Janssons frestelse

515
68
Janssons frestelse

Vårt bästa recept på krämig Janssons frestelse för det klassiska julbordet eller andra högtider. Du kan göra din Janssons frestelse några veckor i förväg och frysa in om du vill, sedan är det bara att grädda den innan servering. Supergott!

Janssons frestelse

Ingredienser

8 bufféportioner
3 stora gula lökar
1 1/2 kg fast potatis
2 msk smör eller margarin (att steka i)
3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
3 msk smör eller margarin (att klicka över)

För alla

Kontrollera noga innehållet i ströbrödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Pröva en växtbaserad matlagningsgrädde och byt ut smöret till margarin. Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Det är viktigt att gratängen får stå länge i ugnen för att potatisen ska bli riktigt färdig och koka ihop med de andra smakerna och bli krämig.

Jansson går mycket bra att frysa.
1. Ta fram och tina i kylskåp.
2. Sätt ugnen på 150˚C.
3. Häll över 1/2 dl grädde och strö över lite ströbröd (för 8 port).
4. Täck med folie och värm mitt i ugnen ca 1 timme eller tills innertemperaturen är ca 65˚C. Ta bort folien mot slutet.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

515

Kommentarer

Christer

2022-12-26

Mycket god! Det såg ut som om den innehöll lite för mycket vätska när jag gjorde den - men efter en natt i kylen var den perfekt på julafton och jag fick massor med beröm av julfirarna!

Susanna

2022-12-26

Tyvärr vätskade den sig även om den fick sätta sig över natten och värmdes på dagen efter...

Mikael

2022-12-24

@Thomas Ansjovisspadet innehåller så pass mycket salt och smak att ingen extra smaksättning behövs. Tro mig.

Näringsvärde per portion

Energi 2157 KJ / 516 kCal
Fett 33 g
Salt 2 g
Kolhydrater 43 g
Protein 11 g
Läs mer om näringsvärden