Grapefrukten är inte bara en frukostfavorit, den är faktiskt fantastisk även i sallader och goda efterrätter. Här får du matnyttig fakta om vår älskade grapefrukt och ljuvliga recept med den!
Grapefruktens ursprung kommer förmodligen aldrig att helt säkert kunna spåras men vi vet att den fanns på de Karibiska öarna för över 300 år sedan. I slutet av 1600-talet kom Engelska bosättare till Barbados. De hade med sig citrusfrön från sötapelsin och pomelo som de planterade. Den troligaste förklaringen till grapefruktens uppkomst är att en naturlig korsning uppstod mellan båda dessa citrusarter.
Grapefrukter delas in i två grupper − de vita som kallas för blonda och de röda som också kallas för blod. De vita har en mer besk smak i sin syrlighet, medan de röda saknar den beskan och är mer söta.
Förutom att grapefrukten är rik på C-vitamin så hjälper den till att öka upptaget av järn, folsyra kalcium och antioxidanter. Visste du dessutom att kan sätta stopp för godissug genom att äta grapefrukt? Hur då? Jo, fruktens syrlighet sägs dra tillbaka matspjälkningsenzymerna och minska sockersuget.
De flesta av oss plockar gärna bort det vita lagret som blir kvar på frukten när vi skalat den innan vi börjar äta, men faktum är att vi borde låta det vara kvar. Det är nämligen rikt på antioxidanter och andra näringsämnen, samt lösliga fibrer – vilket kommer att göra att du känner dig mättare samt hålla blodsockret på en bra nivå.
Konsumtionen av grapefrukt ligger på en stabil nivå. De sista årens största förändring är att de syrligare blonda/vita ytterligare tappat i popularitet hos konsumenten som istället väljer den beskfria och söta röda. Hela 9 av 10 grapefrukter som idag säljs hos ICA-butikerna är röda!