Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Lantpaté med pistagenötter

Den här lantpatén görs på kycklinglever, kalvfärs och rimmat fläsk. Pistagenötter ger både en spännande smak och välkommen konsistensbrytning. Servera gärna med cumberlandsås!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina levern om den är fryst. Låt den rinna av i ett durkslag.
  2. Mortla enbär och torra kryddor fint. Skala och riv vitlöken.
  3. Skär bort ev. svål på fläsket. Skär det och levern i små bitar, ca 1/2x1/2 cm.
  4. Blanda kalvfärsen ordentligt med saltet så att färsen binder och blir fast i konsistensen. Tillsätt äggen och arbeta färsen ordentligt tills den binder äggen.
  5. Blanda ner lever, fläsk, kryddor, vitlök, vin, grädde och pistagenötter.
  6. Sätt ugnen på 125°C.
  7. Lägg ett tillklippt bakplåtspapper (detta för att de ska lossna ur formen) i botten på 2 paté- terrine- eller brödformar som rymmer ca 1 1/2  liter (för 30 port). Lägg färsen i formarna och packa den så att det inte blir några luftbubblor.
  8. Sätt formarna mitt i ugnen ca 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är 72°C. Häll av vätskan från formarna och låt patén kallna. Låt den gärna stå minst 1 dag i kylskåp innan servering.
  9. Till servering: Skiva- och servera patén med picklad rödlök, cornichons, bröd och cumberlandsås.

För alla

Fri från gluten.
Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips

Det går utmärkt att frysa patén!

Ingredienser

Portioner: 30
  • 450 g färsk eller fryst kycklinglever
  • 20 enbär
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad salvia
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 tsk mald svartpeppar från kvarn
  • 3 vitlöksklyftor
  • 250 g skivat rimmat fläsk
  • 500 g kalvfärs
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 ägg
  • 1 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl pistagenötter (2 dl motsvarar ca 90 g)
Till servering
  • cornichons
  • bröd
  • cumberlandsås
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 505 kJ / 121 kCal