Köttbullar (grundrecept)

Betyg 4 av 5.
19 personer har röstat
3
Köttbullar (grundrecept)

Precis lagom saftiga med god och gräddig smak. Det är vad du får om du följer detta recept på klassiska köttbullar – noga provlagat med målet att kora den allra bästa. Den vågade twistar till det med torkad svamp, ansjovis och kakao – eller vin och leverpastej!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021

Köttbullar (grundrecept)

Ingredienser

ca 40 st
3/4 dl  havregryn
4 tsk  potatismjöl
1 1/2 dl  vispgrädde
3 krm  salt
3 krm  svartpeppar
2 msk  finhackad gul lök
1 msk  smör (+ extra till stekning)
500 g  nötfärs
rapsolja

För alla 

För alla gäller endast grundreceptet, ej smaksättningarna.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj havregryn framställda på ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt, alternativt används vatten eller kolsyrat vatten. Stek i mjölkproteinfritt matfett eller i enbart olja.

Näringsberäkningen är per st.

Gör så här

Tips

Förslag på smaksättningar (till 1 sats köttbullar)
Torkad svamp: Mixa grädden med 30 g torkad svamp (t ex kantarell, trattkantarell eller svart trumpet) till en slät smet med stavmixer eller i en liten matberedare. Blanda svampsmeten med havregryn, potatismjöl, salt och peppar och följ sedan grundreceptet i övrigt.

Vin & leverpastej: Byt ut 1/2 dl av vispgrädden mot rött vin. Blanda ner 50 g bredbar leverpastej tillsammans med löken och nötfärsen i utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.

Ansjovis & kakao: Tillsätt 2 tsk kakao, 4 hackade ansjovisfiléer och 3 tsk ansjovisspad till utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
19 personer har röstat

Kommentarer

Jag använde älgfärs. Endast älgfärs kan bli lite torrt. Inte i detta fall. Jag blandade i ansjovis o kakao. Spännande blandning. Upplevde inte köttbullarna som torra. Jag kan verkligen rekommendera detta recept.

Anna

2021-12-21

Skall pröva,

Monica

2017-01-18

Enkelt och gott grundrecept på äggfria köttbullar. Själv gjorde jag stor sats och stekte dem i ugnen 240 grader ca 10 minuter.

Helene

2016-11-10

Näringsvärde per portion

Energi164 KJ / 39 kCal
Fett3 g
Salt0.1 g
Kolhydrater1 g
Protein2 g

Testa liknande recept

Köttbullar med nöt- och fläskfärs
Betyg 3.9 av 5.
18 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Köttbullar i pitabröd med picklad gurka
Betyg 5 av 5.
4 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Bästa köttbullen
Betyg 3.7 av 5.
89 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Köttbullar med gröna linser och chimichurri
Betyg 4.5 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gammelmormors köttbullar
Betyg 3.5 av 5.
107 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Köttbullar med smak av lakritsrot och örter
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 30 min att tillaga