ÖVER 60 MIN | Medel

Champinjonpastej på bakad rotselleri med pistagenötter

En festlig vegetarisk rätt där champinjonpastejens mjuka och behagliga smak gifter sig med rotsellerins söta nötaktighet. Rostade pistagenötter blir pricken över i:et.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150˚C.
  2. Selleri: Skär sellerin i ca 1 cm tjocka skivor och skala dem. Pensla med olivolja och krydda med salt och peppar på båda sidorna.
  3. Lägg selleriskivorna på en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 1 timme. Vänd selleriskivorna varje kvart.
  4. Champinjonpastej: Skala lök och vitlök, hacka löken och skiva vitlöken. Ansa och skiva svampen.
  5. Stek svamp, lök och vitlök i oljan tills det får fin färg. Blanda i vinägern. Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem och låt rinna av.
  6. Mixa svamp och lök tillsammans med kikärtorna till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Häll upp krämen i en spritspåse.
  7. Garnering: Rosta nötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem.
  8. Skär munsbitar av selleriskivorna. Spritsa på champinjonpastejen, strö på pistagenötter och garnera med persilja.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Spara en champinjon och skiva tunt för att garnera med.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1/2 liten rotselleri
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
Champinjonpastej
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g kastanjechampinjoner
  • 1 dl rapsolja
  • 2 tsk balsamicovinäger
  • 1 1/2 dl kokta kikärter
Garnering
  • 1 dl skalade pistagenötter
  • 1 kruka persilja

Näringsvärde
Per portion

Energi 929 kJ / 222 kCal