Risgrynsgröt
![Risgrynsgröt](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_233837/cf_259/risgrynsgrot.jpg)
Risgrynsgröt är en given klassiker under vinterhalvåret. Låt gröten koka 30-40 minuter och servera med kanel och mjölk. Tomtegröten värmer gammal som ung och smakar lika gott till frukost som lunch och middag.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021
![Risgrynsgröt](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_233837/cf_259/risgrynsgrot.jpg)
Ingredienser
4 portioner
2 dl grötris (rundkornigt ris)
4 dl vatten
1 kanelstång
1/2 tsk salt
ca 7 - 7 1/2 dl mjölk
ev socker
Till servering
mjölk
kanel
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1465 KJ / 350 kCal
Fett9 g
Salt2 g
Kolhydrater53 g
Protein13 g
Kommentarer
Mitt tips som aldrig ger mig bränd gröt är att röra konstant från det att man slår i mjölken tills dess gröten är klart OCH låg värme från det att den kokat upp. Rör rör rör Dessutom skölja igenom riset i kallt vatten tre omgångar innan man använder det. Alltid. Tills vattnet är nästan klart .
Hanna
2024-01-11Använder detta recept varje jul. Enkelt och gott. Jag har flera kanelstänger samt socker och lite vaniljsocker i (mest för godare doft både vid tillagning och uppvärmning). Ska göra en till sats nu för jag hade nästan en liter mjölk som var påväg att gå ut i datum.
Inga ulrika
2024-01-01Blev toppen! Jag hade inget socker i, och förstår nu hur söt köpt gröt är! Körde dubbelt recept och hade 1 liter mjölk och 0,5 liter grädde, samt värmde upp mjölken separat först som tipsas om i kommentarerna. Ingen bränd gröt!
Priscilla
2023-12-23