Recept till påskbordet
Bjud på påskbuffé där smaker man känner igen kommer i nya former som sojapicklade ägg, ostpaj med sparris och ramslökssill.
Tips! Beräkna hur mycket mat som behövs till påskbuffén här!
Goda recept till påskbordet:
1. Laxsashimi med rabarber och pepparrot
Denna fräscha laxsashimi med rabarber och pepparrot är en riktig smakexplosion! Tunna skivor av den marinerade laxen serveras med en syrlig dressing, smaksatt med fläder och rabarber. Toppa fisken med den vackert rosa rabarbern och härligt pepprig pepparrot. Lika god för sig som att servera på en buffé.
2. Sparrispaj
En ljuvlig sparrispaj på smördeg med smakrik ost och créme fraiche smaksatt med wasabi är perfekt till vårens och sommarens bufféer! Sparrispajen är enkel att laga för att servera till många, och kan serveras både varm, ljummen och kall.
3. Ramslökssill
Gör en vårig ramslökssill – perfekt till påsk eller midsommar. Denna gröna och sköna sill har en mild vitlökssmak och är både ett färgstarkt och smakrikt inslag på buffén. Om du inte har tillgång till ramslök kan du ersätta den med gräslök och vitlöksklyfta.
4. Tomat- och ingefärssill
Tomat- och ingefärssill är en frisk och smakrik sill, med en oväntad touch av ingefärans pepprighet. Ett gott alternativ till de klassiska sillarna att servera både till påsk och midsommar.
5. Gurka med krispig chiliolja och sojamarinerade ägg
Gurka med krispig chiliolja och sojamarinerade ägg har allt man kan önska sig – krämiga ägg, umami, krispiga grönsaker och hetta. Testa gärna att göra egen Krispig chiliolja att toppa salladen med. Ett nytt och gott sätt att servera ägg på till påskbuffén!
6. Bakade betor med miso
Gör bakade betor med miso och upptäck hur de söta rödbetorna och umamin från mison möts i en perfekt harmoni. Toppa med ett smakrikt krisp gjort på chiliflakes, noriblad och rostade pumpakärnor. Dessa bakade betor är perfekt att servera på buffén!
7. Råraka på spetskål
Råraka på spetskål ger en krispig och lättare twist på den klassiska rårakan. Serveras här med regnbågslaxrom marinerad i soja, crème fraiche, gari och finhackad gräslök. En klassiker på ett nytt sätt!
8. Het räkröra
En krämig het räkröra är ett gott inslag på buffébordet. Gör enkelt en egen chilimajonnäs att vända ner de handskalade räkorna i och servera sedan till rårakor, matiga våfflor eller smörstekt bröd.
9. Limoncello gin fizz
Skåla in middagen med en syrlig och uppfriskande drink! Denna gin fizz smaksätts med den italienska citronlikören Limoncello och toppas med bubblig fruktsoda.
10. Ägghalvor med räk- och oströra
Fyllda ägghalvor med räkröra i ett recept som får extra skjuts av en smakrik lagrad ost, dill och citron. Passar perfekt både vid påsk och på julbordet. Gör sig kanske bäst med inte alltför hårdkokta ägg.
11. Sparrissallad med ägg och basilikadressing
Bjud på en vårig sallad med primörerna sparris och rädisor, salta sardeller och krämiga ägg. Servera salladen tillsammans med valnötter och en len dressing med smak av basilika och citron.
12. Nubbesallad
Nubbesallad med perfekt blandning av bland annat matjessill, crème fraiche, majonnäs, kaviar, potatis och hårdkokta ägg. Hacka och blanda snabbt ihop alla ingredienser och servera nubbesalladen på kavring eller knäckebröd.
13. Äggcocotte med löjrom
Äggcocotte är ägg som tillsammans med grädde och lagrad ost bakas i formar i vattenbad i ugnen. Resultatet blir en len och luftig äggkräm som avnjuts tillsammans med löjrom och crème fraiche och toppas med gräslök.
14. Porchetta på lamm med örtsky och pestopotatis
Porchetta är en italiensk maträtt som vanligtvis görs på fläskkött som rullas ihop med en smakrik fyllning. Här har vi gjort variant på lamm fylld med en kryddblandning av vitlök, fänkål, timjan och rosmarin. Servera lammet med örtsky och pestoslungad potatis.
15. Börek med fetaost, spenat och kronärtskocka
Börek är tunn filodeg som fylls med olika ingredienser. I det här receptet tillagas filodegspajen med en krämig fyllning av spenat, fetaost och marinerade kronärtskockor och ugnsbakas tills krispig och frasig.
16. Pinsa med lax, sparris och citron
Perfekt att bjuda som smårätt eller på en buffé är denna härligt våriga pinsa som görs med lax, sparris och citron. Blanda laxskivorna med saft och skal av citron samt dill för extra god smak. En god lagrad ost är också viktigt för smaken på din pinsa. Servera pinsan omgående när den är varm och fräsch.
17. Färskpotatis med brynt smör och löjrom
Färskpotatisen får här sällskap av riktigt somriga smaker som rädisor och gräslök samt brynt smör. Koka potatisen försiktigt så att den inte spricker. Bryn smöret tills det doftar nötter och skär rädisor och gräslök fint. Lägg upp potatisen på ett fat och toppa med crème fraiche och löjrom. Smaklig sommarmåltid!
18. Brytbröd med parmesan och salvia
Det här saftiga brytbrödet är buffébordets absoluta höjdpunkt! Hembakat bröd med parmesan och smör smaksatt med salvia och vitlök i en formation av små frallor utmärkta att delas av många.
19. Laxfilé i ugn med citron
Somrig laxfilé i ugn smaksatt med syrlig citron. Laxfilén tar 25 minuter i ugnen, så du hinner koka perfekt färskpotatis och förbereda övriga tillbehör under tiden. Servera laxen med potatis och en god sås, och gärna en härlig grönsallad!
20. Varmröka lax
Våga pröva att varmröka laxen själv. Det är lite pyssligt och det tar lite tid, men det blir väldigt, väldigt gott. Då laxen ska rimmas innan är det bra att börja i tid och allra godast blir den dessutom om den får mogna i kylen efter rökningen.
21. Klassisk västerbottenpaj
En riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.
22. Kycklingpaj
Gillar du paj så kommer du att älska den här kycklingpajen med kycklingfilé, bacon och purjolök. Extra krämig blir den med äggstanning och den lagrade osten. Vem vet, kanske kommer du att ge den här pajen utmärkelsen “världens godaste paj".
23. Citronpaj
Vårens godaste paj är en citronpaj fylld med god och fräsch citronkräm som lyser gul som solen. Att bjuda på paj med citron är en fantastisk efterrätt och ett måste på påskbordet, men den passar såklart alla tider på året. Du väljer själv de bär du gillar att toppa citronpajen med.
24. Påsktårta cheesecake
Fantastiskt god cheesecake-påsktårta med smak av citron. Chokladägg och marsipankycklingar gör tårtan festlig. En given succé till påsk.
25. Minipavlova med lemon curd
Krispig men ändå lite seg maräng som möter den sötsyrliga lemoncurden. Dessa minibakelser kan absolut bli en av dina favoriter både till påsk och andra festliga tillfällen. Känns det för krångligt att göra egen lemon curd kan du köpa färdig.
Handla påskmaten online
Njut av en smidig påsk utan trängsel i butik. Välj från ett omfattande sortiment av traditionella favoriter och nya spännande smaker - allt tillgängligt med några klick. Få din påskmat levererad direkt till dörren och få mer tid till annat.
Artiklar Visar 1343 stycken
Danska smörrebröd
Smörrebröd kan toppas med allt från rostbiff och kyckling till räkor eller rödspätta. Vi listar några av våra smörrebröds-favoriter!
Passion för pasta
Följ med på ett besök till omsusade Pastafabriken på Österlen och ta del av deras mest oemotståndliga pastarecept, från hemgjord tortelloni till klassisk carbonara. Äkta italienskt mathantverk – på ren skånska.
En härlig midsommarmeny
Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.
Recept på svamppasta
Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon!
Så smakar eid al-fitr
I slutet av mars är det dags för världens muslimer att bryta fastan med högtiden eid al-fitr. Buffé bjöd in kvinnorna bakom organisationen Yalla Rinkeby att visa hur de stora festligheterna smakar och dela med sig av sina bästa recept till eid al-fitr.