Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Köttbullar (grundrecept)

Precis lagom saftiga med god och gräddig smak. Det är vad du får om du följer detta recept på klassiska köttbullar – noga provlagat med målet att kora den allra bästa. Den vågade twistar till det med torkad svamp, ansjovis och kakao – eller vin och leverpastej!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 50 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur.
  2. Fräs löken i smör i en stekpanna på medelvärme 3–4 minuter, tills den mjuknar.
  3. Tillsätt lök och färs i utdrygningen och blanda väl, men inte för länge – då finns risk att färsen blir seg.
  4. Forma smeten till ca 50 st köttbullar (för grundreceptet, 50 st), gärna med oljade händer. Beräkna knappt 1 msk smet till varje bulle.
  5. Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme 7–8 minuter, eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C.

För alla 

För alla gäller endast grundreceptet, ej smaksättningarna.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut fiberhavregryn mot ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde, vatten eller kolsyrat vatten. Stek i laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt, alternativt används vatten eller kolsyrat vatten. Stek i mjölkproteinfritt matfett eller i enbart olja.

Näringsberäkningen är per st.

Förslag på smaksättningar (till 1 sats köttbullar, grundrecept)

  • Torkad svamp
    Mixa grädden med 30 g torkad svamp (t ex kantarell, trattkantarell eller svart trumpet) till en slät smet med stavmixer eller i
    en liten matberedare. Blanda svampsmeten med havregryn, potatismjöl, salt och peppar och följ sedan grundreceptet i övrigt.
  • Vin & leverpastej
    Byt ut 1/2 dl av vispgrädden mot rött vin. Blanda ner 50 g bredbar leverpastej tillsammans med löken och nötfärsen i utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.
  • Ansjovis & kakao
    Tillsätt 2 tsk kakao, 4 hackade ansjovisfiléer och 3 tsk ansjovisspad till utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.

Ingredienser

Portioner: 50 st
  • 3/4 dl fiberberikade havregryn
  • 4 tsk potatismjöl
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 krm salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 500 g nötfärs
  • rapsolja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 164 kJ / 39 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer