ÖVER 60 MIN | Medel

Cheesecake med citron och mynta

En fräsch bakad cheesecake med kardemumma och citron med botten av digestivekex. Cheesecaken får fin syra av crème fraiche och färskost, citronskal och mynta. Går bra att förbereda och förvara i frysen. Toppa med bär vid servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Botten: Stöt kardemumman i en mortel. Mixa kexen till ett smul i matberedare. Tillsätt kardemumma, smör och socker. Mixa snabbt ihop till en smulig deg.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Ställ in i kylen ca 10 minuter.
  4. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet. Häll fyllningen över bottnen i formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills den stannat. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen till servering.
  5. Ta ut kakan 20 minuter före servering. Skär försiktigt med en kniv längs kanten på formen för att lossa kakan.
  6. Till garnering: Skär jordgubbarna i mindre bitar. Garnera med bär och mynta och pudra med florsocker.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i kexen. Välj laktosfria produkter av matfett, färskost och crème fraiche.

Tips

Slå formen lätt mot bordet innan du ställer in den i ugnen så får du bort eventuella luftbubblor.
För en vacker påsktårta garnera gärna med godisägg.

Ingredienser

Portioner: 8
Botten
  • 1 krm hel kardemumma
  • 10 st digestivekex
  • 75 g smält smör
  • 1/2 dl strösocker
Fyllning
  • 300 g färskost av cream cheese-typ
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk finhackad mynta
Till garnering
  • 4 dl färska hallon, jordgubbar eller blandade bär
  • mynta
  • florsocker
  • zest av citronskal

Näringsvärde
Per portion

Energi 1698 kJ / 406 kCal