Daal med linser, kokos och äpple
Att addera äpple i matlagningen tillför både syra och sötma till rätten. Laga en indisk linsgryta med kokosmjölk, kryddor och aromatiskt äpple. Toppa grytan med yoghurt, kokosflarn och koriander.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2021
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 stort, aromatiskt äpple (gärna Saga)
1 msk olja
2 tsk garam masala
1/2 tsk chilipulver
2 msk finriven ingefära
3 dl torkade röda linser
5 dl vatten
1 tsk salt
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 tsk finrivet limeskal
1 msk färskpressad limejuice
Till servering
kokosflarn
matyoghurt (10%)
färsk koriander
svartpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2317 KJ / 554 kCal
Fett34 g
Salt2 g
Kolhydrater42 g
Protein18 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott. Tyckte limen tog över lite. Snåla inte med garam masalan. Serverade med basmatiris och hemmagjorda naan.
Karolina
2024-11-19God och intressant gryta! Smakade inte så mycket, så vi hade i lite tamari soja vilket gjorde susens. Äpplet är en rolig idé, men vet inte hur mycket man känner av det. Däremot hade man säkert gjort det om man hade en gryta utan äpple bredvid som man jämförde med. Men roligt recept och kommer säkert att göra om det för att få lite variation i vardagen! ;)
Emma
2022-10-11Mycket god gryta. Hade i mer vatten och kokade lite längre. Ökade på kryddorna: extra malen spiskummin och koriander. Serverade med tortilla som jag värmde i stekpannan.
Ann-christin
2021-12-17