ÖVER 60 MIN | Medel

Ris à la Malta

Servera ris à la Malta, eller risalamalta, som juldessert med apelsin. Du gör den genom att koka grötris med mjölk och tillsätta grädde i riset när det har svalnat, komplettera med lite flor- och vaniljsocker för att få en sötare smak. Du kan också använda färdig gröt.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka riset med vatten och salt i en gryta ca 10 min under lock. Tillsätt mjölken och låt stå och svälla på svag värme ca 45 minuter under lock. Rör om då och då. Låt svalna.
  2. Vispa grädden med flor- och vaniljsocker. Vänd ner grädden i den kalla gröten.  
  3. Till servering: Skala apelsinen med kniv. Skär apelsinen i mindre bitar och servera till ris à la maltan. Toppa med hackad mandel.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfria alternativ.

Tips

Använd färdigköpt risgrynsgröt istället för att koka egen.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 2 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 6 - 7 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
Till servering
  • 2 apelsiner
  • hackad sötmandel eller valfria nötter

Näringsvärde
Per portion

Energi 1074 kJ / 257 kCal