Potatisgratäng (grundrecept)

97
12
Potatisgratäng (grundrecept)

På jakt efter det bästa receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017

Potatisgratäng (grundrecept)

Ingredienser

6 portioner
1800 g
fast potatis (gärna marilyn)
3
vitlöksklyftor
2 1/2 dl
vispgrädde
5 dl
mjölk (3 %)
2 1/2 tsk
salt
1 tsk
grovmalen svartpeppar
2 dl
riven ost

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.

Över 60 minuter

Gör så här

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 4. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Vad tyckte du om receptet?

97

Kommentarer

Alicia

1/1/2021

Så otroligt god! Använde detta recept när vi lagade potatisgratäng för första gången på nyår. Följde receptet till punk och pricka och fick en otroligt god, krämig gratäng. Full pott!!

Yvonne

11/7/2020

Underbart krämig och god!

Miranda

10/31/2020

Sååå himla god potatisgratäng!! Jag la potatisen direkt i formen och hällde på den varma gräddmjölken och sen in i ugnen. Hade den inne ca 60-80 minuter. Helt perfekt!

Näringsvärde per portion

Energi 2074 KJ / 496 kCal
Fett 23 g
Salt 3 g
Kolhydrater 55 g
Protein 13 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept