Brunkål

Mumsig brunkål med underbar smak som passar perfekt på julbordet! Puttra ihop din hemmagjorda kål med sirap i grönsaksbuljong och duka upp den tillsammans med korv, köttbullar och revbensspjäll.

Ingredienser
8 bufféportioner
1 kg vitkål
3 msk smör
1/2 dl sirap
15 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 - 2 1/2 dl grönsaksbuljong (fond eller tärning + vatten)
salt
peppar
1 msk ättiksprit (12%)
Gör så här
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bufféportion
Energi320 KJ / 75 kCal
Fett3.1 g
Salt1.69 g
Kolhydrater10.2 g
Protein1.5 g
Kommentarer
Ni är många som letar efter ett "riktigt" skånskt recept på brunkål. Jag har passat på att be en riktigt gammal släkting om receptet hon brukar laga efter, det har hon fått från sin svärmor som i sin tur fått det av sin mor. Släkten kommer från Simrishamn så det är nog så autentiskt man kan få det. Receptet är bra mycket över hundra år gammalt och det som är annorlunda mot ICAs recept är att en stor fläskbit skall vara med i grytan! Testa, vet jag. Själv lagar jag mat till en vegan så jag lagar efter ICAs recept just nu men fläsket gör verkligen susen för smaken utan att göra det så fett som det blir med skinkspad.
Gunilla
2024-12-23Brunkål på en timme????? Nä det tar betydligt längre tid än så. Har en gryta med kål på kok nu. Hällt i skinkspad, mörk sirap och ren 24% ättika i den som ska få koka in. Sedan när jag anser kålen är färdig om ca2-3 timmar så smakas den av och eventuellt så tillsätts mer sirap och ättika. Coloritsoja har jag redan tillsatt en skvätt av.
Åse
2024-12-21Blev väldigt bra
Kaj
2024-11-17