Inkokt lax

Inkokt lax är gott och lätt att laga. Koka en lag av vatten, vinäger, lök, dill, vitpeppar och lagerblad. Lägg laxfilén i en ugnsform, häll lagen över laxen och låt laxen lagas klart i ugnen. Servera den inkokta laxen kall med nykokt potatis, inlagd gurka och dillmajonnäs.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Ingredienser
4 portioner
600 g lax i bit utan skinn
Inkokningslag
1 gul lök
10 dl vatten
2 1/2 dl vitvinsvinäger
30 vitpepparkorn
1 kruka dill
2 lagerblad
1 1/2 msk salt
Till servering
kokt potatis
gärna färsk inlagd gurka
dillmajonnäs
För alla
Kontrollera noga innehållet i laxen.
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs till servering.
Gör så här
Tips
Grundreceptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 bufféportioner.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2575 KJ / 614 kCal
Fett37.5 g
Kolhydrater40.3 g
Protein27.4 g
Kommentarer
Ange gärna vilken ugn temperaturen gäller. Varmluften behöver ju lägre temperatur.
Ulrika
2023-04-09Hej Ulrika! Generellt är alla recept skrivna för vanlig ugn med över- och undervärme. Om det är varmluft som bör användas/kan brukar vi skriva ut det i receptet. Hoppas det smakar.😊 Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-04-11Hej, jag följde ert recept men tyckte att det blev fin syra men inte så mycket smak på laxen. Därför kollade jag och jämförde med andra recept. Ni skriver att man ska "sila lagen" när man häller den över. Det tolkar jag som att man häller lagen genom en sil. Effekten blir att laxen står i ugnen med bara en vatten-vinäger-salt-lag, utan lök och kryddor. Den enda smaksättning man får av lök, vitpeppar, lagerblad m.m. är tre minuters kokning. Om man jämför med andra recept här på nätet så har de ofta längre koktid för lagen (tio minuter i ett jämförbart recept) och det står inget om att sila lagen. Då tar laxen betydligt mer smak av kryddor och lök. Vad är skälet till att ni har varianten med att sila? Eller är det så att jag tolkat texten fel - men varför står det i så fall "sila"?
Håkan
2022-07-13Elina nu läste du för snabbt och jag fick dit ett komma tecken för mycket. Kommer absolut att laga till detta igen
Svante
2022-06-30Hej Svante! Tack för återkoppling! Att tolka receptkommentarer är inte alltid så enkelt! Vilken tur att det var så att det var fel på placeringen av kommatecknet och inte fel på rätten. 😉 Kul att höra att du kommer att laga detta igen. Tack för att du använder våra recept! ❤ Hälsningar Elina
Redaktionen
2022-07-01