Visste du att namnet apelsin betyder ”äpple från Kina”? Här kommer massor av kunskap, otippade fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsinen.
Tips: här hittar du alla
recept med apelsin!
Den saftiga, söta, C-vitaminrika apelsinen växer på träd som blommar med väldoftande, kritvita blommor. Apelsinträdet härstammar från sydöstra Asien och introducerades i Europa under 1400-talet, till en början som prydnadsväxt. Cirka 300 år senare började den odlas för att ätas. Idag odlas apelsiner i världens alla subtropiska områden, men de vi köper i Sverige odlas främst runt Medelhavet. I Europa skördas apelsiner från oktober till juni. Den mångsidiga frukten är god att äta som den är eller använda till juice, marmelad eller som smaksättare i matlagning.
Allra godast, både söta och saftiga, är apelsinerna under vintern - men finns att köpa i butik året om.
Apelsiner odlas nästan uteslutande i länderna runt Medelhavet men även i Australien, Sydafrika, södra USA och i Syd- och Mellanamerika. Blodapelsiner odlas främst på Sicilien. De har en kortare säsong än vanliga apelsiner. De skördas mellan januari och mars.
Du kan så apelsinkärnor i krukor med blomjord. Håll sådden varm och fuktig så gror de ganska fort. Låt plantan växa ett tag, och plantera sedan om den i ny jord. Några apelsiner blir det dock inte på många år, om ens någonsin, men ett litet vackert träd får du i alla fall
Apelsiner, precis som andra citrusfrukter, trivs bäst svalt. Förvara gärna i kylskåpet men ta fram apelsinen i rumstemperatur en stund innan du ska äta den så smakar den bättre. Här hittar du fler tips på hur du förvarar maten rätt!
En apelsin om dagen täcker dagsbehovet av vitamin C. Apelsin innehåller också fibrer som är bra för magen och folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar.
Mycket smak sitter i skalet. Se bara till att använda ekologiska apelsiner – om de är besprutade sitter mycket av det i skalet. Apelsin och salvia är goda smakkompisar. Även fänkål, ingefära, kanel och choklad gifter sig utmärkt med apelsin.