Fläderblomssaft

343
73
Fläderblomssaft

Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.

Skriv ut
Fläderblomssaft

Ingredienser

ca 2 l
25 - 30
stora fläderblomsklasar
2
citroner
1 1/2 l
vatten
1 1/2 l
strösocker (1 1/2 liter motsvarar 1350 g)
1 msk
citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g)

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknad på outspädd saft, per dl.

Gör så här

Tips

Frys in saften i mindre plastflaskor. Tänk på att inte fylla flaskorna ända upp.
För mindre söt saft minska sockermängden till 10-12 dl (för 2 l saft).

Vad tyckte du om receptet?

343

Kommentarer

Frida

2021-07-16

Har gjort detta recept två ggr nu, men varje gång har det blivit jäst. När jag öppnar flaskan låter det som att jag öppnar en champagneflaska och det skummar ut. I vissa recept står det 50 gram citronsyra, men i detta recept e det enbart 1 msk-15 g. Varför e det sådan skillnad på mängden citronsyra. Jätte tråkigt när det inte blir bra, speciellt nu när flädern e överblommad. Kan det vara ngt fel på flädern som gör den jäst? Eller vad e det som gör det...

Redaktionen ICAse

2021-07-16

Hej Frida! Tack för din fråga! Tråkigt att det inte blev bra och vi ska självklart försöka lista ut varför din saft jäste. Våra receptkreatörer är nu på semester varför vårt svart kommer tyvärr att dröja. Hoppas att det är ok! Hälsningar Elina

Emelie

2021-07-05

Vad kan man ersätta citronsyra med? Citronsyra är framställt av svartmögel och har setts ge många människor hud och eksem-besvär. Känns inte nyttigt att stoppa i sig!

Redaktionen ICAse

2021-07-06

Hej Emelie! Du kan utesluta citronsyran helt och då frysa saften istället då den annars tappar i hållbarhet. Hälsningar Michelle

Viktoria

2021-07-04

Kan man använda sötströ istället socker?

Redaktionen ICAse

2021-07-20

Hej Viktoria! Vi har inte provlagat med sötströ tyvärr så vi vågar inte lova att det går bra men vi tror att det ska funka. Dock kommer saften inte hålla lika länge som vanlig saft som man kokar med strösocker. Så vår rekommendation är att frysa in saften om inte allt går åt på en gång. Om du testar att koka saften på sötströ så kommentera gärna här igen och berätta hur saften blev! Hälsningar Elina

Näringsvärde per portion

Energi 1171 KJ / 280 kCal
Fett 0.1 g
Salt 0.01 g
Kolhydrater 68 g
Protein 0.3 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept