Klenäter | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Klenäter

Ett tjusigt och något avancerat recept på friterade klenäter. Du gör klenäterna av bland annat smör, ägg, citron och mjöl. Garnera dem med en oemotståndlig blandning av socker och kanel och servera med härlig sylt och grädde!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 25 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Låt matfettet svalna.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt matfett, citronsaft och vetemjöl och blanda ihop till en fast deg.
  3. Kavla ut degen till en tunn platta på mjölad arbetsbänk. Skär ut remsor, ca 10x3 cm med hjälp av en sporre eller vass kniv. Skär en skåra mitt i remsan och vrid den ut och in.
  4. Hetta upp oljan i en fritös eller stor gryta till 180°C. Mät med hushållstermometer eller en bit vitt bröd som ska få fin färg och bli knaprig på 1 min.
  5. Fritera ett par klenäterna åt gången i 2-3 min. Ta upp dem med hålslev och vänd i sockret blandat med kanel. Låt kallna på galler. Servera klenäterna med sylt och eventuellt en gräddklick.

Ingredienser

Portioner: 25 st
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 äggulor
  • 3 msk socker
  • 1 msk pressad saft av citron
  • 1 1/2 dl vetemjöl
Fritering
  • ca 1 1/2 l olja
Garnering
  • 1 dl socker
  • 1 msk mald kanel
Lägg till i inköpslistan