Brynt smörkola

227
36
Brynt smörkola

Kola på brynt smör är en riktig hit. Snurra dem i en snygg twist för snyggaste julgodiset. Lite flingsalt på toppen förhöjer smakerna och gör pricken över i.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2017

Brynt smörkola

Ingredienser

ca 30 st
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt

Till garnering

1 tsk flingsalt

För alla

Fri från gluten och ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och grädde.

Näringsvärdet är beräknad per kola.

Gör så här

Tips

Kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Vid 122-125°C är smeten lagom kokt för mjuk kola. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

227

Kommentarer

Anneli

2022-12-03

Enkelt att göra. Är en riktig favorit i hushållet. Jag gör den nog lite mjukare och tvinnar den smalare så jag får ut ca 70 kolor av smeten 😊

Stefan

2021-12-20

Tips: För en mjukare kola, ta av den från värmen redan vid 124 grader och häll omedelbart upp på plåten.

Sofie

2021-12-18

Min blev stenhård snabbt..varför?

Näringsvärde per portion

Energi 446 KJ / 107 kCal
Fett 5 g
Salt 0.15 g
Kolhydrater 14 g
Protein 0.2 g
Läs mer om näringsvärden