Knäck
Klassisk knäck är ett måste till jul. Låt socker, grädde och sirap koka ihop och använda gärna en kökstermometer för att avgöra när knäckens konsistens är perfekt. Spar det här grundreceptet, du kommer garanterat använda det igen!
Ingredienser
50 st
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
50 - 70 knäckformar
För alla
Fri från gluten och ägg
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Väljer du kokosgrädde behöver smeten koka nästan dubbelt så lång tid för att komma upp i temperatur.
Gör så här
Tips
Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast.
Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt.
Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag rekommenderar att man använder en karamelltermometer istället för en digital termometer De digitala verkar inte klara så höga temperaturer, vi har haft flera stycken som börjat bete sig konstigt efter knäck. Jag doserar med en glaskanna med pip, krossad mandel i "smeten" är ett måste. 128C blir perfekt tycker jag.
Alex
2023-12-23Om man använder doseringstratt är ett tips att skippa mandeln i smeten. Strö den istället över när du fyllt formarna. Ser trevligt ut också!
Marie
2023-12-23Knäcksmeten var enkel att arbeta med och stelnade rätt så fort i formarna. Jag använde en sån här doseringstratt, men dom små mandelbitarna fastnade i hålet. Så nästa gång skippar jag mandeln🙂
Rebecka
2023-12-22