Vörtbröd

En kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.

Ingredienser
2 bröd
25 g färsk jäst
25 g smör
1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
1 dl kvarg (10%)
1/2 dl mörk sirap eller brödsirap
75 g vörtmix (malen kryddblandning)
2 tsk salt
5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)
5 1/2 dl vetemjöl special (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g)
Gör så här
00:10:00
00:45:00
00:30:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per bröd, utan tillsatt russin.
Energi5754 KJ / 2034 kCal
Fett21.6 g
Kolhydrater270.7 g
Protein43.7 g
Kommentarer
Mycket gott vörtbröd. Tog 50 g jäst och 1 tsk salt. Degen jäste dåligt men efter första jäsningen la jag de utbakade bröden i formar i "luckan" under ugnen. Jäste då fint och blev sedan höga och fina när de bakades i ugnen. Blev inte för sött som jag annars tycker att många vörtbröd lätt blir.
Gun
2024-12-23Går det att kalljäsa dessa över natten?
Kate
2024-12-10Hej Kate! Oj det har vi inte provat. Det brukar gå att kalljäsa om man använder kall degvätska. Men som sagt, det har vi inte provat. Hör gärna av dig om du provar, Lycka till! Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-12-10Tog 50 g jäst och inget salt, utifrån tidigare kommentarer. Har ingen bakmaskin men knådade för hand i nästan tio minuter. Gräddade längst ner i ugnen längre än 30 minuter, var svårt att avgöra när bröden var klara, men mätte med en stektermometer till 95 grader innuti. Blev gott!
Elin
2022-12-19