Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Bästa rödvinssåsen

Är hemkokt buljong ett måste? Och är ekat vin i såsen ett absolut no no? Och vad blir godast i – torkade eller färska örter? Om du är på jakt efter en riktigt god rödvinssås kan du sluta leta nu. Det här receptet är noga utprovad och matchar vilken köttbit som helst!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den och rotsellerin i hälften av smöret i en kastrull (16-17 cm i diameter) tills löken är mjuk, ca 5 minuter.
  2. Tillsätt socker och tomatpuré. Fräs ytterligare ca 1 minut.
  3. Tillsätt vin, timjan, persiljestjälkar och kalvfond. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt såsen koka på svag värme utan lock ca 30 minuter.
  4. Sila och mät upp såsen, det ska bli ca 3 dl (för 6 port). Späd med vatten om det är mindre mängd, låt sjuda ytterligare om det är mer. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Blanda majsstärkelsen med lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka upp. Hit går det bra att förbereda dagen före, såsen blir bara godare om den får vila någon dag i kylen.
  6. Vid servering: Värm såsen och låt den sjuda någon minut. Blanka av såsen genom att klicka i resten av det rumsvarma smöret. Vispa tills smöret har smält.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Välj mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3 schalottenlökar
  • 50 g hackad rotselleri
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk tomatpuré
  • 6 dl rött vin
  • 2 krm torkad timjan
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 msk konc kalvfond
  • salt
  • malen svartpeppar
  • ca 1/2 msk majsstärkelse
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 864 kJ / 206 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept