UNDER 45 MIN | Medel

Lutfisk med vit sås

Att äta lutfisk med vit sås är en tradition för många och brukar vara ett ett välkommet inslag bland julens alla rätter. Till lutfisken passar det att servera ärtor och gärna kokt potatis. Grovkrossad kryddpeppar blir en extra smakhöjare.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lutfisk: Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem i en ugnsform. Strö över salt. Täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen ca 30 minuter.
  3. Sås: Smält smöret och tillsätt mjölet, vispa till en jämn och fast smet. Rör i mjölk och grädde. Koka upp.
  4. Koka såsen under omrörning i 5 minuter. Tillsätt salt och peppar.
  5. Serveringsförslag: Servera lutfisken med sås och tillbehör.
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.

För alla

Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och grädde.

 

Ingredienser

Portioner: 6
Lutfisk
  • ca 1 kg lutfisk (urvattnad)
  • 1 tsk salt
Sås
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Serveringsförslag
  • ärter
  • smält smör
  • grovkrossad kryddpeppar
  • kokt potatis

Näringsvärde
Per portion

Energi 1238 kJ / 295 kCal