Daal med linser, kokos och äpple

36
7 Klimatsmart
Daal med linser, kokos och äpple

Att addera äpple i matlagningen tillför både syra och sötma till rätten. Laga en indisk linsgryta med kokosmjölk, kryddor och aromatiskt äpple. Toppa grytan med yoghurt, kokosflarn och koriander.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2021

Daal med linser, kokos och äpple

Ingredienser

4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 stort, aromatiskt äpple (gärna Saga)
1 msk olja
2 tsk garam masala
1/2 tsk chilipulver
2 msk finriven ingefära
3 dl torkade röda linser
5 dl vatten
1 tsk salt
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 tsk finrivet limeskal
1 msk färskpressad limejuice

Till servering

kokosflarn
matyoghurt (10%)
färsk koriander
svartpeppar

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Rosta gärna kokosflarnen i en torr, het stekpanna. Servera gärna linsgrytan med en bit bröd.

Vad tyckte du om receptet?

36

Kommentarer

Ann-christin

2021-12-17

Mycket god gryta. Hade i mer vatten och kokade lite längre. Ökade på kryddorna: extra malen spiskummin och koriander. Serverade med tortilla som jag värmde i stekpannan.

Sofia

2021-10-29

För mig var både vattenmängden och koktiden lagom!

Iuliia

2021-09-28

10 minuter räcker inte för linserna och de kokar inte lika bra efter kokosmjölken tillsätts så jag skulle säga koka längre. Annars jätte gott!

Näringsvärde per portion

Energi 2317 KJ / 554 kCal
Fett 34 g
Salt 2 g
Kolhydrater 42 g
Protein 18 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden