Guide!

Allt om persilja

Allt du behöver veta om persilja! Vi svarar på hur man bäst förvarar persiljan, om man kan man frysa in den, vad som passar bra ihop med örten och bjuder på recept på en smaskig persiljepesto.
Tips: här hittar du alla recept med persilja!

Allt om persilja

 

  • Förvara persilja

    Förvara svalt i kylskåpet eller hacka och frys in.

  • Persiljans ursprung

    Persiljan har sitt ursprung i medelhavsområdet och tillhör en av världens äldsta kulturväxter. I över tusentals år har den gröna örten odlats runt om i Europa, till Norden kom den först på medeltiden. Idag är den en given krydda och smaksättning i den svenska matkulturen. Örten är släkt med dill, koriander och körvel och förekommer i två former: kruspersilja och bladpersilja.

  • Tillaga persilja

     Bladen, som innehåller järn och är rika på kalcium och vitamin C, förlorar sina värdefulla smakämnen vid långvarig tillagning och bör därför användas så färska som möjligt eller tillsättas sent i anrättningar. Tips! Gör friterad persilja som ett smakrikt fras att garnera med: Värm en kastrull med neutral olja till 170 –180 °C. Plocka blad från persilja och fritera hastigt.

  • Gott till persilja

    Extra gott till persilja är fisk, citron, vitlök och potatis.

Goda recept med persilja

  1. Pasta aglio e olio – Spaghetti med vitlök, persilja och chili

    1. Pasta aglio e olio – Spaghetti med vitlök, persilja och chili

    Betyg 4.2 av 5.
    66 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Pasta aglio e olio är en lakto-ovo vegetarisk pasta i all sin enkelhet! Med vitlök, persilja, chili, olivolja och lite stärkelse från pastavatten lyckas du skapa en krämig pasta. Med andra ord en enkel, snabb och god pasta!

    Pasta aglio e olio – Spaghetti med vitlök, persilja och chili
  2. Tabbouleh 

    2. Tabbouleh 

    Betyg 4.4 av 5.
    255 personer har röstat
    Receptet har 46 kommentarer.

    En sallad med mycket persilja som smaksätts med lök, hackade tomater och lite bulgur. Ringla över olivolja och färskpressad citronjuice. Grön och välsmakande sallad som passar utmärkt som tillbehör till grillat eller på en buffé. Namnet betyder ”lite kryddigt” på arabiska men smakar mer än namnet föreslår.

    Tabbouleh 
  3. Salsa verde

    3. Salsa verde

    Betyg 4.3 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Skönt grön sås, så kallad salsa verde, med sälta från sardeller och pigg syra från citron. Persilja står för färgen. Gott till både fågel, fisk och kött.

    Salsa verde
  4. Persiljepesto

    4. Persiljepesto

    Betyg 4.1 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Pesto är den perfekta röran som går att variera på en mängd olika vis. Just detta recept är en persiljepesto med solrosfrön och prästost, helt utan pinjenötter. Servera den hemmagjorda peston till pasta, tomatsallad eller en bit fisk.

    Persiljepesto
  5. Green goddess-dressing

    5. Green goddess-dressing

    Betyg 4.8 av 5.
    40 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Sommarens räddare i nöden! Gör en stor laddning av green goddess-dressingen och ha i kylen. Passar till lamm, fisk, grillade grönsaker eller bara till en stor härlig grönsallad.

    Green goddess-dressing
  6. Grön tahinisås

    6. Grön tahinisås

    Betyg 3.8 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Låt tahini, vitlök och örter som persilja och koriander sätta smak på en god dressing! Detta recept på krämig vegansk grön tahinisås är supergott att servera till sallader, bowls, wraps och tacos.

    Grön tahinisås
Fakta
  • stjälkarna är beska men fungerar bra som smaksättning i vattnet när du kokar potatis.
  • persilja neutraliserar lukten av vitlök?
  • slätbladig persilja har mer smak än krusbladig?
  • persilja under 1700- och 1800-talet var den självklara smaksättningen till kräftor? Numera dock ersatt av dill.

Artiklar (1272)

Krydda med grönt

Odla dina egna örter

Färska örter lyfter både maten och hälsan! Vi hjälper dig komma igång med odlingen hemma.

Alternativ till pasta och ris

Pasta och ris i all ära, men ibland kan det vara gott med alternativ för variation och något nytt! Så varför inte testa zoodles − alltså nudlar av zucchini eller pimpa salladen med knalliga strimlor av svarvade betor? Av mixad blomkål gör du ett nyttigt och snabblagat ris som du lätt sätter smak på. Inspireras av våra recept på modern råkost!

Färgglatt!

Sallad som tillbehör

Sallad som tillbehör till fågel, fisk, kyckling eller ost hittar du här!

Primördags!

Nyttigare sparrisrecept

Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept