Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Klassisk västerbottenpaj

En riktigt bra västerbottenpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Pajdeg: Blanda mjöl och smör. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 8 port). Låt vila i kylen i 30 minuter.
  4. Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet i 10-15 minuter.
  5. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
  6. Riv osten. Blanda i osten tillsammans med salt och svartpeppar i äggblandningen.
  7. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen har fått fin färg.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.

Recept och bild i samarbete med Santa Maria.

Tips

Hetta till den klassiska pajen genom att ersätta svartpepparen med 3 tsk Chili (för 8 bitars paj).

Ingredienser

Portioner: 8
Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg
Fyllning
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl mellangrädde (27%)
  • 1 dl mjölk
  • 300 g Västerbottensost
  • 1 krm salt (gärna rock salt)
  • 1 krm svartpeppar (gärna Tellicherry)
Till garnering
  • gräddfil
  • löjrom
  • hackad gräslök
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer