Janssons frestelse

Betyg 3.9 av 5.
581 personer har röstat
82
Janssons frestelse

Vårt bästa recept på krämig Janssons frestelse för det klassiska julbordet eller andra högtider. Du kan göra din Janssons frestelse några veckor i förväg och frysa in om du vill, sedan är det bara att grädda den innan servering. Supergott!

Janssons frestelse

Ingredienser

8 bufféportioner
3   stora gula lökar
1 1/2 kg  fast potatis
2 msk  smör eller margarin (att steka i)
3   burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
4 dl  vispgrädde
2 dl  mjölk
2 msk  ströbröd
3 msk  smör eller margarin (att klicka över)

För alla

Kontrollera noga innehållet i ströbrödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Pröva en växtbaserad matlagningsgrädde och byt ut smöret till margarin. Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Det är viktigt att gratängen får stå länge i ugnen för att potatisen ska bli riktigt färdig och koka ihop med de andra smakerna och bli krämig.

Jansson går mycket bra att frysa.
1. Ta fram och tina i kylskåp.
2. Sätt ugnen på 150˚C.
3. Häll över 1/2 dl grädde och strö över lite ströbröd (för 8 port).
4. Täck med folie och värm mitt i ugnen ca 1 timme eller tills innertemperaturen är ca 65˚C. Ta bort folien mot slutet.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.9 av 5.
581 personer har röstat

Kommentarer

Två timmar är perfekt för min, kör potatis i mandolin på den smala strimlaren, o bara en dl mjölk fem grädde😋😋😋

Kent

2024-03-29

Om man gör gratängen dagen innan. Vilka grader och hur länge ska gratängen vara i ugnen så den bli varm?

Maria

2024-03-28

Hej Maria! Det finns tips om hur man värmer sin Janssons i tipsrutan. Hoppas det gick bra för dig ändå! Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-04-02

Blir mycket gott för mina smaklökar kan man öka med lite mer ansjovis

Joakim

2024-01-24

Näringsvärde per portion

Energi2157 KJ / 516 kCal
Fett33 g
Salt2 g
Kolhydrater43 g
Protein11 g

Testa liknande recept

Klassisk Janssons frestelse 
Betyg 4.4 av 5.
56 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lyxig Janssons extra allt
Betyg 4.8 av 5.
36 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Janssons frestelse med grönkål
Betyg 4.8 av 5.
10 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Janssons frestelse utan ansjovis
Betyg 3.8 av 5.
35 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Jansson
Betyg 3.2 av 5.
42 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Enkel Janssons frestelse
Betyg 3.5 av 5.
30 personer har röstat
Över 60 min att tillaga