Gravad lax på färsk lax

79
11
Gravad lax på färsk lax

Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2019

Gravad lax på färsk lax

Ingredienser

6-8
1 kg odlad laxfilé i bit med skinn (gärna mittbiten)
4 msk salt
4 msk strösocker
2 tsk grovstött vitpeppar
1 dl hackad dill

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Om laxen inte är odlad ska den ha varit fryst i 72 timmar innan eller efter gravning.

Vad tyckte du om receptet?

79

Kommentarer

Marja

2022-05-06

Ett jättebra recept. Lätt att följa och i slutänden ett bra resultat.

Malin

2021-12-22

Hej Madeleine! Jag hoppar in och svarar som själv är gravid. Om laxen varit vakuumförpackad i över en vecka är svaret tyvärr nej. Om du använt färdigfryst lax eller köpt färsk i fiskdisk går det bra enligt Livsmedelsverket.

Madeleine

2021-12-20

En fråga; om jag frusit den färska odlade laxen sedan gravat den. Kan en gravid kvinna, utan risk för barnet, äta laxen när den är klar?? Madeleine