Gravlaxsås

71
15
Gravlaxsås

Gravlaxsås, ungefär som hovmästarsås, är en god sås till gravad lax, men också till rimmad lax. Rör och vispa ihop såsen av dill, senap, socker, olja och rödvinsvinäger. Se till att oljan och senapen har samma temperatur så är det mindre risk att gravlaxsåsen skär sig.

Gravlaxsås

Ingredienser

3 dl
3 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk rödvinsvinäger
2 dl olja
1 tsk kallt vatten
1 dl hackad dill

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per dl.

Gör så här

Tips

Grundreceptet är provlagat för 3dl vilket motsvarar 10 portioner.

Samma temperatur på oljan och senapen minskar risken för att såsen skär sig.

Byt gärna ut senapen mot skånsk senap så blir såsen lite grövre i strukturen.

Prova med farinsocker i stället för vanligt strösocker.

Vad tyckte du om receptet?

71

Kommentarer

Anette

2022-04-16

Var så lycklig när jag lyckades och den blev så god, väldigt krämig. Mätte inte oljan, tror det var mindre än 2dl. Använde grov och vanlig senap då min dijon senap var slut.

Helen

2022-04-15

Jag hade fått en tjock ock krämig sås, men när jag hällde i vattnet blev den helt vattnig, av en tesked vatten! Är jättebesviken! Får kasta och göra om, tråkigt! Jag vispade i vattnet, kanske bara ska röra i det?

Anna-eva

2022-04-11

Blev toppenbra! Tjock och krämig, smakade som jag ville, använde dill direkt från frysen, som jag blandade i sist.

Näringsvärde per portion

Energi 2037 KJ / 487 kCal
Fett 51 g
Salt 1.2 g
Kolhydrater 8 g
Protein 1 g
Läs mer om näringsvärden