Odla örter med färdiga fröpåsar
Det är superenkelt att odla egna örter. Här visar vi hur du gör.
Allt du behöver veta om persilja! Vi svarar på hur man bäst förvarar persiljan, om man kan man frysa in den, vad som passar bra ihop med örten och bjuder på recept på en smaskig persiljepesto.
Tips: här hittar du alla recept med persilja!
Förvara svalt i kylskåpet eller hacka och frys in.
Persiljan har sitt ursprung i medelhavsområdet och tillhör en av världens äldsta kulturväxter. I över tusentals år har den gröna örten odlats runt om i Europa, till Norden kom den först på medeltiden. Idag är den en given krydda och smaksättning i den svenska matkulturen. Örten är släkt med dill, koriander och körvel och förekommer i två former: kruspersilja och bladpersilja.
Bladen, som innehåller järn och är rika på kalcium och vitamin C, förlorar sina värdefulla smakämnen vid långvarig tillagning och bör därför användas så färska som möjligt eller tillsättas sent i anrättningar. Tips! Gör friterad persilja som ett smakrikt fras att garnera med: Värm en kastrull med neutral olja till 170 –180 °C. Plocka blad från persilja och fritera hastigt.
Extra gott till persilja är fisk, citron, vitlök och potatis.
Pasta aglio e olio är en lakto-ovo vegetarisk pasta i all sin enkelhet! Med vitlök, persilja, chili, olivolja och lite stärkelse från pastavatten lyckas du skapa en krämig pasta. Med andra ord en enkel, snabb och god pasta!
Pasta aglio e olio – Spaghetti med vitlök, persilja och chiliEn sallad med mycket persilja som smaksätts med lök, hackade tomater och lite bulgur. Ringla över olivolja och färskpressad citronjuice. Grön och välsmakande sallad som passar utmärkt som tillbehör till grillat eller på en buffé. Namnet betyder ”lite kryddigt” på arabiska men smakar mer än namnet föreslår.
TabboulehSkönt grön sås, så kallad salsa verde, med sälta från sardeller och pigg syra från citron. Persilja står för färgen. Gott till både fågel, fisk och kött.
Salsa verdePesto är den perfekta röran som går att variera på en mängd olika vis. Just detta recept är en persiljepesto med solrosfrön och prästost, helt utan pinjenötter. Servera den hemmagjorda peston till pasta, tomatsallad eller en bit fisk.
PersiljepestoSommarens räddare i nöden! Gör en stor laddning av green goddess-dressingen och ha i kylen. Passar till lamm, fisk, grillade grönsaker eller bara till en stor härlig grönsallad.
Green goddess-dressingLåt tahini, vitlök och örter som persilja och koriander sätta smak på en god dressing! Detta recept på krämig vegansk grön tahinisås är supergott att servera till sallader, bowls, wraps och tacos.
Grön tahinisåsDet är superenkelt att odla egna örter. Här visar vi hur du gör.
Färska örter lyfter både maten och hälsan! Vi hjälper dig komma igång med odlingen hemma.
Pasta och ris i all ära, men ibland kan det vara gott med alternativ för variation och något nytt! Så varför inte testa zoodles − alltså nudlar av zucchini eller pimpa salladen med knalliga strimlor av svarvade betor? Av mixad blomkål gör du ett nyttigt och snabblagat ris som du lätt sätter smak på. Inspireras av våra recept på modern råkost!
Med dessa recept får du i dig frukt, grönsaker och massvis av nyttigheter i ett svep.
Sallad som tillbehör till fågel, fisk, kyckling eller ost hittar du här!
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Frukosten är värd din tid och kärlek. Här är nio härliga och nyttiga frukostrecept
Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept