Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Janssons frestelse

(13)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Följ detta recept på Janssons frestelse så får du en smarrig rätt som kommer uppskattas av både stora och små. Du kan göra din frestelse några veckor i förväg och frysa in. Sedan är det bara att grädda före den ska serveras. Supergott!

Ingredienser

Portioner: 8
  • 3 stora gula lökar
  • 1 1/2 kg fast potatis
  • 2 msk smör eller margarin (att steka i)
  • 3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 3 msk smör eller margarin (att klicka över)
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 8 bufféportioner.

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna.
    Skär potatisen i tunna strimlor.
  3. Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små). Potatis i botten och överst. Koka upp grädden och mjölken.
  4. Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 1 1/2-2 timmar.  Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett, laktosfri vispgrädde och mjölk. Känsliga bör använda ströbröd utan mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt ut grädde och mjölk mot havre-, soja- eller risalternativ.

Tips

Grundreceptet är provlagat för 8 bufféportioner.

Det är viktigt att den får stå länge i ugnen för att potatisen ska bli riktigt färdig och koka ihop med de andra smakerna och bli krämig.

Jansson går faktiskt mycket bra att frysa. Gör ett par veckor innan jul och slipp stressen med att göra den precis innan.
1. Ta fram och tina i kylskåp.
2. Sätt ugnen på 150˚C.
3. Häll över 1/2 dl grädde och strö över lite ströbröd (för 8 port).
4. Täck med folie och värm mitt i ugnen 1- 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är ca 72˚C. Ta bort folien mot slutet.

Näringsvärde
Per portion

Energi
2157 kJ / 516 kCal
Läs mer om näringsvärden

ICA återkallar ICA salladsmix Läs mer