Vörtbröd

Betyg 4.2 av 5.
63 personer har röstat
19
Vörtbröd

En kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.

Vörtbröd

Ingredienser

2 bröd
25 g färsk jäst
25 g smör
1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
1 dl kvarg (10%)
1/2 dl mörk sirap eller brödsirap
75 g vörtmix (malen kryddblandning)
2 tsk salt
5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)
5 1/2 dl vetemjöl special (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g)

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
63 personer har röstat

Kommentarer

Går det att kalljäsa dessa över natten?

Kate

2024-12-10

Hej Kate! Oj det har vi inte provat. Det brukar gå att kalljäsa om man använder kall degvätska. Men som sagt, det har vi inte provat. Hör gärna av dig om du provar, Lycka till! Hälsningar Niclas

Redaktionen

2024-12-10

Tog 50 g jäst och inget salt, utifrån tidigare kommentarer. Har ingen bakmaskin men knådade för hand i nästan tio minuter. Gräddade längst ner i ugnen längre än 30 minuter, var svårt att avgöra när bröden var klara, men mätte med en stektermometer till 95 grader innuti. Blev gott!

Elin

2022-12-19

Mycket gott! Nästa gång får det med russin.

Rainer

2021-12-11

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat per bröd, utan tillsatt russin.
Energi5754 KJ / 2034 kCal
Fett21.6 g
Kolhydrater270.7 g
Protein43.7 g

Testa liknande recept

Vörtbröd med pomerans och ingefära
Betyg 3.3 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Mandel- och pomeransbröd
Betyg 3.4 av 5.
38 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grov yoghurtlimpa
Betyg 3.4 av 5.
30 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Snabba vörtbrödet
Betyg 4 av 5.
69 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tyskt fullkornsbröd
Betyg 3.2 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gotlandslimpa
Betyg 4.2 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga