Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Vörtbröd

(36)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

En kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
  • 25 g färsk jäst
  • 25 g smör
  • 1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
  • 1 dl kvarg (10%)
  • 1/2 dl mörk sirap eller brödsirap
  • 90 g vörtmix
  • 1 tsk salt
  • 5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)
  • 6 dl vetemjöl special (5-6 dl motsvarar ca 275-330 g)
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i köksmaskinens bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vätskan och värm till fingervärme 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
  2. Blanda ner kvarg, sirap, vörtmix och salt. Tillsätt rågsikten och det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 10 minuter.  Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 45 min.
  3. Ta upp degen på en mjölad bänk. Arbeta ihop degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 2 bröd). Forma till avlånga bröd, ca 20 cm långa, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt bröden svalna på galler inlindad i bakduk.

För alla

Innehåller gluten.
Fri från ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfri kvarg.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut kvarg mot mjölkproteinfri färskost eller Sour Supreme (innehåller soja).

Näringsvärdet är beräknat per bröd, utan tillsatt russin.

Tips

Blanda ner 1-2 dl russin i degen (för 2 bröd).

Näringsvärde
Per portion

Energi
5754 kJ / 2034 kCal
Läs mer om näringsvärden