Visste du att namnet apelsin betyder ”äpple från Kina”? Här kommer massor av kunskap, otippade fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsin.
Tips! Här hittar du alla recept med apelsin.
Den saftiga, söta, C-vitaminrika apelsinen växer på träd som blommar med väldoftande, kritvita blommor. Apelsinträdet härstammar från sydöstra Asien och introducerades i Europa under 1400-talet, till en början som prydnadsväxt. Cirka 300 år senare började den odlas för att ätas. Idag odlas apelsiner i världens alla subtropiska områden, men de vi köper i Sverige odlas främst runt Medelhavet. I Europa skördas apelsiner från oktober till juni. Den mångsidiga frukten är god att äta som den är eller använda till juice, marmelad eller som smaksättare i matlagning.
Allra godast, både söta och saftiga, är apelsinerna under vintern - men finns att köpa i butik året om.
Apelsiner odlas nästan uteslutande i länderna runt Medelhavet men även i Australien, Sydafrika, södra USA och i Syd- och Mellanamerika. Blodapelsiner odlas främst på Sicilien. De har en kortare säsong än vanliga apelsiner. De skördas mellan januari och mars.
Du kan så apelsinkärnor i krukor med blomjord. Håll sådden varm och fuktig så gror de ganska fort. Låt plantan växa ett tag, och plantera sedan om den i ny jord. Några apelsiner blir det dock inte på många år, om ens någonsin, men ett litet vackert träd får du i alla fall
Apelsiner, precis som andra citrusfrukter, trivs bäst svalt. Förvara gärna i kylskåpet men ta fram apelsinen i rumstemperatur en stund innan du ska äta den så smakar den bättre. Här hittar du fler tips på hur du förvarar maten rätt!
En apelsin om dagen täcker dagsbehovet av vitamin C. Apelsin innehåller också fibrer som är bra för magen och folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar.
Mycket smak sitter i skalet. Se bara till att använda ekologiska apelsiner – om de är besprutade sitter mycket av det i skalet. Apelsin och salvia är goda smakkompisar. Även fänkål, ingefära, kanel och choklad gifter sig utmärkt med apelsin.
Gravad lax hör årets högtider till! Här har vi gravat laxen tillsammans med grapefrukt, apelsin och citron för extra fräschör och dill och enbär för kryddighet. En rätt värdig en plats på såväl julbordet som midsommar- och påskbuffén.
Citrusgravad lax med enbär och dillKryddiga, sticky revbensspjäll med apelsin bjuder på en smakexplosion av asiatiska kryddor och söt citrus. Genom att marinera dem länge blir revbensspjällen extra möra med mycket smak.
Kryddiga revben med apelsinLåt krämig yoghurt smaksatt med tahini ta plats på en tallrik tillsammans med rostad grönkål slungad i en söt och kryddig apelsindressing, filéer av apelsin och finhackad schalottenlök för en fräsch och krämig sallad.
Rostad grönkål med tahiniyoghurt och apelsinPanforte är en söt och seg dessert fullproppad med nötter och frukt som är en populär jultradition med ursprung i Italien. Här har vi utöver rostade nötter, mörk choklad och torkad frukt även smaksatt denna sega härlighet med apelsin.
Panforte med apelsinSkåla in vintern och bjud på en whiskeydrink smaksatt med apelsin, citron, ingefära och kanel som gifter sig utmärkt i denna syrliga smakbomb. Vi kallar den orange sour med kanel och ingefära.
Orange sour med kanel och ingefäraDen italienska efterrätten semifreddo är en variant på glass med vispad grädde och en konsistens av fryst mousse. Smaksätt semifreddon med apelsin och apelsinlikör och toppa med riven mörk choklad för en efterrätt som för tankarna till romerska bågar.
Semifreddo med apelsinDenna syrliga apelsinsallad till jul är gjord på apelsiner och blodapelsin eller grapefrukt som toppas med krämig avokado, salt fetaost, syrliga granatäppelkärnor och knapriga pistagenötter. Alla härliga smaker och texturer i en salig blandning!
Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäppleCurd med en twist. Av apelsinjuice, apelsinskal, socker, äggulor och smör kan du göra en helt magisk curd. Denna apelsincurd funkar toppen som fyllning i tårta eller som pålägg på smörgås eller scones.
ApelsincurdEtt lakto-vegetariskt tillbehör till årets julbord gjort på kokta rödbetor, apelsinklyftor, chèvre och pumpakärnor. Denna carpaccio med rödbetor och dillvinägrett passar fint som kall rätt till julbordet, eller som förrätt en annan tid på året.
Betcarpaccio med chèvre och apelsinLäckra fiskspett där torskrygg varvas med avokado och halstras snabbt i pannan. Servera med en läcker sallad som görs på broccolibuketter, apelsin, ärtskott och en snabb dressing. Servera med ris och naturell yoghurt.
Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsinFikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!
Älskar du också senap? Spana in våra goda recept med senap i fokus!