Vörtbröd

57
17
Vörtbröd

En kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.

Vörtbröd

Ingredienser

2 bröd
25 g färsk jäst
25 g smör
1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
1 dl kvarg (10%)
1/2 dl mörk sirap eller brödsirap
75 g vörtmix (malen kryddblandning)
2 tsk salt
5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)
5 1/2 dl vetemjöl special (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g)

För alla

Innehåller gluten.
Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri kvarg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut kvarg mot mjölkproteinfri färskost eller Sour Supreme (innehåller soja).

Näringsvärdet är beräknat per bröd, utan tillsatt russin.

Receptet har uppdaterats nov 2020.

Gör så här

Tips

Blanda ner 1-2 dl russin i degen (för 2 bröd).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

57

Kommentarer

Rainer

2021-12-11

Mycket gott! Nästa gång får det med russin.

Mats

2021-11-28

Kör det nu, modifierat i bakmaskin. Porter, långfil och lite kardmumma + 1 farinsocker/2 mörk sirap. Nästa försök blir med julmust/porter. Spännande! Bakmaskin är guld! Köper aldrig mer bröd! Det blir inte billigare! Men det är skitkul!

Eva

2021-11-03

Slängde mitt bröd, alldeles för salt! Synd, då mitt brödet var luftigt och fint. Om man använder Santa Marias Vörtmix behövs inget salt, då det redan finns i Vörtmixen. Följde receptet, men skulle väl ha läst innehållsförteckningen på Santa Marias Vörtmix-påse. Eva

Näringsvärde per portion

Energi 5754 KJ / 2034 kCal
Fett 21.6 g
Kolhydrater 270.7 g
Protein 43.7 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept

Grov yoghurtlimpa
Gotlandslimpa
Tyskt fullkornsbröd
Klassisk gotlandslimpa