ÖVER 60 MIN | Medel

Räkcheesecake

Räkcheesecake? Nu kanske du tänker: Men är inte cheesecake en efterrätt? Visst, ofta är det så, men inte i det här fallet. Addera bara lite räkor, gräslök, dill, kavring och annat gött så har du en rätt som gör sig lika bra på julbordet som på midsommar.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Finhacka eller mixa brödet i en mixer. Smält matfettet och blanda med brödet. Täck bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar), med brödblandningen. Platta till och låt stå i kylen ca 15 minuter.
  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt räkorna rinna av i en sil. 
  3. Skala och finhacka löken. Skär dillen (spara 1/3 till garnering). Blanda lök och den skurna dillen med kvarg, gräddfil, salt och malen peppar.
  4. Ta undan några räkor till garnering. Hacka resten av räkorna i små bitar. Vänd ner räkhacket i fyllningen. 
  5. Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner lite av fyllningen i det smälta gelatinet under fortsatt svag värme (koka ej) och blanda. Rör ner resten av fyllningen.  
  6. Häll fyllningen i formen. Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna. Hacka gräslöken.  
  7. Vid servering lägg räkcheesecaken på ett fat och garnera med resten av dillen, räkor och hackad gräslök.

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, kvarg och gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, kvarg och gräddfil mot mjölkproteinfria produkter.

Ingredienser

Portioner: 12
Botten
  • 200 g kavring
  • 75 g smör eller margarin
Fyllning
  • 4 gelatinblad
  • 580 g räkor i lake
  • 1 rödlök
  • 20 g färsk dill
  • 250 g naturell kvarg (10%)
  • 3 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 20 g färsk gräslök

Näringsvärde
Per portion

Energi 804 kJ / 192 kCal