Bild laddas
God och glad påsk!

Klassisk påskmat

Sill, ägg, lax och lamm - påskens klassiker står sig år efter år. Och vad vore väl påskfirandet utan dessa rätter?

Godaste klassikerna till påsk!

Nu är det dags igen! Påskmaten är väl ändå allas favorit. Och är det något som alltid går hem är det klassikerna, sill, ägg och potatis. Här hittar du några av våra klassiska påskrecept. 

  1. 1. Ägg med kavringskrisp och ansjovismajonnäs

    26
    0
    Mer ägg? Självklart, det är ju faktiskt bara påsk en gång per år. Ställ äggen på ett fat efter att du rullat dem i stekta kavringssmulor och krasse. Spritsa majonnäs vid sidan av äggen och dekorera med ansjovis som ger sälta och strö över lite gräslök.
    Ägg med kavringskrisp och ansjovismajonnäs
  2. 2. Ostbollar med cheddar

    7
    3
    Smakrika ostbollar med cheddarost är gott på buffébordet och passar utmärkt som tilltugg till glöggen eller på påskbuffén. Du kan enkelt variera smaken genom att rulla ostbollarna i olika örter, frön, nötter eller kryddblandningar.
    Ostbollar med cheddar
  3. 3. Fröknäcke

    1395
    224
    Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.
    Fröknäcke
  4. 4. Cheddarpaj med kryddstekt kyckling

    15
    2
    Påskpaj med klassiskt engelsk cheddar. Hör vi modern påsk-klassiker?! Till pajen har du en krispig sallad med kryddstekt kyckling, smält smör och pressad citron. Mmm, riven cheddar. Och kyckling.
    Cheddarpaj med kryddstekt kyckling
  5. 5. Lammstek i ugn

    109
    25
    Här är ett utsökt recept på en saftig lammstek. Allt du behöver för att lyckas är lammstek, timjan, vitlök, svartpeppar, salt och steksnöre. Enkelt men riktigt festligt!
    Lammstek i ugn
  6. 6. Bufféköttbullar

    5
    1
    Servera köttbullarna tillsammans med den varma och matiga salladen. Broccoli och rödbetor blir ett gott komplement till köttbullarna. Klicka på pepparrotskrämen och servera med krasse. En riktig höjdare som kommer älskas av stor som liten gäst.
    Bufféköttbullar
  7. 7. Ägghalvor med räk- och oströra

    28
    5
    Fyllda ägghalvor med räkröra i ett recept som får extra skjuts av en smakrik lagrad ost, dill och citron. Passar perfekt både vid påsk och på julbordet. Gör sig kanske bäst med inte alltför hårdkokta ägg.
    Ägghalvor med räk- och oströra
  8. 8. Rödbetsgravad lax med dillolja

    24
    9
    Rödbetor ger inte bara smak utan färgar också laxen vackert rödrosa. Ett effektfullt knep som ger den klassiskt gravade laxen en twist. Ringla dillolja över rödbetslaxen för extra smak och krämighet.
    Rödbetsgravad lax med dillolja
  9. 9. Citron- och timjankyckling i lergryta

    474
    9
    Kyckling i lergryta med citron och timjan är en fulländad måltid som kräver ett par timmars tillagning. Rotfrukter tillsammans med vitlök och chili gör rätten smakrik och vacker.
    Citron- och timjankyckling i lergryta
  10. 10. Klassisk gubbröra

    1277
    31
    Gubbröra är en riktig klassiker som görs på bland annat hårdkokta ägg, potatis och ansjovis. Servera gärna som förrätt ihop med rostat eller hårt bröd.
    Klassisk gubbröra
  11. 11. Västkustsill

    30
    6
    Föredrar du krämig sill? Gör egen västkustsill, även kallad skaldjurssill, där sillfiléerna läggs in med räkor i en krämig sås av crème fraiche och majonnäs som får smak av citron, dill och gräslök. Toppa med vacker rom vid servering. Ett sillrecept som passar fint till både jul, påsk och midsommar.
    Västkustsill
  12. 12. Silltårta

    62
    15
    Sagolik silltårta att servera på buffén! Lätt att tillaga och blir en favorit hos alla! Mustig kavring med fyllning av matjessill, rödlök, kvarg, gräddfil och gräslök. En riktig vinnare!
    Silltårta
  13. 13. Påskskinka

    12
    3
    En läcker, örtgriljerad påskskinka är ett trevligt inslag på påskbordet. Griljeringen är superenkel att göra och med en färdigkokt skinka från butiken dröjer det inte länge innan ljuvliga dofter sprider sig i köket.
    Påskskinka
  14. 14. Gravlaxsås

    71
    15
    Gravlaxsås, ungefär som hovmästarsås, är en god sås till gravad lax, men också till rimmad lax. Rör och vispa ihop såsen av dill, senap, socker, olja och rödvinsvinäger. Se till att oljan och senapen har samma temperatur så är det mindre risk att gravlaxsåsen skär sig.
    Gravlaxsås

Härliga påskefterrätter

Det bästa avslutet på påskmaten är väl ändå en härlig efterrätt. Här listar vi några av våra klassiska påskefterrätter. 

  1. 1. Memma

    72
    6
    Det här är en traditionell finsk efterrätt som äts vid påsk. Smaken är fyllig och söt och vi rekommenderar att du serverar den med strösocker och vispad eller ovispad grädde, eller kanske lite gammeldags vaniljglass.
    Memma
  2. 2. Cheesecake med citron och mynta

    104
    24
    En fräsch bakad cheesecake med kardemumma och citron med botten av digestivekex. Cheesecaken får fin syra av crème fraiche och färskost, citronskal och mynta. Går bra att förbereda och förvara i frysen. Toppa med bär vid servering.
    Cheesecake med citron och mynta
  3. 3. Enkel påsktårta med passionsfruktsgrädde

    22
    8
    Påsktårta med passionsfruktsgrädde och garnerad med påskägg eller marsipanfigurer att servera till vårens mathögtid. Den enkla påsktårtan går snabbt att göra med färdiga tårtbottnar. Grädden till påsktårtan smaksätts med passionsfrukt. Toppa tårtan med passande påskdekorationer.
    Enkel påsktårta med passionsfruktsgrädde
  4. 4. Marsipankycklingar

    15
    1
    Pyssla ihop några färgglada marsipankycklingar till påsk. Marsipankycklingarna är verkligen söta, i dubbel bemärkelse! Med mandelspån som mun och chokladdoppad mage är de svåra att inte sluka direkt, eller så garnerar du påsktårtan med dem.
    Marsipankycklingar
  5. 5. Påskbakelse

    20
    1
    En äkta gräddbakelse av Napoleon-typ som du bakar själv, med tre bottnar av smördeg, lager av härlig citronkräm, aprikosmarmelad och vispad grädde, och högst upp ett kycklinggult glasyrlock. Gör sig utmärkt på påskbordet.
    Påskbakelse
Glad påsk!

Vad sägs om krispig lax, porchetta på lamm, sill och gin fizz till påskbordet?

Det blir en god påsk med örtkryddat lamm, dilldoftande lax och ljuvliga desserter.
Bild laddas
Glad påsk!

Nyttig påsk - tips på mat och dryck

Vill du fira påsk med delikat mat och dryck som också är bra för hälsan? Se hit!
Bild laddas
Fira studenten

Recept till studentfirandet

Här får du förslag på mat som är god och lättlagad till studentmottagningen eller festen.
Bild laddas
Favoriter!

Fyllda ägghalvor

Ägghalvor med goda toppings är ett måste till buffébordet!
Bild laddas
Planera festen!

Beräkna buffé

More is more! Här hittar du några tumregler att ugå ifrån till din bjudning.
Bild laddas
Hur mycket går det åt?

Beräkna drycken till festen!

Tips till dig som tänker ordna en fest och vill beräkna åtgången på dryck.
Bild laddas
Goda klappar!

8 recept på ätbara julklappar

Laga och ge bort ätbara klappar till någon du tycker om!
Bild laddas
Matskola

Hemmagjord pesto – recept

Gör egen pesto! Perfekt när du vill äta pasta pesto.
Bild laddas

Allt du behöver veta om lutfisk

Detta visste du inte om lutfisk, recept och tips på tillbehör.
Bild laddas

Kanske gillar du också: