Knäck

Klassisk knäck är ett måste till jul. Låt socker, grädde och sirap koka ihop och använda gärna en kökstermometer för att avgöra när knäckens konsistens är perfekt. Spar det här grundreceptet, du kommer garanterat använda det igen!

Ingredienser
50 st
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
För alla
Fri från gluten och ägg
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Väljer du kokosgrädde behöver smeten koka nästan dubbelt så lång tid för att komma upp i temperatur.
Gör så här
Tips
Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast.
Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt.
Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
God klassisk knäck och jag tillsätter alltid hackad mandel JÄTTEGOTT
Anna-lena
2023-11-13Blev perfekt! Kokade till 127 grader. Blev ca 60 stycken.
Pia
2022-12-31Har lite tips på detta recept. Ha medel värme på om ni ej har gjutjärn eller dubbelbottnade kastruller, höj till max temp när ni når 100⁰c sedan sänk värmen till medel vid ca 120-125 beroende på hur fort spisen svalnar. Detta ger det en mer tid att fylla formarna utan att knäcken bänns vid. Jag brukar göra 3 satser i samma omgång och då tillsätter jag lite grädde mellan plåtarna för att knäcken inte ska bli för hård. Tips: blir knäcken för mjuk servera den fryst så smälter de helt underbart i munnen.
Robin
2022-12-29