Knäck

715
11
Knäck

Klassisk knäck är ett måste till jul. Låt socker, grädde och sirap koka ihop och använda gärna en kökstermometer för att avgöra när knäckens konsistens är perfekt. Spar det här grundreceptet, du kommer garanterat använda det igen!

Knäck

Ingredienser

50 st
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap

För alla

Fri från gluten och ägg
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Väljer du kokosgrädde behöver smeten koka nästan dubbelt så lång tid för att komma upp i temperatur.

 

Gör så här

Tips

Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt. Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

715

Kommentarer

Anna-cari

2021-12-23

Blir ca 70 st

Madeleine

2021-12-20

Goda!

Anneli

2021-12-20

Går det att tillsätta mandel i receptet?

Redaktionen ICAse

2021-12-20

Hej Anneli! Det kan man göra om man gillar det. Lycka till! Hälsningar Michelle

Testa liknande recept

Knäck i mikron
Chokladknäck
Knäck med mandel
Polkaknäck
Saffransknäck