Välkommen till ett klassiskt svenskt julbord med julmat serverat enligt tradition – i sju turer! Från sill och strömming via småvarmt som revbensspjäll samt klassiska julköttbullar hela vägen till den söta avslutningen: juldesserter och julgodis.

Text Anna Hellsten Recept och urval Sofia Nilsson Set design Linnéa Salmén Matstyling Linda Lundgren Foto Roland Persson
Tips: Här hittar du alla våra recept till jul!

Historien bakom julbord i 7 turer

Det vi idag tänker på som ett klassiskt svenskt julbord är nu inte fullt så gammalt som många tror. Det är faktiskt bara 60 år sedan kocklegenden Tore Wretman återuppväckte det svenska smörgåsbordet på Operakällaren i Stockholm och i samband med det definierade julbordets fem så kallade turer. Numera delas mumsandet oftast upp i sju omgångar där ostar och godis fått egna rundor. Detta överflöd kan förstås tyckas smått vansinnigt – vi är gissningsvis rätt många som är jobbigt mätta redan efter varv tre. Men seden att festa loss över julhelgen började formas när Sverige var ett både fattigare och hungrigare land, och julen var för många familjer det tillfälle på året då man både såg till att bjuda så flott och stort man förmådde och också fick äta så mycket man orkade, av sånt som fläsk och lutfisk och smörtoppad korngrynsgröt och något för det gamla bonde-Sverige så exklusivt som färskt, mjukt bröd.

Julbordets 7 turer

  • TUR 1

    De traditionella turerna inleds med en tallrik olika sorters sill och kanske strömming, med tillbehör som knäckebröd och kokt potatis.

  • TUR 2

    Sedan är det dags att hugga in på fler fiskrätter. I andra turen samsas allt från lax, fiskpaté och skaldjur till de goda ägghalvorna.

  • TUR 3

    Den tredje turen består av kallskuret – kött eller vegetariska alternativ som serveras kalla. Det kan vara julskinka, griljerad rotselleri och paté.

  • TUR 4

    Börjar matkoman infinna sig? Lugn, vi är nu framme vid den sista matiga turen. Här finns köttbullar, Janssons frestelse, lutfisk och revbensspjäll.

  • TUR 5

    Innan den söta avslutningen är det dags för en salt dessert, valfria ostar med tillbehör som glöggkokta päron och färsk frukt.

  • TUR 6

    Äntligen dessert! Söta favoriter som ris à la Malta och en julig cheesecake blir ett perfekt avslut på det dignande julbordet.

  • TUR 7

    Julgodis är kronan på verket, här kan man hitta godsaker som knäck, kola, brända mandlar, mozartkulor och chokladtryffel.

Julens mat i kronologisk ordning

  • Tofusill med senap

    Tofusill med senap

    Letar du efter ett recept på vegansk sill? Gör tofusill som vegetariskt alternativ till julbordet! Skär bara tofu i bitar och blanda ner i en senapssås med dill så blir smakerna precis som klassisk senapssill.

    - Tofusill med senap

    Spara

  • Ingefärs- och citrussill

    Ingefärs- och citrussill

    Gör en smarrig inlagd sill med ingefära och citrus – den är lättlagad och blir en succé till jul, midsommar eller påsk. Servera ingefärssillen på julbordet eller midsommarlunchen med kokt potatis eller kanske på en bit knäckebröd?

    - Ingefärs- och citrussill

    Spara

  • Ört- och vitlöksgravad strömming

    Ört- och vitlöksgravad strömming

    Tycker du om gravad strömming? Då är detta recept på ört- och vitlöksgravad strömming något för dig! Grava den läckra strömmingen i en örtsås av basilika, dill, persilja, crème fraiche, majonnäs, dijonsenap och vitlök.

    - Ört- och vitlöksgravad strömming

    Spara

  • Laxröra med ost

    Laxröra med ost

    Gör en magiskt laxröra till julbord, midsommarlunch eller vårbuffé: blanda bara kallrökt lax med färskost, Västerbottensost, citronskal och gräslök. Servera sedan laxröran med knäckebröd eller mjukt bröd.

    - Laxröra med ost

    Spara

  • Hovmästarsås

    Hovmästarsås

    Klassisk hovmästarsås, perfekt att servera på traditionellt vis till gravad lax. Detta recept ger en extra smakrik och krämig konsistens. Såsen tillagas av dijonsenap, svensk senap, dill och vitvinsvinäger.

    - Hovmästarsås

    Spara

  • Ägghalvor med räkor och pepparrotskräm

    Ägghalvor med räkor och pepparrotskräm

    Dessa ägghalvor med räkor passar perfekt till både julbord, påsk och midsommar. Dessutom är det hur enkla som helst att göra: toppa bara kokta ägghalvor med pepparrotskräm, räkor och dill.

    - Ägghalvor med räkor och pepparrotskräm

    Spara

  • Ägghalvor med lax, kapris och citron

    Ägghalvor med lax, kapris och citron

    Ägghalvor till jul, midsommar och påsk är ett måste! Prova detta recept där varmrökt lax, smakrik kapris och frisk citron tillsammans med majonnäs blir en härlig röra att toppa ägghalvorna med.

    - Ägghalvor med lax, kapris och citron

    Spara

  • Gravad lax med pepparrot

    Gravad lax med pepparrot

    Gör egen gravad lax med smak av pepparrot och servera den hemgravade laxen till jul, midsommar eller påsk. Den peppriga laxen gör garanterat succé på årets alla högtider!

    - Gravad lax med pepparrot

    Spara

  • Vegansk julskinka av rotselleri

    Vegansk julskinka av rotselleri

    Vegansk julskinka av rotselleri är ett måste på varje grönsaksätares julbord. När man griljerat rotsellerin liknar den en julskinka, men smaken är helt annorlunda. När rotselleri bakas i ugn får den en härligt söt och nötig karaktär som är god till senapsgriljering.

    - Vegansk julskinka av rotselleri

    Spara

  • Julskinka med griljering

    Julskinka med griljering

    Det idealiska receptet om du tänkt göra en god och saftig skinka till jul. Denna julskinka med griljering är enkel att göra och ger dig den perfekta julskinkan som blir en klar succé på julbordet.

    - Julskinka med griljering

    Spara

  • Lantterrin med portvin och pistage

    Lantterrin med portvin och pistage

    En lyxig terrin med färska örter, kycklinglever och portvin. Fläskkarré skuren i små bitar ger terrinen en köttigare och fastare karaktär än en klassisk paté. Förbered gärna och förvara i frysen. Som klippt och skuren på julbordet!

    - Lantterrin med portvin och pistage

    Spara

  • Lutfisk med ärter och bacon

    Lutfisk med ärter och bacon

    Laga lutfisk i ugn med ärter, bacon och vit sås – en riktig klassiker på julbordet. Det knaperstekta baconet gör rätten komplett. Servera lutfisken med kokt potatis.

    - Lutfisk med ärter och bacon

    Spara

  • Julköttbullar

    Julköttbullar

    Julköttbullar är en klassiker på det svenska julbordet! Dessa goda köttbullar med kryddpeppar passar utmärkt till jul. Julköttbullarna är enkla att tillaga och smakar helt ljuvligt, vill du laga dem i förväg kan du tillaga dem i ugn.

    - Julköttbullar

    Spara

  • Karamellig brysselkål

    Karamellig brysselkål

    Denna brysselkål blir ett givet tillbehör till julbordet! Gör stekt brysselkål med smör och koka i en socker- och vinägerblandning som gör den härligt karamelliserad. Smaka av med salt och peppar och servera!

    - Karamellig brysselkål

    Spara

  • Revbensspjäll med ingefära och honung

    Revbensspjäll med ingefära och honung

    Laga revbensspjäll i ugn, här med tjocka revben, perfekt att servera på årets julbord eller som festlig kötträtt. Marinera revbensspjällen i en marinad med äppelcidervinäger, honung, soja, olja, svartpeppar och ingefära innan du lagar dem i ugnen.

    - Revbensspjäll med ingefära och honung

    Spara

  • Rödbetssallad med äpple

    Rödbetssallad med äpple

    Rödbetssallad med äpple är en klassiker på julbordet! Prova detta recept där krispigt, syrligt äpple och hackad rödbeta blandas med en krämig sås med crème fraiche, majonnäs och senap.

    - Rödbetssallad med äpple

    Spara

  • Janssons frestelse utan ansjovis

    Janssons frestelse utan ansjovis

    Gör en krämig Janssons frestelse utan ansjovis till årets julbord! Kanske gillar du inte ansjovis eller vill göra en variant på potatisklassikern Jansson men utan fisk – då är det här ett recept för dig.

    - Janssons frestelse utan ansjovis

    Spara

  • Juligt fröknäcke

    Juligt fröknäcke

    Gör eget glutenfritt fröknäcke till jul, utan majsmjöl och med juliga smaker av ingefära och kanel. Lika gott att servera med en bit julskinka som en skiva vällagrad ost. Att bjuda på hembakt knäckebröd brukar ge en och annan pluspoäng, dessutom är det superlätt att göra.

    - Juligt fröknäcke

    Spara

  • Glöggkokta päron med cheddar 

    Glöggkokta päron med cheddar 

    Få smaker går upp mot glöggkokta päron! Gör inkokta päron med smak av glögg: bara att koka päronklyftor i glögg och sedan kyla ner. Servera dessa goda glöggpäron tillsammans med cheddarost, ett perfekt tillskott till julbordet.

    - Glöggkokta päron med cheddar 

    Spara

  • Cheesecake i glas med pepparkaka och lingon

    Cheesecake i glas med pepparkaka och lingon

    Denna juliga cheesecake i glas är en snabb efterrätt du enkelt fixar genom att varva färskostkräm på vispgrädde med krossade pepparkakor och lingon. Ljuvligt god att bjuda på som efterrätt till jul.

    - Cheesecake i glas med pepparkaka och lingon

    Spara

  • Ris à la Malta

    Ris à la Malta

    Servera ris à la Malta, eller risalamalta, som juldessert med apelsin. Du gör den genom att koka grötris med mjölk och tillsätta grädde i riset när det har svalnat, komplettera med lite flor- och vaniljsocker för att få en sötare smak. Du kan också använda färdig gröt.

    - Ris à la Malta

    Spara

  • Saffranskola med havssalt

    Saffranskola med havssalt

    Gör julens godaste kola: smaksatt med saffran och havssalt! Ett magiskt gott julgodis som är enkelt att göra och smakar sött, kryddigt och salt på samma gång.

    - Saffranskola med havssalt

    Spara

  • Vit chokladtryffel i långpanna

    Vit chokladtryffel i långpanna

    Att göra vit chokladtryffel i långpanna är ett smart sätt att göra enkelt påsk- eller julgodis, bara att skära i bitar så är det klart! Toppa chokladtryffeln med valfri topping, som sesamfrön, hackade pistagenötter eller riven kokos.

    - Vit chokladtryffel i långpanna

    Spara

  • Brända mandlar

    Brända mandlar

    Det är hur lätt som helst att göra egna knapriga, sockersöta brända mandlar! Här ett klassiskt recept som passar fint som julgodis till glöggmys, adventsfika eller på självaste julafton.

    - Brända mandlar

    Spara