Knäck

546
5
Knäck

Klassisk knäck är ett måste till jul. Låt socker, grädde och sirap koka ihop och använda gärna en kökstermometer för att avgöra när knäckens konsistens är perfekt. Spar det här grundreceptet, du kommer garanterat använda det igen!

Skriv ut
Knäck

Ingredienser

50 st
2 dl
strösocker
2 dl
vispgrädde
2 dl
ljus sirap

För alla

Fri från gluten och ägg
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Väljer du kokosgrädde behöver kolan koka nästan dubbelt så lång tid för att komma upp i temperatur.

Kolla gärna in våra knäckskola här!

Gör så här

Tips

Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt. Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.

Vad tyckte du om receptet?

546

Kommentarer

Eva

2020-12-11

Kan man använda sötströ istället för vanligt socker? Alltså sötningsmedel.

Redaktionen ICAse

2020-12-22

Hej Eva! Vi har inte provlagat utan socker så jag rekommenderar att du söker upp ett recept på sockerfri knäck istället. Men om du provar får du gärna skriva en kommentar hur det blev. Hälsningar Ulrika

Carita

2020-12-09

Från det började koka så kokade våran smet i 24min, får se imorgon hur de blev 😀

Maria

2020-12-06

Har ni inte glömt mandeln? /Maria

Redaktionen ICAse

2020-12-07

Hej Maria! Nix i detta recept uteslöt vi mandeln :) Men här kan du välja och vraka om du vill ha mandel i din knäck https://www.ica.se/recept/mandel/knack/ Hoppas du hittar ett recept du gillar. Hälsningar Ulrika

Testa liknande recept