Det här är en traditionell finsk efterrätt som äts vid påsk. Smaken är fyllig och söt och vi rekommenderar att du serverar den med strösocker och vispad eller ovispad grädde, eller kanske lite gammeldags vaniljglass.
Ingredienser
4 portioner
4 dl vatten
1 dl fint rågmjöl (1dl motsvarar 55g)
1 dl mörk, flytande maltextrakt
2 msk mörk sirap
1 krm salt
1 tsk malda pomeransskal
Till servering
grädde
strösocker
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt grädde mot mjölkproteinfri erstättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Maltextrakt kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men finns i specialbutiker och går att beställa i vissa nätbutiker.
Har du lagat receptet?
Tillagat (0)
Vad tyckte du om receptet?
Betyg 3.3 av 5.
8080 personer har röstat
7 st
Kommentarer
Anledningen till både beskan och att den blir rinnig som nämnts, beror på att det ska vara malt i påse och inte maltextrat. Malt och maltextrakt är inte samma sak. Malt är malet groddat säd och har enzymer som omvandlar stärkelsen i mjölet till enklare sockerarter i det första stadiet vid låg temperatur. Processen kallas mältning.
Bengt
2023-01-13
Jag brukar köpa färdig Memma på Ica. Så jag har inte testat receptet men jag vill rekommendera att man äter memman med vaniljglass eller yoghurt. Det är i mitt tycke mycket godare än med grädde eller mjölk. Och spola sockret, memman är alldeles tillräckligt söt som den är. Men lite frukt ovan på är gott, tex, äppel, päron, banan eller vindruvor.
Solveig
2022-04-07
Efter man har läst detta vad övriga har skrivit är det nog säkraste att köpa in när det kommer från Finland å köpa in mycket å sedan testa frysa in 1 paket skulle det fungera så blir tentan att frysa in mycket innan det blir slut på hyllorna
Kommentarer
Anledningen till både beskan och att den blir rinnig som nämnts, beror på att det ska vara malt i påse och inte maltextrat. Malt och maltextrakt är inte samma sak. Malt är malet groddat säd och har enzymer som omvandlar stärkelsen i mjölet till enklare sockerarter i det första stadiet vid låg temperatur. Processen kallas mältning.
Bengt
2023-01-13Jag brukar köpa färdig Memma på Ica. Så jag har inte testat receptet men jag vill rekommendera att man äter memman med vaniljglass eller yoghurt. Det är i mitt tycke mycket godare än med grädde eller mjölk. Och spola sockret, memman är alldeles tillräckligt söt som den är. Men lite frukt ovan på är gott, tex, äppel, päron, banan eller vindruvor.
Solveig
2022-04-07Efter man har läst detta vad övriga har skrivit är det nog säkraste att köpa in när det kommer från Finland å köpa in mycket å sedan testa frysa in 1 paket skulle det fungera så blir tentan att frysa in mycket innan det blir slut på hyllorna
Anders
2022-01-27