Inkokta päron med vanilj
Att göra inkokta päron är ett perfekt sätt att konservera säsongens päron. Här sätter vanilj och ingefära smak på den sockerlag som päronen kokas i. Servera med en salt kolasås och du har en ljuvlig efterrätt med päron!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2020
Ingredienser
ca 10 st
1 vaniljstång
1 l vatten
8 dl strösocker
10 cm skalad, skivad ingefära
1/2 msk färskpressad citronjuice
1 kg små fasta päron
Till servering
salt kolasås (se länk i steg 3)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Näringsvärdet är beräknat per st och utan kolasås till servering.
Energi284 KJ / 68 kCal
Fett0.1 g
Salt0 g
Kolhydrater15 g
Protein0.3 g
Kommentarer
Päronen blir extra goda om de skalas och man tar bort ögat av blomställningen på päronet. För att inte de skalade päronen ska bli mörka i fruktköttet kan man lägga skalade päron i ett vattenbad med några msk ättika. Koka sedan päron och tag upp dem med hålslev och lägg på burkar. Dubblar du satsen skalade päron behöver vätskemängden inte dubbleras. Häll på sockerlagen.
Anneli
2023-08-21Kan jag halvera sockermängden?
Ann-christine
2022-11-09Riktigt gott! Skönt att ha en efterrätt som kan göras en vecka innan.
Paulina
2022-03-21