ÖVER 60 MIN | Medel

Potatisgratäng (grundrecept)

På jakt efter det bästa receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär potatisen i 3–4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare. Skala och finriv vitlöken.
  3. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull. Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning. Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.
  4. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25x30 cm. Jämna till och strö över osten. 
  5. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt gratängen vila minst 30 minuter före servering, så den hinner sätta sig.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 4. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1800 g fast potatis (gärna marilyn)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 1/2 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 dl riven ost

Näringsvärde
Per portion

Energi 2074 kJ / 496 kCal