Potatisgratäng (grundrecept)

147
20
Potatisgratäng (grundrecept)

På jakt efter det bästa receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017

Potatisgratäng (grundrecept)

Ingredienser

6 portioner
1800 g fast potatis (gärna marilyn)
3 vitlöksklyftor
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk (3 %)
2 1/2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.

Gör så här

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 4. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Vad tyckte du om receptet?

147

Kommentarer

Susanne

2022-01-11

Suveränt recept, väldigt lätt att göra och förbereda innan. God smak och väldigt krämig. Har fått väldigt mycket beröm från alla för den otroligt goda potatisgratängen.

Lena

2022-01-05

Hej! Hade varit bra om det stod i receptet "KAN FÖRBEREDAS HIT, OCH FÖRVARAS I KYLEN TILL NÄSTA DAG", istället för den ngt kryptiska instruktionen "till och med punkt 4", eftersom punkterna inte är numrerade!

Nina

2021-12-30

Wiktoria aka Wicky. Jag brukar skiva Potatis (fast sort) tunt o lägga i en smord ugnsfast (normalstor) form. Salta lite mellan varven. (Saltar hellre för lite så får man salta själv efter tycke o smak när man ska äta) Sedan pressar jag vitlökar minst 4 stycken ovanpå potatisen. Sedan häller jag på grädde så det nästintill täcker potatisen. Blandar om med händerna och stoppar in den i ugnen på 200 grader i ca 50-60 min. Vill man så kan man ju blanda allt i en bunke först Om man tycker det är bättre :) Alla som ätit min potatisgratäng älskar den. Jag har ganska mycket Grädde då jag vill att gratängen ska vara lite såsig. Vill man ha den mer fast så minskar man på grädden :) Löken brukar jag skippa den behövs liksom inte. Får den för mycket färg mot slutet så lägg aluminiumfolie över den sista stunden :) Mvh/ Nina

Näringsvärde per portion

Energi 2074 KJ / 496 kCal
Fett 23 g
Salt 3 g
Kolhydrater 55 g
Protein 13 g
Läs mer om näringsvärden