Risgrynsgröt

Risgrynsgröt är en given klassiker under vinterhalvåret. Låt gröten koka 30-40 minuter och servera med kanel och mjölk. Tomtegröten värmer gammal som ung och smakar lika gott till frukost som lunch och middag.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021

Ingredienser
4 portioner
2 dl grötris (rundkornigt ris)
4 dl vatten
1 kanelstång
1/2 tsk salt
ca 7 - 7 1/2 dl mjölk
ev socker
Till servering
mjölk
kanel
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1465 KJ / 350 kCal
Fett9 g
Salt2 g
Kolhydrater53 g
Protein13 g
Kommentarer
Hade lite kondenserad mjölk kva tom jag skrapade ned. Ca en msk. Himmelskt
Christina
2023-12-03Jag värmer mjölken i en gryta bredvid. Däri lägger jag kanelstänger, smör och salt. Enkelt sätt att smaka av salthalten. När mjölken är varm blir det ingen ”chock” i botten på grytan när man häller i mjölken och det börjar koka nästan direkt, och man kan reglera värmen snabbt. Ett enklare sätt att hålla koll så mjölken inte bränner fast
Victoria
2023-12-03Jag kan tipsa hur man inte "bränner" mjölken. Efter att riset är kokt i vatten och man häller på mjölken så låter jag det koka upp riktigt under omrörning. Så fort det kokar ordentligt (rör HELA tiden) så stänger jag av plattan och fortsätter röra tills det lugnar sig. Sedan tar jag kastrullen från plattan och lindar in hela kastrullen de sista 30 min i en handduk. Lyfter enbart för att röra halva tiden sedan lindar man in kastrullen igen. Voila en som annars bränner allt det blev PERFEKT resultat. Tips ifrån min gammla pappa på 71 år.
Anna
2023-10-29