Morotssoppa med apelsin och basilika
Fyllig och vacker morotssoppa med apelsin och basilika. Med enkla ingredienser gör du en både frisk och mustig soppa. Servera soppan med ett gott bröd.
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 morötter (à ca 100 g)
1 medelstor potatis (à ca 80 g)
1 msk olivolja
3 apelsiner (3 apelsiner motsvarar ca 2 1/2 dl juice)
10 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärningar eller fond)
1 kruka basilika
salt
svartpeppar
1/2 citron
Till servering
bröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat inkl. brödet.
Energi902 KJ / 215 kCal
Fett5 g
Salt2 g
Kolhydrater34 g
Protein6 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
En syrlig härlig smak.Tog 6dl grönsaksbuljong 2tärningar och 6fänkålsfrön ett kryddmått cayennepeppar istället för peppar något salt behövdes inte.Och lite färsk persilja klippte och strödde ovanpå.
Katarina
2024-10-04Smakrikt soppa som blir ännu godare med 2 st äggstora potatisar istället för 1, och höns eller kyckling buljong istället för vegetariskt. Smaka av noga så att det inte blir blaskig och tunn känsla. Mirja Larsson
Mirjami
2024-01-19Ta en liter kycklingbuljong istället för grönsaksbuljong. Ger mycket mer smak! Koka 1 dl röda linser i buljongen medan du fräser morötterna i oljan. Låt koka med rotfrukterna tills allt ar är väl genomkokt. Mixa soppan och tillsätt apelsinjuicen efteråt (Mer C-vitamin behålles då) Klipp basilikan över den färdiga soppan. Ger färg och mera smak.
Bo arne
2023-03-27