Glögg
Fira in advent och jul med hemmagjord glögg. Att koka egen glögg är enkelt där vinet får den klassiska smaken av julkryddor som ingefära, kanel, pomerans och nejlika. Servera gärna glöggen varm med klassiska tillbehör som mandel och russin.
Ingredienser
1 liter
6 cm färsk ingefära
1 flaska rödvin (à 75 cl)
2 dl strösocker
1 1/2 dl vodka
2 kanelstänger
3 bitar pomeransskal
ca 10 hela nejlikor
1 tsk hela kardemummakärnor
Till servering
russin
hel skållad sötmandel
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat på en hel sats utan serveringsförslag.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi6774 KJ / 1623 kCal
Fett0 g
Salt0.1 g
Kolhydrater178 g
Protein0 g
Kommentarer
Ett toppenrecept. Här i Turkiet finns så klart inte glögg att köpa men nu sitter vi här hemma i soffan och dricker glögg i alla fall. Tog rom istället för vodka, det var vad som fanns hemma. Pomeransskal fick bli skivade skal av kumquat. Kardemumma Finn inte i affären så den fick utgå. Lät det stå och dra ett dygn. Jättegott!
Linn
2023-12-28Bra recept som grund. Jag blandade glöggkryddorna med lite köpt glögg (en slatt jag hade över) och lät det koka ett par, tre minuter som sen fick det stå över natten. Det blev en väldigt fin kryddblandning. Jag var nog ganska generös med kryddorna, framförallt med ingefäran. Vinet jag använde var en Zinfandel (Cocoon), bra med ett vin med låg syra. Jag bytte ut vodkan mot Gin (helt enkelt för att jag första gången inte hade vodka hemma) och bytte även ut socker till rörsocker strö. Rörsocker ger en lite fylligare sötma och mindre söt karaktär. Resultatet blev jättebra. Jag har nu haft tre glöggmingel och alla som drack "min" glögg berömde den och ville ha påfyllning. Andra gången gjorde jag en dubbel sats. Jag påpekade att receptet var enkelt och fanns på Ica.se :-) Johan
Johan
2023-12-21Hej Johan! Vad roligt att höra, och tack för att du delar med dig av bra tips! Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-22Hej! Hur lång är hållbarheten på glöggen?
Ann-sofie
2023-12-14Hej Ann-Sofie! Glöggen håller upp till två veckor i kylen. Men vi rekommenderar då att du silar av kryddorna så att glöggen inte blir besk. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-22