Gravad lax på färsk lax
Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2019
Ingredienser
6-8 portioner
1 kg odlad laxfilé i bit med skinn (mittbiten)
4 msk finkornigt salt
4 msk strösocker
2 tsk grovstött vitpeppar
1 dl hackad dill
Till servering
färsk dill
citron
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Gravar egen fångade vildlax.
Matti
2024-11-14Jätte bra recept som jag använt många gånger. Det där med fjäll har ingen som helst betydelse eftersom du inte ska äta skinnet och de sprider inte sig. Ett tips på om man vill förgylla gravningen är lite gin. Det aktiverar gravningen, och ger en lätt smak av citron.
Oliver
2023-12-23Det hade uppskattats om det stod att man skulle fjälla fisken. Nu har jag precis tillagat den med fjäll på. Håller tummarna för att det skall bli bra. Har gravat flertalet gånger tidigare och kan faktiskt inte minnas att jag någonsin tagit bort fjällen innan.
Christian
2023-12-20Hej Christian! Vi är osäkra på om det råder en begreppsförvirring här. När du köper en laxsida i butik är den fjällad, men med skinn. Skinnet kan vara kvar när laxen gravas. Fiskar du däremot egen lax, eller köper direkt från fiskaren, bör du nog fjälla den innan den gravas. Men som sagt, vi har inte provlagat med fjäll och kan inte säga hur resultatet blir. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-22