Inkokt lax

Betyg 4.1 av 5.
51 personer har röstat
11
Inkokt lax

Inkokt lax är gott och lätt att laga. Koka en lag av vatten, vinäger, lök, dill, vitpeppar och lagerblad. Lägg laxfilén i en ugnsform, häll lagen över laxen och låt laxen lagas klart i ugnen. Servera den inkokta laxen kall med nykokt potatis, inlagd gurka och dillmajonnäs.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Inkokt lax

Ingredienser

4 portioner
600 g  lax i bit utan skinn

Inkokningslag

1   gul lök
10 dl  vatten
2 1/2 dl  vitvinsvinäger
30   vitpepparkorn
1   kruka dill
2   lagerblad
1 1/2 msk  salt

Till servering

kokt potatis
gärna färsk inlagd gurka
dillmajonnäs

För alla

Kontrollera noga innehållet i laxen.
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs till servering.

Gör så här

För Söndagspreppen öka antalet portioner till 12.

Tips

Grundreceptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 bufféportioner.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
51 personer har röstat

Kommentarer

Ange gärna vilken ugn temperaturen gäller. Varmluften behöver ju lägre temperatur.

Ulrika

2023-04-09

Hej Ulrika! Generellt är alla recept skrivna för vanlig ugn med över- och undervärme. Om det är varmluft som bör användas/kan brukar vi skriva ut det i receptet. Hoppas det smakar.😊 Hälsningar Lisa

Redaktionen

2023-04-11

Hej, jag följde ert recept men tyckte att det blev fin syra men inte så mycket smak på laxen. Därför kollade jag och jämförde med andra recept. Ni skriver att man ska "sila lagen" när man häller den över. Det tolkar jag som att man häller lagen genom en sil. Effekten blir att laxen står i ugnen med bara en vatten-vinäger-salt-lag, utan lök och kryddor. Den enda smaksättning man får av lök, vitpeppar, lagerblad m.m. är tre minuters kokning. Om man jämför med andra recept här på nätet så har de ofta längre koktid för lagen (tio minuter i ett jämförbart recept) och det står inget om att sila lagen. Då tar laxen betydligt mer smak av kryddor och lök. Vad är skälet till att ni har varianten med att sila? Eller är det så att jag tolkat texten fel - men varför står det i så fall "sila"?

Håkan

2022-07-13

Elina nu läste du för snabbt och jag fick dit ett komma tecken för mycket. Kommer absolut att laga till detta igen

Svante

2022-06-30

Hej Svante! Tack för återkoppling! Att tolka receptkommentarer är inte alltid så enkelt! Vilken tur att det var så att det var fel på placeringen av kommatecknet och inte fel på rätten. 😉 Kul att höra att du kommer att laga detta igen. Tack för att du använder våra recept! ❤ Hälsningar Elina

Redaktionen

2022-07-01

Näringsvärde per portion

Energi2575 KJ / 614 kCal
Fett37.5 g
Kolhydrater40.3 g
Protein27.4 g

Testa liknande recept

Fisksoppa med tomat, fänkål och inkokt lax
Betyg 4.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inkokt lax med rödlök
Betyg 3.3 av 5.
42 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inkokt lax med pepparrots- och gurkkräm
Betyg 1.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inkokt lax med bakade tomater och fänkål
Betyg 4.7 av 5.
3 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Påsklax med sockerärts- och rädissallad
Betyg 2.8 av 5.
18 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Inkokt lax med sojamajonnäs, avokado och gurka
Betyg 3.5 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga