Vörtbröd

En kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.

Ingredienser
2 bröd
25 g färsk jäst
25 g smör
1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
1 dl kvarg (10%)
1/2 dl mörk sirap eller brödsirap
75 g vörtmix (malen kryddblandning)
2 tsk salt
5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)
5 1/2 dl vetemjöl special (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g)
För alla
Innehåller gluten.
Fri från ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri kvarg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut kvarg mot mjölkproteinfri färskost eller Sour Supreme (innehåller soja).
Näringsvärdet är beräknat per bröd, utan tillsatt russin.
Receptet har uppdaterats nov 2020.
Gör så här
Tips
Blanda ner 1-2 dl russin i degen (för 2 bröd).
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi5754 KJ / 2034 kCal
Fett21.6 g
Kolhydrater270.7 g
Protein43.7 g
Kommentarer
Tog 50 g jäst och inget salt, utifrån tidigare kommentarer. Har ingen bakmaskin men knådade för hand i nästan tio minuter. Gräddade längst ner i ugnen längre än 30 minuter, var svårt att avgöra när bröden var klara, men mätte med en stektermometer till 95 grader innuti. Blev gott!
Elin
2022-12-19Mycket gott! Nästa gång får det med russin.
Rainer
2021-12-11Kör det nu, modifierat i bakmaskin. Porter, långfil och lite kardmumma + 1 farinsocker/2 mörk sirap. Nästa försök blir med julmust/porter. Spännande! Bakmaskin är guld! Köper aldrig mer bröd! Det blir inte billigare! Men det är skitkul!
Mats
2021-11-28