Janssons frestelse

449
53
Janssons frestelse

Vårt bästa recept på krämig Janssons frestelse för det klassiska julbordet. Du kan göra din Janssons frestelse några veckor i förväg och frysa in om du vill, sedan är det bara att grädda den innan servering. Supergott!

Skriv ut
Janssons frestelse

Ingredienser

8 bufféportioner
3 stora gula lökar
1 1/2 kg fast potatis
2 msk smör eller margarin (att steka i)
3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
3 msk smör eller margarin (att klicka över)

För alla

Kontrollera noga innehållet i ströbrödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Pröva en växtbaserad matlagningsgrädde och byt ut smöret till margarin. Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Det är viktigt att gratängen får stå länge i ugnen för att potatisen ska bli riktigt färdig och koka ihop med de andra smakerna och bli krämig.

Jansson går mycket bra att frysa. Tillaga den ett par veckor innan jul och slipp stressen med att göra den precis innan.
1. Ta fram och tina i kylskåp.
2. Sätt ugnen på 150˚C.
3. Häll över 1/2 dl grädde och strö över lite ströbröd (för 8 port).
4. Täck med folie och värm mitt i ugnen 1- 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är ca 72˚C. Ta bort folien mot slutet.

Vad tyckte du om receptet?

449

Kommentarer

Per-olov

2021-12-24

Lätt recept och gott. Ansjoviskryddad sill fungerar utmärkt.

Lars

2021-12-22

God och krämig

Ann-margret

2021-12-21

Hej. pga av brist på ansjovis kan jag rekommendera ansjoviskryddad matjesill. skär bitarna i smala remsor. lycka till Ann Margret

Näringsvärde per portion

Energi 2157 KJ / 516 kCal
Fett 33 g
Salt 2 g
Kolhydrater 43 g
Protein 11 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept