Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Tips: alla smarriga
recept på juldryck!
Must, öl och glögg är självklara element till julen. Men hur kommer det sig att det är just dessa drycker vi häller i glasen i juletid?
Julmusten skapades 1910 av Robert Roberts och hans son Harry och var tänkt som ett alkoholfritt alternativ till öl – faktum är att den till och med kallades julöl från början. Sirapen tillverkas fortfarande av AB Roberts i Örebro och säljs sedan till olika läsktillverkare som gör den julmust vi köper i affären. Receptet är extremt hemligt, endast tre personer känner till det, men är baserat på en tysk essens som Harry hittade under en researchresa där. I Sverige konsumeras 40 miljoner liter must i december.
Sekelskiftet var den tid då julens andra stora dryck – glöggen – gick från att vara dåligt vin som med hjälp av kryddor kunde drickas ändå (och året runt) till en dryck som främst skulle konsumeras kring jul. Idag dricker svenskarna kring fem miljoner liter glögg till jul och ingen juletid är komplett utan den. Testa detta smarriga recept på glögg!
Julölen är den verkliga långköraren som högtidsdryck under vintern. Den ska ha anor från vikingatiden, för redan då drack man nämligen kryddad öl. Den moderna, fabrikstillverkade julölen introducerades däremot först 1898 av Falcon. Nuförtiden finns julöl för alla smaker, från IPA till ale och lager, vilket reflekterar det samtida intresset för andra ölsorter och mindre bryggerier.
Mumma är en juldryck som vi i Sverige känt till sedan 1500-talet och som har gett upphov till begreppet ”smaka mumma” – att något smakar mycket gott. Även om kardemumma ofta används i mumma så kommer namnet istället från en sorts tysk öl som bryggdes på 1400-talet. Med tiden blev mumma benämning på en sötad blandning av starkvin och öl, men kan idag även innehålla must, starksprit och sockerdricka. Även mumma brukar i dessa tider piffas till med pomeransskal och kryddnejlika, för julens drycker är helt enkelt kryddstarka! Här hittar du ett gott recept på Mumma.
Vad sägs om en glöggsangria eller värmande julkaffe i vinterrusket? Vi bjuder på recpet med några riktigt goda varianter av klassiska juldrycker!