Köttbullar (grundrecept)

Betyg 4 av 5.
19 personer har röstat
3
Köttbullar (grundrecept)

Precis lagom saftiga med god och gräddig smak. Det är vad du får om du följer detta recept på klassiska köttbullar – noga provlagat med målet att kora den allra bästa. Den vågade twistar till det med torkad svamp, ansjovis och kakao – eller vin och leverpastej!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021

Köttbullar (grundrecept)

Ingredienser

ca 40 st
3/4 dl  havregryn
4 tsk  potatismjöl
1 1/2 dl  vispgrädde
3 krm  salt
3 krm  svartpeppar
2 msk  finhackad gul lök
1 msk  smör (+ extra till stekning)
500 g  nötfärs (gärna ICAs nötfärs 12%)
rapsolja

För alla

För alla gäller endast grundreceptet, ej smaksättningarna.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj havregryn framställda på ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt, alternativt används vatten eller kolsyrat vatten. Stek i mjölkproteinfritt matfett eller i enbart olja.

Näringsberäkningen är per st.

Gör så här

Tips

Förslag på smaksättningar (till 1 sats köttbullar)
Torkad svamp: Mixa grädden med 30 g torkad svamp (t ex kantarell, trattkantarell eller svart trumpet) till en slät smet med stavmixer eller i en liten matberedare. Blanda svampsmeten med havregryn, potatismjöl, salt och peppar och följ sedan grundreceptet i övrigt.

Vin & leverpastej: Byt ut 1/2 dl av vispgrädden mot rött vin. Blanda ner 50 g bredbar leverpastej tillsammans med löken och nötfärsen i utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.

Ansjovis & kakao: Tillsätt 2 tsk kakao, 4 hackade ansjovisfiléer och 3 tsk ansjovisspad till utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
19 personer har röstat

Kommentarer

Jag använde älgfärs. Endast älgfärs kan bli lite torrt. Inte i detta fall. Jag blandade i ansjovis o kakao. Spännande blandning. Upplevde inte köttbullarna som torra. Jag kan verkligen rekommendera detta recept.

Anna

2021-12-21

Skall pröva,

Monica

2017-01-18

Enkelt och gott grundrecept på äggfria köttbullar. Själv gjorde jag stor sats och stekte dem i ugnen 240 grader ca 10 minuter.

Helene

2016-11-10

Näringsvärde per portion

Energi164 KJ / 39 kCal
Fett3 g
Salt0.1 g
Kolhydrater1 g
Protein2 g

Testa liknande recept

Bästa köttbullen
Betyg 3.7 av 5.
89 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Köttbullar med nöt- och fläskfärs
Betyg 3.9 av 5.
18 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Köttbullar i pitabröd med picklad gurka
Betyg 5 av 5.
4 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Köttbullar med gröna linser och chimichurri
Betyg 4.5 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gammelmormors köttbullar
Betyg 3.5 av 5.
107 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Köttfärslimpa i ugn
Betyg 4.1 av 5.
30 personer har röstat
Under 45 min att tillaga