Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Tips: alla smarriga recept på juldryck!

Juldryckernas historia

Must, öl och glögg är självklara element till julen. Men hur kommer det sig att det är just dessa drycker vi häller i glasen i juletid?

 • Julmust

  Julmusten skapades 1910 av Robert Roberts och hans son Harry och var tänkt som ett alkoholfritt alternativ till öl – faktum är att den till och med kallades julöl från början. Sirapen tillverkas fortfarande av AB Roberts i Örebro och säljs sedan till olika läsktillverkare som gör den julmust vi köper i affären. Receptet är extremt hemligt, endast tre personer känner till det, men är baserat på en tysk essens som Harry hittade under en researchresa där. I Sverige konsumeras 40 miljoner liter must i december.

 • Glögg

  Sekelskiftet var den tid då julens andra stora dryck – glöggen – gick från att vara dåligt vin som med hjälp av kryddor kunde drickas ändå (och året runt) till en dryck som främst skulle konsumeras kring jul. Idag dricker svenskarna kring fem miljoner liter glögg till jul och ingen juletid är komplett utan den. Testa detta smarriga recept på glögg!

 • Julöl

  Julölen är den verkliga långköraren som högtidsdryck under vintern. Den ska ha anor från vikingatiden, för redan då drack man nämligen kryddad öl. Den moderna, fabrikstillverkade julölen introducerades däremot först 1898 av Falcon. Nuförtiden finns julöl för alla smaker, från IPA till ale och lager, vilket reflekterar det samtida intresset för andra ölsorter och mindre bryggerier.
   

 • Mumma

  Mumma är en juldryck som vi i Sverige känt till sedan 1500-talet och som har gett upphov till begreppet ”smaka mumma” – att något smakar mycket gott. Även om kardemumma ofta används i mumma så kommer namnet istället från en sorts tysk öl som bryggdes på 1400-talet. Med tiden blev mumma benämning på en sötad blandning av starkvin och öl, men kan idag även innehålla must, starksprit och sockerdricka. Även mumma brukar i dessa tider piffas till med pomeransskal och kryddnejlika, för julens drycker är helt enkelt kryddstarka! Här hittar du ett gott recept på Mumma.

Goda recept på juldrycker

Vad sägs om en glöggsangria eller värmande julkaffe i vinterrusket? Vi bjuder på recpet med några riktigt goda varianter av klassiska juldrycker!

 • Lingon tonic

  Lingon tonic

  Betyg 4.6 av 5.
  14 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Testa att göra egen tonic! Läskande och bubblig dryck med smak av lingon och beska från grapefruktskal. Avnjut precis som den är tillsammans med is eller blanda med gin för en god drink. Skål!

  Lingon tonic
 • Julkaffe

  Julkaffe

  Betyg 3.9 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Bjud på en värmande kopp nybryggt kaffe med smak av jul! Kryddor som kanel och kardemumma ger detta julkaffe sin unika karaktär. Vispad grädde på toppen och gärna en kanelstång som dekoration gör julkaffet komplett.

  Julkaffe
 • Glöggsangria med granatäpple

  Glöggsangria med granatäpple

  Betyg 4.9 av 5.
  22 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.

  Sangria har du kanske druckit förut. Men har du hört talas om glöggsangria? En julig variant på sangria där vin, glögg, apelsinjuice, granatäpple och fruktsoda blandas till en magisk juldrink. Perfekt som törstsläckare på säsongens glöggmingel!

  Glöggsangria med granatäpple
 • Virgin glöggdrink

  Virgin glöggdrink

  Betyg 5 av 5.
  2 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Är du trött på varm glögg med russin och mandel? Gör en festlig alkoholfri drink på den kryddiga drycken istället! Blanda kall glögg med tonic och färskpressad citronjuice för en fräsch och julig drink till glöggminglet.

  Virgin glöggdrink
 • Eggnog med apelsin

  Eggnog med apelsin

  Betyg 4.7 av 5.
  14 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Gör eggnog i jul! En krämig, söt och fluffig juldrink som värmer skönt i vinterkylan. Den klassiska högtidsdrycken görs på mjölk, grädde och äggula med vanilj och kanel. Här smaksätter vi den dessutom med rivet apelsinskal.

  Eggnog med apelsin
 • Juldalgona

  Juldalgona

  Betyg 2.9 av 5.
  9 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Vad passar bättre till säsongens mys än en värmande och julig variant av den populära snabbkaffedrinken? Vår juldalgona bjuder på lika härligt kaffefluff som originalet kombinerat med klassiska julsmaker som kanel och kardemumma. Toppa med hasselnötter och torkad apelsin för den rätta känslan.

  Juldalgona
 • Isad äggtoddy tiramisu

  Isad äggtoddy tiramisu

  Betyg 4.2 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Äggtoddy är en dryck som signalerar julstämning och består av äggulor, socker, mjölk och sprit. I detta recept blandar vi ner marsalavin, ett härligt och fruktigt starkvin, och kaffe i en äggtoddy inspirerad av tiramisu.

  Isad äggtoddy tiramisu
 • Toffee coffee – Kaffe med karamell

  Toffee coffee – Kaffe med karamell

  Betyg 4.5 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  En smörig och krämig variant av caffe latte med smak av karamell. Syndigt god kaffedrink smaksatt med dulce de leche och flingsalt. Tillsätt mörk rom eller apelsinskal för en extra twist.

  Toffee coffee – Kaffe med karamell
 • Hot buttered rum – Smörig romdrink

  Hot buttered rum – Smörig romdrink

  Betyg 4.3 av 5.
  9 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Hot buttered rum är en populär värmande drink med rom och smör. Vackert gyllene, smörig och med toner av kanel, muskot och kryddnejlika är denna drink magi efter en dag i vinterkylan.

  Hot buttered rum – Smörig romdrink
 • Varm choklad med hasselnötskräm

  Varm choklad med hasselnötskräm

  Betyg 4 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En kopp rykande varm choklad är aldrig fel och passar såväl stora som små. Här har vi smaksatt den varma drycken med hasselnötskräm för en lyxigare och djupare smak. Toppa med vispad grädde och njut!

  Varm choklad med hasselnötskräm
 • Vin chaud

  Vin chaud

  Betyg 4.5 av 5.
  2 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Vin chaud påminner om glögg och betyder varmt vin på franska. I det varma vinet tillsätts ofta olika kryddor och i detta recept har drycken fått smak av kanel, kryddnejlikor, citron och äppelmust.

  Vin chaud

Artiklar (1564)

Älskade klassiker

Julbordets favoritrecept

Inget julbord utan julskinka, sill, lutfisk, köttbullar, prinskorv och Janssons!

Matskola!

Knäck med mandel

Läckert söt och härligt seg. Här visar vi hur du kokar den perfekta knäcken!

Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.

God jul!

Annorlunda julmat

Vi inspirerar dig till att laga ett julbord med klassiska julrätter med en twist.