ÖVER 60 MIN | Medel

Mandelmusslor

Traditionellt serveras mandelmusslor till påsk eller jul, men de spröda kakorna passar fint året om. Mandelmusslor är mördegskakor med smak av mandel som bakas i veckade formar. Kakorna toppas med lättvispad grädde och valfri sylt, till exempel hjortronsylt, jordgubbssylt eller hallonsylt.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Nyp ihop smör, socker, bittermandel, mandelmjöl, vetemjöl och äggvita till en fin deg. Låt vila i kylen minst 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Dela degen i 20 bitar. Pensla 20 formar med veckade kanter (för 20 st) med smält smör.
  4. Tryck ut degbitarna i formarna. Grädda mitten av ugnen 10–12 minuter. Låt svalna lite och knacka försiktigt ut kakorna ur formarna när de fortfarande är varma. Låt svalna.  
  5. Servera med sylt och lättvispad grädde.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 20
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 finrivna bittermandlar
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • 1 äggvita
  • smält smör (till formarna)
Till servering
  • sylt
  • lättvispad grädde