Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Klassisk kalvsylta

Kalvsylta är en klassisk sylta med kött av kalv, smaksatt med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad, morötter, lök och rödbetsspad. Servera syltan med inlagda rödbetor på till exempel julbordet. Kalvsyltan tar sin tid att göra, så börja minst en dag i förväg.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 15 bufféportioner.

  1. Putsa och dela köttet i 4 delar. Skölj köttet i en bunke med rinnande vatten. Skala och dela lökarna i 4 klyftor. Skala och skär morötterna i bitar.
  2. Koka upp köttet i rikligt med vatten och ca 1 msk salt/liter vatten i en kastrull. Skölj sedan köttet ordentligt. Lägg tillbaka det i kastullen.
  3. Koka köttet sakta, utan lock, i 2 liter vatten, 1 msk salt, grönsakerna lagerblad, krydd- och vitpeppar ca 2 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Lyft upp köttet med en hålslev och lägg det på en tallrik. Plocka bort lök, morötter och kryddor.
  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
  5. Skär köttet i ca 1/2 cm stora tärningar. Lägg tillbaka köttärningarna i buljongen som ska vara ca 6 dl, och låt det koka upp. Smaksätt med rödbetsspad och ev. med salt. Lägg i gelatinbladen, rör runt och låt dem smälta. Blanda ev. i persiljan.
  6. Häll syltan i en plastfolieklädd form. Ställ den i kylskåp för att stelna minst 12 timmar.
  7. Till servering: Servera syltan med inlagda rödbetor.

 

För alla

Fri från: gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Smält färdig sylta, koka upp den. Smaksätt med t.ex. örter, nötter, finskurna grönsaker eller vad man känner för. Häll tillbaka i en form och kyl den snabbt.

Ingredienser

Portioner: 15
  • ca 1 kg kalvrygg eller lägg med ben
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • salt
  • 2 lagerblad
  • 15 kryddpepparkorn
  • 15 vitpepparkorn
  • 5 gelatinblad
  • 1/2 dl spad från inlagda rödbetor
  • ev 1 dl grovhackad persilja
Till servering
  • inlagda rödbetor
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 485 kJ / 116 kCal