Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Fläderblomssaft

(12)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Fläderblomssaft är för många en nostalgisk dryck från soliga dagar i barndomen. Saften är enkel att göra och allt som krävs är lite tid för vattnet att suga åt sig den härliga aromen från fläderblommorna och den syrliga citronen.

Ingredienser

Portioner: 5 dl
Liten sats ca 5 dl
  • 10 stora fläderblomsklasar
  • 1 liten citron
  • 5 dl socker
  • 1 tsk citronsyra
  • 4 dl vatten
Stor sats ca 4 liter
  • 50 stora fläderblomsklasar
  • 4 citroner
  • 4 l socker
  • 100 g citronsyra
  • 3 l vatten
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 5 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av.
  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor.
  3. Varva blomklasar, citron, socker och citronsyra i en bunke eller hink.
  4. Koka upp vattnet och häll det kokande över blommorna.
  5. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn och sedan i kylskåpet i ca 2 dygn, rör om då och då under tiden saften står och drar för att sockret ska lösa sig.
  6. Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt. Späd ut med vatten vid servering.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Saften går mycket bra att frysa, den blir inte helt frusen utan det går lätt att krafsa ur lagom mängd ur förpackningen med en sked.