Brynt smörkola
Kola på brynt smör är en riktig hit. Snurra dem i en snygg twist för snyggaste julgodiset. Lite flingsalt på toppen förhöjer smakerna och gör pricken över i.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2017
Ingredienser
ca 30 st
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
Till garnering
1 tsk flingsalt
För alla
Fri från gluten och ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och grädde.
Näringsvärdet är beräknad per kola.
Gör så här
Tips
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Vid 122-125°C är smeten lagom kokt för mjuk kola. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi446 KJ / 107 kCal
Fett5 g
Salt0.15 g
Kolhydrater14 g
Protein0.2 g
Kommentarer
Läste i kommentarerna att nån hade blandat i 200 g mjölkchoklad när kolan kokat klart. Blev en jätte god fudge! Rekommenderar.
Lina
2023-12-30Ni borde ändra i receptet, jag som aldrig gjort kika har låtit den koka i 125 grader i 20 min och först nu när jag läser kommentarerna ser jag att den ska bli 125 och sen upp på plåten.. 🥲😂
Beatrice
2023-12-21Hej Betarice! Stort tack för din kommentar. Vi har nu justerat i texten så att det förhoppningsvis blir lite tydligare. Mvh Harriet
Redaktionen
2023-12-27Så gott🤤🤤🤤
Josefine
2023-12-17