Planera

Laga julmat i förväg och frys in

Kan jag frysa in julskinka, Jansson, sylta, köttbullar och lax? Här hjälper vi dig att planera dina inköp inför jul så att du, dels minskar trängseln i butikerna och dels får tid över till annat!

Vilken julmat kan jag laga innan jul?

Här ger vi tips på och listar julmat som du enkelt kan frysa in (eller bara bevara i kylen) och därmed handla och laga i lugn och ro långt innan den stundande högtiden. När du vill få tid över till annat! 

 • Frysa in julskinka

  Julskinka, har lång hållbarhet. Om du vill kan du ha den i kylen, men om du har ont om plats så går det lika bra att slänga in den i frysen. Tänk bara på att du inte ska griljera den innan, utan det fixar du ett par dagar innan julafton. 

  Se våra recept på julskinka.

 • Frysa in Janssons frestelse

  Det funkar bra att  frysa in Jansson. Ett tips är att du kan ha i en skvätt grädde och lite extra ströbröd när det är dags att värma den. Då blir den godare! 

  Se våra recept på Janssons frestelse.

 • Frysa in pajer

  Det går hur bra som helst att frysa in paj. Gör pajerna i förväg och så tjoff in i frysen.

  Se alla våra recept på paj.

 • Frysa in revbensspjäll

  Det går utmärkt. Men frys in revbensspjällen råa och sedan när det är dags för julafton så steker du på dem med alla goda kryddor och den goda glazen. Det fina med revbensspjäll är att de håller länge så ofta går det bra att förvara dem i kylskåpet. 

  Se recept på våra godaste revbenspjäll.

 • Frysa in lax

  Gravad lax går bra att frysa. Tänk bara på att grava den först och sedan stoppar du in den i frysen. När det är dags att äta så plockar du fram den och skivar den när laxen är halvtinad. På så sätt får du finare skivor. Varmrökt lax kan du också frysa och sedan tinar du den i kylskåpet. När det kommer till inkokt lax blir det bättre om du fryser in den rå och sedan kokar du in den dagen innan julafton. 

  Vill du lära dig att grava lax? Så här gör du!

 • Frysa in köttbullar

  Det går toppen att frysa in köttbullar oavsett om de är vegetariska eller inte. Det som är viktigt att komma ihåg är att använda mycket smör i pannan och att du värmer dem långsamt. Annars finns risken att de blir torra. Och ingen gillar en torr bulle...

  Se alla våra recept på köttbullar.

  Tips: Bästa vegetariska julköttbullarna, så gör du!

 • Frysa in sill

  Sill behöver du inte frysa in. Köp den nu så håller den till jul om du förvarar den i kylskåpet. Om du vill lägga in egen sill så kan du köpa den nu och så lägger du in den cirka fem dagar innan julafton.

  Se alla våra recept på sill.
  Lägga in egen sill, så gör du!

 • Sallader till jul

  Planera och köp hem det som håller länge i kylen. Det som är lite sämre hållbarhet på får man köpa närmare inpå. Här gäller det att planera. Säg att det är en sallad med grönkål, äpple, valnötter och silverlök. Då köper du allt förutom grönkålen.

  Se alla våra recept på sallader till jul.

 • Frysa in lutfisk

  Lutfisk har lång hållbarhet. Lägg in lutfisken i sin förpackning i kylen och så tillagar du den på julafton. Det går också fint att frysa in den.

  Se vårt recept på lutfisk, ärtor och bacon.

 • Rödbetssallad

  Här beror det ju lite på vad du tänker ha i din rödbetssallad. Rödbetorna och majonnäsen kan du köpa långt innan och de andra ingredienserna lite närmare jul.

  Se recept på rödbetssallad.

 • Frysa in sylta

  Absolut, du kan frysa in sylta, men precis som mycket annat på julbordet, så har den lång hållbarhetstid så det går också bra att ha den i kylskåpet.

 • Frysa in julgodis

  Jaharå! Julgodis kan du göra långt i förväg och sedan stoppa in frysen. 

  Se recepttips på enkelt julgodis.

 • Frysa in julvört

  Om det är något som passar utmärkt i frysen så är det julvört.

  Låt oss tipsa om recept på vörtbröd med surdeg.

 • Frysa in saffransbröd

  Saffransbröd passar perfekt att frysa in. 

  Se alla våra recept på lussebullar.

 • Frysa in ost

  Ost ska man inte frysa in. Varför då? Jo för att fryst ost lätt blir smulig. Däremot så håller ju ost superlänge i kylskåpet så det går utmärkt att köpa julens ostar långt i förväg.

 • Knäckebröd

  Knäckebröd är ju långbarhetens urmoder. Det går alltså utmärkt att köpa julknäcket långt i förväg.

  Baka eget knäcke? Kolla in detta recept på julknäcke med kardemumma.

 • Ägg

  Håller länge så köp dina ägg redan nu.

 • Frysa in räkor

  Ja men visst! Köp till exempel frysta räkor och plocka fram på julaftons morgon.

Artiklar (1558)

Inget för torrbollar!

Baka med majonnäs

Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.