ÖVER 60 MIN | Medel

Fläderblomssaft

Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 2 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av.
  2. Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i skivor.
  3. Varva blomklasar och citron i en bunke.
  4. Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att sockret löser sig. Blanda ner citronsyran. Häll den heta sockerlagen över flädern och citronerna.
  5. Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat, täck bunken. Låt stå i kylskåp 2-3 dygn.
  6. Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.
  7. Späd med vatten eller kolsyrat vatten vid servering.

 

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknad på outspädd saft, per dl.

Tips

Frys in saften i mindre plastflaskor. Tänk på att inte fylla flaskorna ända upp.
För mindre söt saft minska sockermängden till 10-12 dl (för 2 l saft).

Ingredienser

Portioner: ca 2 l
  • 25 - 30 stora fläderblomsklasar
  • 2 citroner
  • 1 1/2 l vatten
  • 1 1/2 l strösocker (1 1/2 liter motsvarar 1350 g)
  • 1 msk citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 1171 kJ / 280 kCal