Allt du behöver veta om persilja! Vi svarar på hur man bäst förvarar persiljan, om man kan man frysa in den, vad som passar bra ihop med örten och bjuder på recept på en smaskig persiljepesto.
Tips: här hittar du alla
recept med persilja!
Förvara svalt i kylskåpet eller hacka och frys in.
Persiljan har sitt ursprung i medelhavsområdet och tillhör en av världens äldsta kulturväxter. I över tusentals år har den gröna örten odlats runt om i Europa, till Norden kom den först på medeltiden. Idag är den en given krydda och smaksättning i den svenska matkulturen. Örten är släkt med dill, koriander och körvel och förekommer i två former: kruspersilja och bladpersilja.
Bladen, som innehåller järn och är rika på kalcium och vitamin C, förlorar sina värdefulla smakämnen vid långvarig tillagning och bör därför användas så färska som möjligt eller tillsättas sent i anrättningar. Tips! Gör friterad persilja som ett smakrikt fras att garnera med: Värm en kastrull med neutral olja till 170 –180 °C. Plocka blad från persilja och fritera hastigt.
Extra gott till persilja är fisk, citron, vitlök och potatis.