Vörtbröd

Betyg 4.2 av 5.64 personer har röstat
Receptet har 20 kommentarer
Vörtbröd

En kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.

Vörtbröd

Ingredienser

2 bröd
25 g färsk jäst
25 g smör
1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
1 dl kvarg (10%)
1/2 dl mörk sirap eller brödsirap
75 g vörtmix (malen kryddblandning)
2 tsk salt
5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)
5 1/2 dl vetemjöl special (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g)

Gör så här

00:10:00
00:45:00
00:30:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.64 personer har röstat

Kommentarer

Mycket gott vörtbröd. Tog 50 g jäst och 1 tsk salt. Degen jäste dåligt men efter första jäsningen la jag de utbakade bröden i formar i "luckan" under ugnen. Jäste då fint och blev sedan höga och fina när de bakades i ugnen. Blev inte för sött som jag annars tycker att många vörtbröd lätt blir.

Gun

2024-12-23

Går det att kalljäsa dessa över natten?

Kate

2024-12-10

Hej Kate! Oj det har vi inte provat. Det brukar gå att kalljäsa om man använder kall degvätska. Men som sagt, det har vi inte provat. Hör gärna av dig om du provar, Lycka till! Hälsningar Niclas

Redaktionen

2024-12-10

Tog 50 g jäst och inget salt, utifrån tidigare kommentarer. Har ingen bakmaskin men knådade för hand i nästan tio minuter. Gräddade längst ner i ugnen längre än 30 minuter, var svårt att avgöra när bröden var klara, men mätte med en stektermometer till 95 grader innuti. Blev gott!

Elin

2022-12-19

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat per bröd, utan tillsatt russin.
Energi5754 KJ / 2034 kCal
Fett21.6 g
Kolhydrater270.7 g
Protein43.7 g

Testa liknande recept

Vörtbröd med pomerans och ingefära
Betyg 3.4 av 5.28 personer har röstat
Receptet har 13 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Gotlandslimpa
Betyg 4.3 av 5.23 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Klassisk gotlandslimpa
Betyg 2.9 av 5.37 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Mustigt rågbröd
Betyg 2.5 av 5.405 personer har röstat
Receptet har 11 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Vörtbröd med russin
Betyg 4.5 av 5.150 personer har röstat
Receptet har 86 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Brytbröd med havre och råg
Betyg 4.1 av 5.136 personer har röstat
Receptet har 35 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad