Gravad lax på färsk lax

Betyg 4.2 av 5.
117 personer har röstat
33
Gravad lax på färsk lax

Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2019

Gravad lax på färsk lax

Ingredienser

6-8
1 kg  odlad laxfilé i bit med skinn (mittbiten)
4 msk  finkornigt salt
4 msk  strösocker
2 tsk  grovstött vitpeppar
1 dl  hackad dill

Till servering

färsk dill
citron

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Om laxen är odlad behöver den inte frysas, om man använder vilfångad lax behöver laxen frysas i 72 timmar innan eller efter gravning.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
117 personer har röstat

Kommentarer

Använd vanligt koksalt, NaCl, utan jod vid gravning och rimning eftersom joderat salt inte bevarar de naturliga mjölksyrebakterierna som behövs för ett lyckat resultat. matz jörevik

Matz

2023-06-01

Enkelt och så gott!

Camilla

2023-05-05

Jag har gravat lax i många år och tar alltid dubbel mängd socker mot salt, alltså 4 msk socker, 2 msk salt, blir alltid bra. Plus peppar och dill förstås. socker mot salt.

Anita

2023-04-26

Testa liknande recept

Gravad lax med pepparrot
Betyg 4.1 av 5.
11 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rödbetsgravad lax med dillolja
Betyg 4.8 av 5.
26 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gravad lax med dill- och svartpepparolja
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kummingravad lax
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Klassisk rödbetsgravad lax
Betyg 4.6 av 5.
5 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Snabbgravad lax med pressgurka
Betyg 3.1 av 5.
11 personer har röstat
Under 45 min att tillaga