Hovmästarsås

79
10
Hovmästarsås

Klassisk hovmästarsås, perfekt att servera på traditionellt vis till gravad lax. Detta recept ger en extra smakrik och krämig konsistens. Såsen tillagas av dijonsenap, svensk senap, dill och vitvinsvinäger.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2000

Hovmästarsås

Ingredienser

2 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger
2 dl olja
1 dl hackad dill
ev peppar

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.

Gör så här

Tips

Det är viktigt att senapen och oljan har samma temperatur.
Det är trevligt att byta ut senapen mot skånsk senap, då blir såsen lite grövre i strukturen.
Prova med farinsocker istället för vanligt socker. Det blir en mustigare och karamelligare smak.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

79

Kommentarer

Britt

2022-12-21

Hej! Hovmästarsåsen blev tunn, har aldrig blivit det tidigare, vad göra för att få den tjockare?

Piia

2022-10-07

Vispade f hand o ville ha den tjockare m el visp m då blev den tunnare Hur gör man då

Redaktionen ICAse

2022-10-11

Hej Piia! Generellt blir en hemgjord hovmästarsås lite lösare än den som köps på burk i matbutiken. Om såsen blir för lös har du sannolikt haft i oljan för fort. En handvispad sås kan tyvärr inte bli tjockare med elvisp. Hälsningar Elina

Per-erik

2022-04-16

Hade 1,5 dl olja. Lade till några droppar flytande honung för att balansera syran från vinäger. Den blev väldigt god!

Näringsvärde per portion

Energi 7194 KJ / 1719 kCal
Fett 183 g
Salt 4.07 g
Kolhydrater 22 g
Protein 3 g
Läs mer om näringsvärden