Köttbullar (grundrecept)
.jpg)
Precis lagom saftiga med god och gräddig smak. Det är vad du får om du följer detta recept på klassiska köttbullar – noga provlagat med målet att kora den allra bästa. Den vågade twistar till det med torkad svamp, ansjovis och kakao – eller vin och leverpastej!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021
.jpg)
Ingredienser
ca 40 st
3/4 dl havregryn
4 tsk potatismjöl
1 1/2 dl vispgrädde
3 krm salt
3 krm svartpeppar
2 msk finhackad gul lök
1 msk smör (+ extra till stekning)
500 g nötfärs
rapsolja
För alla
För alla gäller endast grundreceptet, ej smaksättningarna.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj havregryn framställda på ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt, alternativt används vatten eller kolsyrat vatten. Stek i mjölkproteinfritt matfett eller i enbart olja.
Näringsberäkningen är per st.
Gör så här
Tips
Förslag på smaksättningar (till 1 sats köttbullar)
Torkad svamp: Mixa grädden med 30 g torkad svamp (t ex kantarell, trattkantarell eller svart trumpet) till en slät smet med stavmixer eller i en liten matberedare. Blanda svampsmeten med havregryn, potatismjöl, salt och peppar och följ sedan grundreceptet i övrigt.
Vin & leverpastej: Byt ut 1/2 dl av vispgrädden mot rött vin. Blanda ner 50 g bredbar leverpastej tillsammans med löken och nötfärsen i utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.
Ansjovis & kakao: Tillsätt 2 tsk kakao, 4 hackade ansjovisfiléer och 3 tsk ansjovisspad till utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.
Torkad svamp: Mixa grädden med 30 g torkad svamp (t ex kantarell, trattkantarell eller svart trumpet) till en slät smet med stavmixer eller i en liten matberedare. Blanda svampsmeten med havregryn, potatismjöl, salt och peppar och följ sedan grundreceptet i övrigt.
Vin & leverpastej: Byt ut 1/2 dl av vispgrädden mot rött vin. Blanda ner 50 g bredbar leverpastej tillsammans med löken och nötfärsen i utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.
Ansjovis & kakao: Tillsätt 2 tsk kakao, 4 hackade ansjovisfiléer och 3 tsk ansjovisspad till utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi164 KJ / 39 kCal
Fett3 g
Salt0.1 g
Kolhydrater1 g
Protein2 g
Kommentarer
Jag använde älgfärs. Endast älgfärs kan bli lite torrt. Inte i detta fall. Jag blandade i ansjovis o kakao. Spännande blandning. Upplevde inte köttbullarna som torra. Jag kan verkligen rekommendera detta recept.
Anna
2021-12-21Skall pröva,
Monica
2017-01-18Enkelt och gott grundrecept på äggfria köttbullar. Själv gjorde jag stor sats och stekte dem i ugnen 240 grader ca 10 minuter.
Helene
2016-11-10