ÖVER 60 MIN | Enkel

Inkokta päron med vanilj

Att göra inkokta päron är ett perfekt sätt att konservera säsongens päron. Här sätter vanilj och ingefära smak på den sockerlag som päronen kokas i. Servera med en salt kolasås och du har en ljuvlig efterrätt med päron!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 10 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med vatten, socker, ingefära och citronjuice. Låt koka upp.
  2. Skala päronen och lägg i sockerlagen. Låt sjuda ca 10 minuter tills de mjuknar men fortfarande har lite kärna.
  3. Lyft över päronen i en väl rengjord glasburk och häll på lagen, se till så att lagen täcker. Sätt på locket och låt svalna. Förvara i kylen. De inkokta päronen håller 4–6 månader om de förvaras täckta i sockerlag i en väl rengjord glasburk med lock utan att öppnas. Öppnad burk håller 1–2 veckor.
  4. Till servering: Servera gärna med Salt kolasås.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per st och utan kolasås till servering.

Ingredienser

Portioner: ca 10 st
  • 1 vaniljstång
  • 1 l vatten
  • 8 dl strösocker
  • 10 cm skalad, skivad ingefära
  • 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 kg små fasta päron
Till servering
  • salt kolasås (se länk i steg 3)

Näringsvärde
Per portion

Energi 284 kJ / 68 kCal