Bild laddas
Snabb metod!

Snabbgravad lax - med mer smak

Vi avslöjar hur du får perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Tips: Se vårt grundrecept på snabbgravad lax.

Snabbgrava din lax 

Den klassiska metoden att grava lax har hängt med sedan förra sekelskiftet. Salt, socker och kryddor strös mellan två rejäla laxfiléer, som sedan får ligga i kylen i två dygn och vändas några gånger.

 • Förenkla gravningsprocessen

  Vi har hittat ett sätt att förenkla och snabba på gravningsprocessen och samtidigt förhöja smaken, så att laxen verkligen får en tydlig smak av kryddningen. Grundreceptet, och några av de smaksatta varianterna, hittar du bland receptlänkarna nedan.

 • Snabbgrava laxen

  Vid testerna utgick vi från laxbitar på 500 gram. Till den mängden räcker en marinad bestående av 1 deciliter vatten, eller annan vätska, 2 matskedar socker och 2 matskedar salt. 

  Vi provade olika gravningstider, allt från en timme upp till två dygn. Smakpanelen kom överens om att fyra timmar är optimalt. Då får laxen en mild men tydlig gravad karaktär och textur, men är ändå något mjukare och saftigare än klassisk gravlax. Att den snabbgravade laxen blir saftigare är inte så konstigt om man ser till vikttappet. Redan efter fyra timmar har den klassiska gravlaxen tappat fem gånger så mycket vätska som den snabbgravade.

 • Sätt smak på gravlaxen

  Att använda en gravningsmarinad i stället för torrkryddning öppnar upp nya möjligheter för den som vill sätta egen smak på laxen. Vi provade att ersätta vattnet med allt från blåbärssaft, kaffe (förvånansvärt gott!) och sake till öl, äppelmust och gin. De olika vätskorna kombinerades med kryddor och andra smaksättare på längden och tvären. 

  Målet med alla smaksättare var att de verkligen skulle ge karaktär till den snabbgravade laxen. Till slut kvarstod sex smaksättningar som matchades med varsin smaksatt majonnäs.

 • Bäst att äta direkt

  Snabbgravning förlänger inte hållbarheten på fisken som när man gravar på vanligt sätt. Så det är viktigt att den hanteras som rå, även efter gravningen. Grava bara en så stor bit som du tror går åt. Blir det lax över håller den någon dag till i kylen. 

  Rå fisk kan innehålla parasiter, och därför råder Livsmedelsverket att den ska ligga i frysen i tre dygn innan den ska gravas. Det rådet gäller dock inte för odlad lax, eftersom risken att den ska innehålla parasiter är mycket liten.

Matskola

Grava egen lax

Vi visar steg för steg hur du gravar lax.
Bild laddas
Matskola

Laga fisk på olika sätt

Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.
Bild laddas
Vi testar!

Gräddkola utan mjölk

Vi har testat att göra kola på växtbaserad grädde, se resultatet!
Bild laddas
Vi testar!

Kola med olika alternativ till socker

Vi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Bild laddas
Matskola

Lägga in sill - så gör du

Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Bild laddas
Vi testar

Den bästa gräddkolan

Efter drygt 30 kolakok kan vi presentera julens bästa gräddkola.
Bild laddas

5 köttbullar - läsarnas bästa

Fem goda recept som du verkligen borde prova.
Bild laddas
Silltopplista!

Godaste sillen för alla högtider!

Botanisera bland våra mest välbesökta sillrecept och hitta din favorit till högtiderna!
Bild laddas
Fina fisken!

5 finfina fiskrecept

Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé
Bild laddas