Juldrycker
Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Vad äter man på julbord? Här är en praktisk lista på julmat och massor av recept för dig som vill ha ett klassiskt julbord. Och så några förslag på lite oväntade varianter (hej skumtomtepannacotta!)
Här hittar du alla våra recept på julmat.
Här kommer en rejäl lista! Slipp rester och svinn - handplocka julbordet med bara dina och dina gästers favoriter.
Julskinka, sill, gravad lax, köttbullar, prinskorv och Janssons. Här listar vi de klassiska rätterna som många vill ha på sitt julbord! Vill du planera och förbereda julmaten, se våra tips på julmat du kan handla och laga i förväg och sedan med fördel frysa in.
Goda nyheter! Du behöver inte dra till Spanien i jul, för med en glöggsangria i handen kommer stranden till dig. Fler goda nyheter! Den är jätteenkel att göra: Apelsin- och clementinskivor, Ginger ale och glögg. Och avsluta med isbitar. Skål!
GlöggsangriaTunnbrödssnittar är perfekta munsbitar att bjuda på vid mingel eller som en enkel förrätt. Här fylls snittarna med smakrik kräm av två sorters senap och brysselkål, samt julskinka. Rulla ihop och skär tunnbröden i lagom breda skivor och snittarna är klara att servera.
Tunnbrödssnittar med skinkaVästerbottensost, majonnäs, dill och dijonsenap är några av ingredienserna som kommer att göra den här varianten till din nya favoritsill. Servera med kokt potatis eller placera sillen på ett knaprigt knäckebröd och njut!
Sill med VästerbottensostKlassisk griljerad julskinka görs enkelt genom att blanda äggula och senap, strö lite majsstärkelse på skinkan så fäster griljeringen bättre. Toppa med ströbröd och in i ugnen tills skinkan fått lite färg.
Griljerad julskinkaDenna rödkålssallad är vacker, god och enkel att göra och får en extra smakdimension av det röda äpplet. Massera in saltet i kålen och låt stå en stund så mjuknar kålen. Toppa salladen med rödkål med rostade och krispiga valnötter.
Rödkålssallad med äppleKrispig och fräsch Waldorfsallad med gräddfil, äggulor, fransk senap, rotselleri, valnötter och äpplen. Servera på några romansalladsblad. Fräsch som lunch eller tillbehör på julbordet.
WaldorfsalladNjut av saftiga revbensspjäll som du kokar och tilllagar i ugn. Den smakrika glazen svänger du enkelt ihop på riven ingefära, apelsin, soja och honung. En läcker smakkombination som passar lika bra på julbordet som sommarbuffén.
Tjocka revben i ugn med ingefärsglazeProva ett snabbt sätt att grava lax som både sparar tid och gör fisken saftigare. Fyra timmar är allt som krävs. Genom att låta laxen ligga i en ”gravningsmarinad” får den extra mycket smak, särskilt om du testar någon av de föreslagna smaksättarna.
Snabbgravad lax, grundreceptEn god grönkålssallad som passar in strålande på exempelvis julbordet! Salladen består av russin, grönkål, apelsin, äpple och valnötter och serveras bäst med en god dressing av honung, citronjuice, olivolja och apelsinjuice till.
GrönkålssalladInför jul eller när du ska laga till många är det smart att göra sina köttbullar i en långpanna i ugnen. Förutom att det går smidigt blir köttbullar i ugn extra saftiga och goda. Sedan steker du dem i smör så får de fin färg!
Köttbullar i ugnGrönkålspaj med valnötter är perfekt på julbordet och bjuder på en härlig smakblandning. Gör en pajdeg och fyll med grönkål, rödlök, cheddarost, valnötter och äggstanning. Grädda pajen i ugn och sen är det bara att njuta av smakerna.
Grönkålspaj med valnötterUgnsrostad brysselkål som tillagas varsamt i ugnen i en långpanna behåller sin goda smak och blir precis lagom mjuka. Brysselkålen kan serveras naturell direkt från ugnen men pröva också gärna att smaksätta kålen med t ex tomatpesto, basilikapesto eller lite citron.
Brysselkål i ugnEn kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.
VörtbrödHär är den perfekta juldesserten! Den är julig, god, enkel och lätt att förbereda. I denna juliga efterrätt får clementin sätta smak och doft på krämig pannacotta. Resultatet blir en julig pannacotta som serveras i glas med krispig solroskrokant och mörk choklad.
Clementinpannacotta - perfekt juldessertPannacotta på skumtomtar och grädde, ja så enkelt är det att göra en skumtomtepannacotta. Garnera pannacottan med vispad grädde, färska bär och en extra skumtomte vid servering.
SkumtomtepannacottaBjud på denna fräscha och färgsprakande dessert med apelsin och granatäpple. Passar utmärkt efter en het middag, kanske med asiatiska eller karibiska förtecken.
Apelsinsallad med granatäpple, honung och kanelI en Rocky road hittar du sött och salt, hårt och mjukt i en galen blandning. Salta jordnötter, kola, mörk choklad och fluffiga marshmallows. Godsaker med extra allt.
Rocky roadChoklad och citrus är två smaker som verkligen lyfter varandra. Det här makalöst goda julgodiset passar utmärkt att göra på vinterns söta clementiner.
Chokladdoppade clementinerRisgrynsgröt är en given klassiker under vinterhalvåret. Låt gröten koka 30-40 minuter och servera med kanel och mjölk. Tomtegröten värmer gammal som ung och smakar lika gott till frukost som lunch och middag.
RisgrynsgrötHur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Vi inspirerar dig till att laga ett julbord med klassiska julrätter med en twist.
Goda recept på dryck, sött och salt som passar utmärkt till adventsmyset.
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Här har vi samlat de absolut godaste revbensspjällen till jul.
Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.
Vi har samlat våra kryddiga glöggfavoriter utan tillsatt vanligt vitt socker.
Botanisera bland våra mest välbesökta sillrecept och hitta din favorit till högtiderna!