och clementin som mixas med gurkmeja och ingefära piggar upp! Smaken av ingefära ger ett härligt sting.

 2. apelsincurd i en skål med apelsinklyftor bredvid

  2. Apelsincurd

  Curd med en twist. Av apelsinjuice, apelsinskal, socker, äggulor och smör kan du göra en helt magisk curd. Denna apelsincurd funkar toppen som fyllning i tårta eller som pålägg på smörgås eller scones.

 3. en skål med grapefruktmarmelad med en klyfta grapefrukt bredvid

  3. Grapefruktmarmelad

  Grapefrukt kan användas till mycket mer än du tror! Prova att koka en grapefruktmarmelad. Marmeladen är enkel att göra, den blir syrlig och söt, och passar perfekt till ost, scones eller rostat bröd.

 4. 4. Chiabowl med yoghurt, pomelo och kanelhavre

  4. Chiabowl med yoghurt, pomelo och kanelhavre

  Starta dagen med en mättande och fräsch chiabowl! Chiapudding serveras tillsammans med yoghurt och toppas med citrusfrukt, t ex pomelo eller sweetie, passionsfrukt och kanelrostat havre.

Artiklar (1556)

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Exotiska och goda

Pomelo - fakta och recept!

Här är fyra pomelosorter att lära känna och några härligt friska recept att njuta av!

Matskola

Filea apelsin

Vi visar hur du gör för att skalar och filear apelsinen på bästa sätt.